Narnia: Morgenvandrerens Rejse

05.01.2011

Gallery

 Tag med på en eventyrlig rejse på åben hav og mystiske øer i det magiske land Narnia.

Handling
Lucy og Edmund keder sig. De tilbringer dagene sammen med den utålelige fætter i Cambridge, mens storesøsteren Susan er på ferie i USA, og Peter læser på universitetet. Der sker dog hurtigt noget eventyrligt. Et maleri af et smukt sejlskib kommer til live, og Lucy, Edmund og fætteren Eustance trækkes gennem billedet og ind i Narnias verden.

De tre reddes op af vandet, og kommer trygt ombord på sejlskibet, hvor de møder deres gamle ven Prins Caspian og Musen Rippitjip. Lucy og Edmund er glade for at være tilbage i Narnia, men Eustance er derimod ved at koge over af raseri. I starten ved ingen, hvorfor børnene er blevet kaldt tilbage til Narnia, men de opdager det dog hurtigt. På de ensomme øer hærger en grøn tåge, og alle der bliver omsluttet af tågen forsvinder. Dette gælder også for de syv hertuger og deres magiske sværd.

Jagten på de syv sværd, som er det eneste der kan bryde den grønne tåges magi, tager Lucy, Edmund, Eustance og alle de andre ud hvor havet ender. På deres vej møder de en række udfordringer, og det er alt fra skumle slavehandlere, udspekulerede fodmennesker, et grusomt havuhyre til indre fristelser som sætter deres mørkeste lyster på prøve.

Vurdering
Den tredje film i Narnia-serien er, som de to andre, et spændende og vellavet filmeventyr. Effekterne er rigtig gode og skuespillerne leverer en meget imponerende indsats. Den nyankomne Will Poulter, i rollen som Eustance, giver en flot og troværdig indsats som en dreng der udvikler sig fra at være sur og tvær, til at blive en stolt kriger. Udover dette har filmen en rigtig god balance mellem spændingsfyldte sekvenser, god humor og mellemmenneskeligt drama.

Dog findes der også svagheder i filmen. Som i andre film, baseret på bøger, har manuskript forfatterne været nødt til at tilpasse historien til filmmediet. I den proces har historien mistet noget af sin dynamik, og filmen hopper ofte fra et tema til et helt andet, uden at det nødvendigvis virker naturligt. Beskrivelserne af de fristelser børnene udsættes for mangler også lidt dybde, hvilket sandsynligvis er fordi det ville fjerne fokusset på de mere fartfyldte dele af historien. Derudover er det mærkeligt at 3D-effekten ikke altid er lige vellykket, hvor det især i nogle overgangsbilleder kan se ud som om personerne er papfigurer. Du går derfor heller ikke glip af meget ved at se den i 2D.

Budskabet som formidles, har mange forskellige facetter, og der er meget indhold at gribe fat i. C. S. Lewis' kristne budskab er meget tydeligt, selv for børn. Aslan er frelseren, der hjælper når børnene trænger mest til det, den onde tåge kan ses som et billede på djævelens magt, og Aslans rige er en klar henvisning til himmelen. Samtidig har historien også et mere verdsligt budskab. For at bekæmpe ondskaben i Narnia, må Lucy, Edmund og Eustance først bekæmpe ondskaben i sig selv. I løbet af filmen udsættes børnene for en række fristelser. Edmund viser glimt af magtsyge, og Lucy lærer at sætte pris på sig selv, da hendes ønske om at blive lige så køn som søsteren går i opfyldelse.

Egnethed
"Narnia: Morgenvandrerens Rejse" har fået en 11 års aldersgrænse på grund af en række dramatiske scener. Vi ser blandt andet en kamp mod et havuhyre ,der nemt kan skræmme de yngste børn. Disse scener foregår tydeligvis i et fiktivt univers, og de 9-10 årige kan nok godt se filmen sammen med en voksen. Alligevel anbefaler vi først og fremmest filmen til børn fra 11 år.

Konklusion
Narnia er et fascinerende og fantasifuldt univers, der har glædet både børn og voksne siden bøgerne første gang udkom. Filmatiseringen er lavet med respekt og omtanke, og denne film tilbyder en flot biografoplevelse for børn og voksne.

Instruktør: Michael Apted
Genre: Eventyr/ Action
Sprog: Engelsk m. dansk tekst
Længde: 1 time 53 min
Medierådets anbefaling: 11 år

Kids and Media anbefaler dette spil 

Del |

Tips en venn