Luftens sidste mester

11.11.2010

Gallery

Vurdering
"Luftens sidste mester" er bygget på den populære animationsserie "Avatar: The last Airbender". Den blev vist i 3 år på Tv-kanalen Nickelodeon, der primært henvender sig til de seks til 11 årige, men dens popularitet gik dog langt udover dette. Filmversionen er instrueret af M. Night Shyamalan, der også er manden bag succes'er som Den sjette sans (nomineret til 6 Oscars), og Signs. Derfor er det også forståeligt, at forventningerne var høje og kritikken desto skarpere. Filmhjemmesiden "Rotten Tomatoes", der samler anmeldelserne fra amerikanske aviser, fortæller da også, at kun seks procent af anmelderne var positive. Dette er uhørt lavt.

Handling
Filmen fortæller om en verden, der er inddelt i de forskellige elementer, som menneskene kan manipolere. Ildnationen, Jordkongeriget, Vandfolket og Luftnomaderne der lever under ledelsen af en Avatar. Denne person er den eneste, der kan kontrollere alle elementerne og få kontakt med åndeverdenen. Men den nuværende Avatar, løb bogstavlig talt fra sine forpligtelser, for 100 år siden. På den måde fik Ildnationen mulighed for at udrydde Luftnomaderne og tage Jordkongeriget og Vandfolket som slaver. I de forskellige lande findes nogen, der kan kontrollere det element de kender, men Ildnationen slår hårdt ned på dem, der forsøger at bruge deres gaver. Filmen indeholder derudover meget fra New Age og buddhisme, men det fungerer mere som ritualer end som en reel tro.

Avataren bliver efter 100 år fundet af søskendeparret Sokka og Katara, der tilhører vandfolket. Især Sokka står muligvis for den dårligste skuespillerpræstation i filmen, og det prædikat er der ellers kamp om. Børnene lover at støtte Avataren i sin tilbagevenden til magten, men først skal han lære at styre de forskellige elementer, og han begynder selvfølgelig med vand.

Egnethed
"Luftens sidste mester" har fået aldersgrænsen 11 år, af Medierådet, hvilket hænger sammen med at filmen ofte har en truende stemning. Ligeledes indeholder den også mange scener med stærke effekter, der kan virke skræmmende på yngre børn. Til trods for at historien indeholder mange kampscener, vises der dog ikke særligt meget blod.

Effekterne er med til at give filmen et urealistisk præg, og dermed bliver tegneserie volden aldrig helt troværdig. Derfor kan vi også kun bakke op om Medierådets anbefaling.

Konklusion
I slutningen af filmen kan Avataren hverken mestre jord eller ild, og der lægges tydeligt op til en efterfølger. Det er dog stærkt tvivlsomt at denne vil nå biografskærmene.


Instruktør: M. Night Shyamalan
Genre: Action/ Eventyr/ Fantasy
Sprog: Engelsk m. danske tekster
Produktionsår: 2010
Medierådets aldersgrænse: 11 år

Kids and Media anbefaler ikke denne film.

Del |

Tips en venn