App gør skoleelever bedre til at læse

28.04.2016

Danske skoleelever, der har brugt FrontReads læsetrænings-app, er blevet 56 procent hurtigere til at læse. App’en, der både træner læsehastighed og forståelse, har løftet elevernes niveau i dansk læsning med en hel karakter. 

På mere end 200 skoler har elever trænet deres læsefærdigheder med læsetræningskonceptet fra FrontRead, der er målrettet såvel uddannelse som anden faglig læsning. Over 10.000 elever har deltaget i et træningsforløb, og i gennemsnit er deres læsehastighed steget med 56 procent.

Ifølge Nicolina Binzer, der både er lærer og læsekonsulent, er en del af hemmeligheden bag de gode resultater, at læsetræningen motiverer skoleeleverne.

De unge bruger ikke automatisk en masse tid på læsning. Konkurrencen fra computere og sociale medier er simpelthen for skrap. Derfor er det vigtigt, at eleverne bliver motiverede af læsetræningen. Mange er glade for den fremgang, de opnår med FrontRead, og de synes, det er sjovt at få feedback med det samme – det motiverer dem til at lære mere, siger Nicolina Binzer, der er læsekonsulent i Vejle Kommune. 

Bedre karakterer

Læsetræning med FrontRead hjælper skoleeleverne til at blive hurtigere og mere motiverede til at læse. Derudover viser resultater af to skolers egne læsetests, at eleverne også opnår bedre karakterer. 

Vi har testet FrontRead på 191 elever fordelt på to skoler, og resultatet var en gennemsnitlig stigning på én karakter i dansk læsning. Derudover har det vist sig, at eleverne har været mere motiverede for at læse – endda hen over ferier, siger Merete B. Riedel, der er læringsansvarlig ved FrontRead.

FrontRead træner blandt andet øjets fysiske læseevner og hukommelsen. Det bliver koblet sammen med de nyeste former for læsestrategi. Merete B. Riedel forklarer:

Konceptet tager udgangspunkt i, hvordan hjernen arbejder, når vi læser. Vi kan udvide øjnenes synsfelt, og vi kan træne hjernens evne til at genkende ord. Ved for eksempel at gøre sig klart på forhånd, hvad målet med læsningen er, og hvilket vidensniveau man ønsker at opnå, bliver læsningen hurtigere, mere rationel og forståelsen større.

Mange tager FrontRead til sig

Ud over grundskolerne er blandt andre gymnasier, erhvervsuddannelser, VUC’er og Aarhus Universitet også begyndt at bruge FrontRead. Målet er at gøre nye studerende mere parate til den uddannelse, de står over for og dermed øge deres muligheder for at gennemføre den. Også syd for grænsen har man fået øjnene op for FrontRead, og i løbet af 2016 lanceres konceptet på ikke mindre end 11.000 skoler i Tyskland.


FrontRead
har i 25 år hjulpet medarbejdere i adskillige virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner til at læse hurtigere samt øge forståelsen af det læste. Senest med en app, der viderefører metoder og teknik på de nyeste platforme. www.frontread.dk

Del |

Tips en venn