Sådan træner du din drage

22.09.2010

Gallery

Handling
På øen Berk findes et lille og gammelt Vikinge samfund. Men livet er ikke let. Vikingerne bliver konstant angrebet af drager, der stjæler deres får eller fisk. Derfor er det blevet en hverdagsbegivenhed at slås mod drager.

Hikke's far er en stolt dragejæger, og Hikke vil meget gerne gå i sin fars fodspor. Desværre hjælper hans entusiastiske indsats ikke det mindste, og forsøgene ender altid i katastrofer, hvilket faren klager højlydt over.

Så en aften sker der dog noget. Byen bliver angrebet, og Hikke sniger sig ud sammen med en katapult. Her ser han den farligste drage af dem alle, og skyder efter den. Hikke rammer bæstet, men hjemme i landsbyen er der selvfølgelig ingen, der tror ham.

Den næste dag vandrer han rundt i skoven, og opdager tilfældigvis dragen, der er blevet fanget i nettet katapulten skød. Hikke trækker sin kniv for at dræbe dragen, men ombestemmer sig og ender med at skære den fri.

Dette er starten på et usædvanligt venskab. Drengen og dragen opbygger ligeså stille tillid til hinanden, og Hikke laver en halevinge protese til dragen, da denne blev beskadiget under styrtet. Protesen kræver dog, at der er en til at styre den, for at den er funktionel, og derfor bliver Hikke og dragen også hurtigt gode til at flyve sammen. Det giver ham meget ny viden om drager, og han lærer nu, hvordan han kan slås mod drager uden at bruge vold. Nemlig ved at blive venner med dem.

Eventyret er dog først lige begyndt, for hvad vil resten af landsbyen dog ikke sige til, at han har trænet en drage? Og hvad vil de sige, når de finder ud af at Hikke og dragen har fundet dragernes hjem, og opdaget en ond og forfærdelig trussel.

Kvalitet og tema
"Sådan træner du din drage" er en hektisk og godt animeret film, der indeholder alle de elementer man kan forvente af et action eventyr - spændende slåskampe, en fantastisk eventyr verden, en masse humor og en lille smule romantik. Men selvom filmen har alle de rigtige ingredienser mangler den stadig noget. Historien er langt fra original - der har været op til flere film, der fortæller næsten samme historie. Dertil kommer at det meget hurtige tempo i filmen, resulterer i en overfladisk forståelse af de centrale figurer.

På den anden side, er det en sjov og underholdende film som et stort publikum vil kunne nyde. Tidligt i filmen forstår Hikke, at dragerne er lige så bange for ham, som han er for dem, og at han med lidt venlighed kan lave sine fjender om til venner. På samme tid lærer han at alt, hvad vikingerne har lært om drager er forkert. Drager er ikke dødsensfarlige bæster, tværtimod lader det til, at de er i en præcis ligeså sværd situation som vikingerne. En attitude som denne, hvor mistroiskhed og frygt er blevet erstattet af høflighed og sympati, er også et godt eksempel for børn og unge mennesker. Filmen fremhæver også værdier som samarbejde og vigtigheden i at være sig selv.

Egnethed
"Sådan træner du din drage" er tilladt for a lle over7 år, men efter vores mening er den ikke egnet for børn under 9 år. Der er flere meget dramatiske scener i filmen hvor uhyggelige drager spyer ild og opfører sig truende. Klimakset er også en meget dramatisk og lang kampscene. Af denne grund bør de fleste forældre overveje om filmen er for skræmmende for børn under 9 år.

Konklusion
For børn over 9 år, er denne film et sjovt eventyr, i et meget højt tempo. Selvom filmen har sine mangler, er den stadig meget underholdende og vil appellere til et stor publikum.

Fakta
Instruktør: Dean Deblois og Chris Sanders
Genre: Action/ Adventure/ Animation
Sprog: Dansk og Engelsk
Længde: 1 time 38 min
Produktionsår: 2010

Medierådet for Børn og Unge har givet aldersmærkningen Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Del |

Tips en venn