Antboy

03.10.2013

Video Clip

Filmtrailer: Antboy

Video Clip

”Antboy” er en klassisk superheltefilm. På to punkter adskiller filmen sig dog væsentligt fra de store produktioner, som eksempelvis Spiderman og Iron Man: filmen er dansk, og den er rettet mod børn. Det er netop disse to punkter, der gør den både sjov og seværdig.   

Livets gang i Middellund

Filmens omdrejningspunkt er Pelle Nøhrmann (Antboy), en helt almindelig dreng, der bor og går i skole i Middellund. Som byens navn påpeger, er Middellund en gennemsnitlig by, hvor der er langt mellem de store overskrifter. Det samme gør sig gældende for Pelles liv. I skolegården tiltrækker den splejsede Pelle opmærksomhed som et nemt mobbeoffer, mens han i timerne bliver overset, ikke mindst af klassens smukke pige, Amanda. Men den daglige trummerum, ændrer sig pludseligt... 

Får myreegenskaber

Skæbnen vil, at Pelle bliver bidt af en genmanipuleret tissemyre. Langsomt går det op for ham, at biddet har givet ham myrens kræfter og svagheder: en umættelig sult efter søde sager, evnen til at klatre på vægge, løfte 60 gange sin egen vægt, forstærket lugtesans og ikke mindst evnen til at tisse syre.

Med hjælp fra sin nye ven og tegneserieekspert, Wilhelm, udforskes Pelles nye kræfter på humoristisk vis, og Middellunds nye beskytter opstår under navnet, Antboy. Pludselig er Antboy på alles læber og Pelle mærker den berusende følelse af succes og opmærksomhed. Men med enhver superhelt følger der også en superskurk. Og der går heller ikke længe før Loppen (spillet af Nicolas Bro) træder ind på scenen, og gør livet vanskeligt for både Antboy og Pelle.

Børnevenlig superhelteaction

Som enhver anden superheltefilm forventer man som tilskuer en vis mængde action og spektakulære stunts. Taget i betragtning af, at det er en børnefilm, er der dog, fornuftigt nok, skruet ned for volden og eksplosionerne. Kampscenerne mellem Antboy og Loppen foregår i børnehøjde, i den forstand, at de består af skub og hop og ikke knytnæver, cirkelspark og blodstænk på kameralinsen.

Til tider bliver scener i filmen også suppleret med animerede tegneseriesekvenser. Disse sekvenser fungerer som en alternativ måde at fortælle dele af historien og samtidig understrege filmens tegneserieforlæg og dens status som fiktion. Filmens billed- og lydside er af en høj standard. Der er tænkt over spændingsopbygningen og sammenhængen mellem billede og lyd. Det er med andre ord skønt at se (og høre) en børnefilm, der også på den tekniske side ikke springer over, hvor gærdet er lavest.

Konklusion - Det er ok at være en lille myre, i en stor tue

Antboy er en spændende film og velegnet til børn. Voksne biografgængere vil dog ikke kede sig, men nok nærmere se filmen som sjov, og knap så medrivende. Fremfor at samle op på de løse ender der er i filmens historie, (noget man som voksen savner at der bliver gjort), så er historien enkel og i børnehøjde.

Et målrettet fokus på børnene viser sig også i fraværet af voksne karakterer i filmen. Nok er der voksne tilstede, men de er passive og sætter ikke Antboys handlinger og superheltegerningen i et større perspektiv. Det betyder dog ikke, at der mangler en morale. For når børneskuespillerne gør det så godt, som de gør, kan de sagtens selv, med troværdighed og charme, præsentere publikum for den pointe: at superkræfter, succes og opmærksomhed ikke er alt – det er også ok at være en lille myre i en stor tue. 

Egnethed

”Antboy” er tilladt for børn over 7 år. Men selvom man er over 7 år, så kan superskurken Loppen godt fremstå truende og uhyggelig. Filmens indhold, tema og dens fortællestil gør den dog anbefalelsesværdig. Ikke mindst, er moralen omkring venskab frem for berømmelse, fokus på de nære relationer og selvironi et godt alternativ til de internationale superheltefilm, hvor armbevægelserne (og eksplosionerne) ikke kan blive store nok.

”Antboy” er baseret på Kenneth Bøgh Andersens børnebog/tegneserie af samme navn. Disse kan også anbefales, hvis børnene vil dykke længere ned i Antboy-universet.

Fakta om filmen

Instruktør: Ask Hasselbalch Genre: Børnefilm Skuespillere: Oscar Dietz, Nicolas Bro, Samuel Ting Graf, Amalie Kruse Jensen, m. fl. Sprog: Dansk Nationalitet: Dansk Spilletid: 1 time og 17 minutter Produktion: Nimbus Film, Ghost VFX Distribution: Nimbus Film Produktionsår: 2013. Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 7 år. Begrundelse: Filmen har en dramatisk grundstemning, men indeholder mange humoristiske elementer. Flere steder benytter filmen sig af en tegneserielignende dramatik og mange spændingsopbyggende effekter, især på lydsiden. Den indeholder scener med et truende menneske-insektvæsen, der jager og bortfører nogle børn og holder dem fanget. Da filmens hovedfigurer imidlertid fremstår stærke og handlekraftige, og sammen klarer problemerne, vurderes det at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.  Læs hele begrundelsen her.

kidsandmedia dk's vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn