Fantastic Mr. Fox

22.09.2010

Gallery

Handling
Mr. Fox er en mestertyv, der sammen med sin kone lever af at stjæle kyllinger, ænder og kalkuner. En dag bliver de dog fanget, og her lover han konen Felicity, at hvis de slipper ud med livet i behold, vil han finde ærligt arbejde og aldrig stjæle igen.

To år senere er Mr. Fox blevet journalist på en avis, og lever lykkeligt sammen med sin kone og søn, Ash. Men Mr. Fox er ikke helt så tilfreds, som han ser ud. Familien lever i en hule under jorden, og i et forsøg på at gøre livet mere interessant køber han et hjem i træerne. Her nyder de udsigten og hele dalen, inklusiv de tre forholdsvis afskyelige landmænd Boggis, Bounce og Bean.

Mr. Fox fristes i midlertidigt af godterne på gårdene, og bestemmer sig for at udføre et sidst storslået tyveri. Sammen med pungrotten Kylie røver han den ene gård efter den anden. Dette viser sig at have fatale konsekvenser for de tre bønder, og de beslutter sig for at nedlægge halvdelen af skove, i deres søgen efter Mr. Fox. Dette sætte selvfølgelig skovens andre dyr i stor fare.

På samme tid udvikler der sig problemer mellem sønnen Ash og nevøen Kristofferson. Kristofferson flytter til Mr. Fox's familie, da hans far får lungebetændelse, og Ash bliver straks jaloux, da Kristofferson både er højere og mere atletisk. Dette bruger han selvfølgelig til at charmere alle "piger". Ligeledes hjælper det heller ikke at Mr. Fox roser sin nevø, og vælger ham frem for Ash, til at hjælpe med det sidste tyveri.

Problemerne vælter frem, da de andre dyr bliver nødt til at forlade skoven til fordel for kloakkerne, og de skyder selvfølgelig skylden på Mr. Fox. Felicity er selvfølgelig rasende over det brudte løfte, og forholdet mellem Ash og Kristofferson bliver kun dårligere. Kan Mr. Fox udrede alle trådene inden det er for sent?

Kvalitet og tema
"Fantastic Mr. Fox" er en flot lavet film, og stop-motion animationen bidrager til at give dukkerne liv. Instruktøren Wes Anderson er blevet kendt for sin underspillede stil, og tørre humor. De der kan lide hans stil, vil helt sikkert også nyde denne film. Dog vil de der ikke bryder sig om stilen, nok heller ikke bryde sig om denne film.

Uanset hvad du synes om stilen, er budskabet i denne film rigtig godt. Hovedpersonen er i starten af filmen en bølle, en der stjæler, ignorerer gode råd, negligerer sin søn og bryder vigtige løfter. Resultatet er,  at hans familie er ved at falde fra hinanden, og at han sætter manges liv i fare. Felicity siger på et tidspunkt direkte, at de alle ender med at dø, hvis han ikke ændrer sig. Hun får Mr. Fox til at indse, at han opfører sig arrogant, og at han ønsker at alle skal se ham som værende klog, snedig, charmerende - kort sagt, fantastisk. Men Mr. Fox er ikke fantastisk, han er bare et almindeligt vildt dyr, der har brug for hjælp fra familien, såvel som naboerne. Det er først her, at Mr. Fox han  må indse og bearbejde sit problem, og forsøge at udbedre det kaos han har skabt.

Egnethed
"Fantastic Mr. Fox" indeholder en del dramatiske scener med eksplosioner og farlige dyr. Filmen kan derfor heller ikke anbefales til børn under 7 år.

Konklusion
Den helt særlige stil og humor vil helt sikkert være anderledes for de fleste børn, men derfor kan de fleste sagtens nyde denne film. Det er dog nok mest voksne fans af Wes Anderson, der vil sætte pris på denne film. For disse er det en alletiders mulighed for at se en frisk og original film med deres børn.

Fakta
Instruktør: Wes Anderson
Genre: Komedie/ Adventure/ Animation
Sprog: Engelsk
Længde: 1 time 27 min
Produktionsår: 2009

Medierådet for Børn og Unge har givet aldersmærkningen Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Del |

Tips en venn