Vågen uden at overvåge

05.07.2010

Af Lisbeth Krabbe

Sådanne spørgsmål møder kidsandmedia dk ofte fra engagerede og bekymrede forældre. Der gives ingen absolutte svar på disse vigtige og vanskelige spørgsmål.kidsandmedia dk tror, at børn og unge har brug for vågne men ikke overvågende forældre.

Vi mener, at forældre bør have en vis kontrol med børns brug af tv, spil, mobil og internet, og at det i den sammenhæng er fornuftigt at snakke med børnene om, hvad de ser og gør. Hvad er det de spiller, og hvem chatter de med på mobilen og nettet? Forældre må samtidig værne om børns ret til et privatliv, også på nettet og mobilen. Det er en vigtig og vanskelig balancekunst.

Overvågning fører til mistænkeliggørelse, dårlig kommunikation og distance mellem forældre og børn. Netfiltre kan være hensigtsmæssige hjælpemidler, men kidsandmedia dk anbefaler ikke software, som lægger op til, at forældre skal overvåge børnenes pc- og netbrug.

Dialog og tillid
kidsandmedia dk tror på betydningen af dialog og tillid.
Det er os forældre, som må arbejde på, at vore børn stoler på os, ønsker at dele deres oplevelser med os og oplever, at de har vores tillid. Et stort problem knyttet til børns brug af nettet i Danmark er, at forholdsvis få børn vælger at snakke med deres forældre, når de oplever noget ubehageligt eller skræmmende. Måske er det pinligt at snakke med dem om, måske har de ikke tillid til, at de vil blive forstået, eller måske frygter de restriktioner på deres brug af nettet eller mobiltelefonen. Den vigtigste information om, hvad børn gør og oplever via skærm og tastatur bør komme fra børnene selv, og ikke gennem overvågning. Ønsker man at tjekke loggen på log baren eller på MSN, foreslår vi, at forældre gør dette sammen med deres børn. Børns tillid til forældre kan være en tynd tråd, der er let at klippe over men svær at genskabe.

Det bedste råd
Det bedste råd kidsandmedia dk kan give forældre om børns mediebrug er at bygge gode, tillidsfulde relationer til deres børn. Meget kan opnås ved dagligt at vise anderkendelse og lytte til, hvad børn formidler gennem ord og kropssprog. Vi skal vise børnene oprigtig interesse i, hvad der optager dem.

Hvis vi som forældre lykkes med at give vore børn et godt selvbillede og bane vejen for gode medievaner, er meget allerede nået.

Gode forældre
Børn og unge er ofte nysgerrige, men også sunde og fornuftige i deres tilgang til nye medier. Det vigtigste og vanskeligste filter, som forældre skal installere sidder ikke i computeren, men inde i det barn, som bruger den. Derfor gælder det for os forældre om at fremelske gode holdninger.

Det handler om, at give vore børn redskaber, så de kan lære at foretage bevidste valg. Så længe man som forælder gør det ,man kan og er til stede i barnets opvækst og mediehverdag, behøver man efter vores mening ikke bekymre sig unødigt om børnenes mediebrug. 

Del |

Tips en venn