Welcome

22.09.2010

Gallery

Handling
Billal er 17 år og er fornyligt flygtet fra en kurdisk region i Irak. Han er ved godt mod, da han ankommer til Calais i Frankrig. I distancen kan han se sine mål, de hvide klipper i Dover, eller nærmere bestemt England. Hvis han formår at krydse den engelske kanal, kan han blive genforenet med sin kæreste i London, finde et job og sende meget nødvendige penge hjem til sin familie i Irak.

Billal har rejst mere end 4000 kilometer for at komme dertil, hvor han er nu, dels til fods, men også ved at hage sig selv fast i lastbiler. Dog er den sværeste del af rejsen stadig foran ham. Billal betaler 500 € for at blive transporteret til England, men myndighederne fanger ham, og han får en kraftig advarsel om ikke at forsøge at snige sig ind igen.

Billal ønsker dog ikke at give op, og han forsøger at finde andre måder at krydse kanalen på, det hele virker håbløst, men der er dog en måde at krydse kanalen på. Han kan stadig trodse det kolde vand og hårde strømme, nemlig ved at svømme.

Han begynder at tage svømme lektioner. Billals svømmelærer hedder Simon, og er midt i en skilsmisse. Han prøver desperat at vinde sin kones kærlighed, og forsøger at vise hende, hvor godt et menneske han er, ved at lære Billal at svømme. Det virker måske som et lusket motiv, men det giver grobund for et venskab imellem to meget forskellige mennesker. De ender med at være uundværlige støtter.

Det er dog ulovligt at hjælpe illegale indvandrere i Frankrig, og de før de for set sig om, er de begge i problemer.

Kvalitet og tema
"Welcome" er ganske enkelt en genial film og historien er bund solid. Filmens sprog er roligt og balanceret, men historien bliver stadig fortalt på en meget stærk måde. I denne film, fortælles vi ikke personernes baggrundshistorier helt i starten. I stedet bliver denne information gradvist givet os igennem filmen, og vi ender med at have en meget klar fornemmelse af både hovedpersonerne og samfundet. At filmen bliver præsenteret på denne måde stimulerer vores nysgerrighed, og interesse i personerne.

At filmen formår at skabe sympati for de involverede personer, er måske den vigtigste årsag til at budskabet bliver så nemt forståeligt. Billal er en ung mand, med de samme drømme som de fleste andre. Han vil bare leve et normalt liv med hans kæreste, og kunne hjælpe hans familie. Dette var dog ikke en mulighed i hans hjemland, og derfor er han flygtet.

I Frankrig har man meget strenge love, hvad angår illegale indvandrer, og på grund af vores sympati for Billal og Simon, er det meget nemt at overtage filmen stærke følelser over dette. Filmens budskab bliver illustreret på en god måde, ved at Simons nabo har en dørmåtte foran sin lejlighed med ordene "Welcome", men hans fjendtlige attitude viser hurtigt ,at han både mangler tolerance, forståelse og medfølelse. Dette får os nemt til at sætte spørgsmålstegn ved vores eget samfunds love og holdninger. Er vi i virkeligheden lige så intolerante og falske?

Egnethed
"Welcome" er perfekt til uddannelsesbrug, og filmen god til at starte diskussioner og flere studier i integrationspolitikkens syn på mennesket. Unge mennesker har aldrig væltet i biografen, for at se franske dramaer, og af denne grund anbefaler vi lærerne at tage deres elever med til denne film. "Welcome" har en aldersgrænse på 11 år.

Konklusion
Dette er en vigtig kvalitetsfilm, der har modtaget flere priser. Filmen har potentiale til at vække et sundt forhold til samfundet, og fjerne unødvendige fordomme både i unge og ældre mennesker. Den kan varmt anbefales.

Fakta
Instruktør: Philippe Lioret
Genre: Drama
Sprog: Fransk med danske undertekster
Længde: 1 time 50 min
Produktionsår: 2009

Medierådet for Børn og Unge har givet aldersmærkningen Tilladt for børn over 11 år

Del |

Tips en venn