Where the Wild Things are

22.09.2010

Gallery

Handling
Max er en enspænder med en stor fantasi, der mest leger alene, da han ikke har nogen nære venner. Hans storesøster har sine egne venner og moren forsøger desperat at forsørge sine børn. Derfor er der heller ikke nogen til at give ham den opmærksomhed, han har behov for, hvilket medfører voldsomme og frustrerede udskejelser. En aften hvor Max' mor har en mandlig gæst, tager Max en ulve dragt på og nægter at opfører sig ordentligt. Moren sender ham i seng, men da hele situationen eskalerer ender det ,at han bider sin mor, inden han flygter ud af huset.

For at håndtere den vanskelige situation, rejser Max til de vilde væsners land. Det er et øde land med store skove og kæmpe ørkner. Max finder dog alligevel nogle store bjørne lignende væsner. Til at starte med vil de æde Max, men da han fortæller dem en historie om, at han i virkeligheden er en konge med særlige evner, bestemmer de sig for også at gøre ham til konge over dem selv.

Max nyder de vilde monstres selskab, og bliver hurtigt gode venner med Carol. Hun tager ham med på en guidet tur rundt i hans nye kongerige. De synes begge to det ville være rart, hvis der var et sted hvor der kun skete det man selv ønskede. Max beslutter sig derfor for at bygge dette sted ud af sten og træ, og han får alle de vilde væsner til at hjælpe.

Der opstår dog hurtigt problemer, og spændinger vokser mellem Max og de vilde væsner. Det sker især efter at nogle af dem ikke længere synes, at Max er en god konge. Max ændrer ofte sin holdning til forskellige ting, og det er sjældent, at han støtter den samme i særligt lang tid. Fortet de byggede bliver aldrig færdigt, og Carol ender også med at blive vred på Max. Det hele eskalerer, da de finder ud af, at Max overhovedet ikke har særlige evner, og herfra er det så spørgsmålet, om Max kan finde fred med de vilde væsner, og derved løse sin indre konflikt før han vender tilbage til den virkelige verden.

Kvalitet og tema
"Where the Wild Things are" er en filmatisering af den illustrerede børnebog af Maurice Sendak. Til trods for, at bogen kun indeholder 10 sætninger, bliver det regnet for et mesterværk indenfor amerikansk børnelitteratur. Denne filmadaptation må da også regnes som en succes, selvom det ikke rigtig er en børnefilm. Instruktøren Spike Jonze har valgt at filme med en lidt "rastløs" kameraføring, hvilket både er moderne, men også et friskt pust. Det skal dog siges, at denne kameraføring er meget atypisk for børnefilm, og derfor også er mere distraherende end berigende for et ungt publikum. Flere af scenerne er dystre og dramatiske, og kan derfor være uegnet for børn under 7 år.

Det underlæggende budskab i denne film er interessant og berigende, og henvender sig mest til teenagere og voksne. Max flygter ind i fantasien, da virkeligheden bliver for overvældende, og figurerne og situationerne han oplever udtrykker hans indre konflikt på forskellige måder. Igennem historien lærer Max, at det ikke er muligt at bygge et sted, hvor han kan kontrollere alt der sker. Han opnår også indsigt i, at han er en almindelig dreng der hverken kan løse sine egne, moderens eller søsterens problemer.

I slutningen af filmen indser Max hvorfor han opfører sig, som han gør. At det er frygt og magtesløshed der får ham til at skeje ud. Han indser også, at det er hans egen opførsel, der gør forholdet til familien mere besværligt. Han elsker dem begge rigtig meget, og da han vender tilbage til virkeligheden er han både mere moden og vis.

Egnethed
Børn på 7 år kan sagtens se filmen, men teenagere og dem der er ældre, vil hurtigere kunne fange filmens pointer og derved opnå en dybere forståelse af den.

Konklusion
"Where the Wild Things are" er en god og dyb film, for teenagere og voksne der vil opnå en dybere forståelse af børns psyke. Børn og familier, der tror det er en normal eventyr film, vil blive meget overraskede.

Fakta
Instruktør: Spike Jonze
Genre: Drama/ Adventure
Sprog: Engelsk
Længde: 1 time 41 min
Produktionsår: 2009

Medierådet for Børn og Unge har givet aldersmærkningen Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år. 

 

Del |

Tips en venn