Tron: Legacy

05.01.2011

Video ClipGallery

Da Sam Flynn trækkes ind i en digital verden, genfinder han sin far, og havner midt i en nådesløs kamp på liv og død.

Historie
I 1989 forsvinder Kevin Flynn. Den verdenskendte tv-spiludvikler efterlader sig et stort og vellykket firma, og endnu vigtigere sønnen Sam. Ingen ved hvad der skete, kun at Kevin var optaget af at skabe en ny digital virkelighed.

20 år senere er Sam en voksen mand, og opvæksten uden faderen har sat sine spor. Han er noget af en rebel, og udsætter sig selv for farer ved at lave halsbrækkende motorcykelstunts eller basejumping. Faderens firma er blevet overtaget af samvittighedsløse ledere, men Sam vil ikke tage ansvaret for at få det store firma tilbage på rette vej.

Men så kommer der et signal fra Kevins gamle kontor. Sam undersøger sagen, og før han ved, hvad der sker, er han blevet suget ind i en fantastisk digital verden. Det er som om Sam er gået ind i en computer, og som den indtrængende havner han hurtigt i en række gladiator lignende kampe mod programmer med menneskelig skikkelse.

Sam finder hurtigt sin far igen. Det viser sig nemlig at Kevin er skaberen af den digitale verden. Desværre er der sket meget på 20 år, og den onde Clu har taget magten. Derfor må Sam, Kevin og den tapre kriger Quorra tage kampen op mod Clu, for at vende tilbage til den virkelig verden. Men er de villige til at ofre alt for at bekæmpe den onde overmagt?

Vurdering
"Tron: Legacy" er efterfølgeren til filmen "Tron" fra 1982, som var banebrydende i forhold til brugen af computeranimationer i film. I "Tron: Legacy" prøver Disney igen at bryde nogle grænser. Filmskaberne har skabt en 100% computeranimeret virkelighed, som er tydeligt inspireret af, hvordan en computer fungerer. Resultatet er delvist vellykket. På den ene side skaber filmen et godt indtryk, af hvad det vil sige at være fanget i en computer, men samtidig fremstår computerverdenen i bund og grund som værende meget lille og begrænset. Her savner man, at filmskaberne havde sluppet fantasien mere løs og udnyttet konceptet til fulde.

I forlængelse af dette, bør det nævnes, at historien er meget enkel og ikke særligt original. Konceptet er velkendt og de store overraskelser mangler. Det er meget ærgerligt, da det visuelle nogle steder er yderst imponerende. På den anden side indeholder filmen en lang række spændende fartfyldte scener med futuristiske motorcykler, hurtige fly, osv.

Filmen har, som sådan, også et godt budskab til børn. Sam går igennem en slags manddomsprøve i løbet af historien, hvor han modnes og lærer at tage ansvar. Kevin er splittet mellem to poler, og har på den ene side forstået, at familien er det vigtigste i livet, men på den anden side har alle de fejl han har begået, gjort, at det onde har fået overtaget. Filmen indeholder også en lang række religiøse og historiske billeder (fx er Kevin delvist en skaber, og Buddha-skikkelse, og den onde Clu er en slags romersk kejser), men disse er så diffuse og sammenblandede, at det skaber mere forvirring end egentlig opklaring af historie eller religiøse metaforer.

Egnethed
"Tron: Legacy" har fået en 11 års aldersgrænse, da det er en meget mørk og dyster film. Den indeholder ingen stærke voldsscener eller blod og den ender selvfølgelig godt. Det er dog stadig en meget stærk film, med mange slåskampe og dramatiske elementer. For børn på 11 år eller ældre vil den være en forholdsvis udramatisk affære, men for de fleste yngre børn vil det være skræmmende at se på truende computer mennesker i så lang tid. Vi anbefaler at forældre overholder aldersgrænsen.

Konklusion
"Tron: Legacy" er en fartfyldt film, der egner sig fint som underholdning, dog er kvaliteten ikke helt i top.

Instruktør: Joseph Kosinski
Genre: Eventyr/ Action
Sprog: Engelsk m. danske tekster
Længde: 2 timer 5 min
Medierådets anbefaling: 11 år
Egnethed: Ældre børn og teenagere

Kidsandmedia dk's vurdering: Ok

Del |

Tips en venn