Percy Jackson & lyntyven

22.09.2010

Gallery

Handling
En storstilet krig er under opsejling mellem de græske guder Zeus, Hades og Poseidon. De er brødre, og har deres skænderier. Zeus har fået stjålet sine lyn, og da lynet er det mest magtfulde våben nogensinde lavet, er han selvfølgelig rasende.

I mellemtiden lever Percy Jackson et helt normalt liv. Han går i skole, bor med sin mor og stedfar, og kæmper med ADHD og ordblindhed. En dag tager hans liv dog en uventet drejning. Percy finder ud af, at han er en halvgud og at hans far er Poseidon. Dette forklarer selvfølgelig hans diagnose - hans hjerne har jo talt græsk hele tiden, og hans krop er altid parat til kamp.

Zeus har kastet sit blik på Percy, og mistænker ham for at være hjernen bag tyveriet. Percy er dog uskyldig, og må gemme sig for Zeus vrede i en særlig træningslejr for halvguder. Her møder han Annabeth, datter af Athena, han opdager at hans bedste ven i virkeligheden er et mytisk dyr, der skal beskytte ham, og sammen rejser de ud for at finde lynet og give det tilbage til Zeus.

Det bliver en lang og hård rejse, og Percy bliver ved med at opdage flere og flere aspekter af sin nyfundne guddommelighed. Han mestrer ting, han ikke troede var muligt, og møder væsner han ikke kunne have drømt om i sine værste mareridt. På samme tid lærer han værdien af gode venner, og hvordan nogle kan fremstå som hjælpsomme, og så egentlig være ondskabsfulde.

Kvalitet og tema
"Percy Jackson & lyntyven" er adaptationen af første bog i serien, som Rick Riordan har forfattet. Historierne om Percy Jackson er blevet utroligt populære, og bogen har solgt i over 1.2 millioner kopier. Filmen har derfor også fået utrolig stor opmærksomhed, både på grund af historien, men også på grund af den unge skuespiller, Logan Lerman, der spiller rollen som den 12 årige Percy.

Der er flere elementer i filmen, der vil appellere til unge fans. Nogle af skuespillerne passer også perfekt til deres roller, som fx Pierce Brosnan og Steve Coogan. Grafikken og effekterne er også utroligt imponerende, og Logan Lerman får helt sikkert mange nye fans.

Det betyder dog ikke at "Percy Jackson & lyntyven" er en god film. Dialogerne er nemlig ofte helt horible. Fx er Percy's bedste ven overhovedet ikke den sjove charmør, som han burde være. Det samme gælder også for Percy, omend hans karakter er noget bedre iscene sat. Derudover fejler historien fatalt. Alt for mange ting giver simpelthen ikke mening, og den indeholder også flere logiske fejl. Det største problem med filmen er, at i processen med at omskrive historien fra bog til film, er flere vigtige historie elementer blevet skåret fra.

Egnethed
Det er uden tvivl en fantasy film, men flere af scenerne er uegnede for yngre børn. Fx tager Percy og vennerne Medusa's hoved med sig rundt på deres rejse, selvfølgelig efter, at de har skilt det fra resten af hendes krop. På grund af det, og andre meget grafisk vellignende fremstillinger af vold, anbefaler vi, at ingen børn under 11 år ser denne film.

Konklusion
Det kan tydeligt ses at instruktøren, Chris Columbus, er den samme som lavede de første to Harry Potter film. Filmen minder på mange måder om Harry Potter serien, dog uden dens elegante fortællestil. Filmen er spækket med action, og det lader til at filmskaberne tror, at det er det eneste, der vil fange publikum.

Fakta:
Instruktør: Chris Columbus
Genre: Action/ Adventure
Sprog: Engelsk
Længde: 1 time 59 min
Produktionsår: 2010

Medierådet for Børn og Unge har givet aldersmærkningen Tilladt for børn over 11 år.

Del |

Tips en venn