To på flugt 3D

08.02.2011

Gallery

Handling
En dronning er gravid, men bliver pludselig frygteligt dårlig. Det eneste der kan redde hende er en blomst, der skabes når solens dråber rammer jorden. Kongens soldater finder blomsten og redder dronningen, dog bliver barnet født med en meget speciel evne. Andre i kongeriget kender imidlertidig blomstens kraft, og hvad den lille Rapunzel kan gøre for menneskeheden. Derfor kidnapper heksen Gothel hende, og gemmer hende i et fjernt tårn. Her vokser Rapunzel op, i den tro at Gothel er hendes elskelige mor, der kun ønsker det bedste for Rapunzel. Vi møder hende igen, kort før hendes 18-års fødselsdag, hvor hun er en nysgerrig, livsglad og utroligt smuk pige med over 20 meter hår. Det er nemlig i håret hendes kræfter findes, og hvis det klippes af forsvinder evnerne.

Kongen og dronningen sørger selvfølgelig over deres tab, og hvert år markere de datterens fødselsdag ved at sætte lygter op, i det håb at Rapunzel får øje på dem. Rapunzel ser dem, og lysene bliver symbolet på hendes livshåb. En dag tager hendes verden en vending. Hun møder tyven Flynn, og til trods for heksens mantra om at "det onde altid vinder over det gode", vælger Rapunzel at lade Flynn hjælpe med flugten fra tårnet.

Dermed er der gjort klar til en rejse, hvor hun ikke bare opdager den omkringliggende verden, men også hvem hun i virkeligheden er.

Vurdering
"Jeg har min mors kærlighed, jeg burde ikke ønske mere. Jeg har så meget jeg burde være taknemlig for - foruden en dør" Synger Rapunzel. Hendes mors kærlighed er nu ikke noget at prale af, den er helt igennem egoistisk, men det er jo den eneste hun kender til. Det er her Rapunzels indre rejse begynder - hvor loyal skal hun være, og hvor mange af sine egne drømme skal hun ofre? Hun fremstilles som en ægte eventyr prinsesse, ydmyg, kløgtig, dygtig og med en evne til at vinde alles hjerter. På den måde får hun lov til at påvirke anti-helten Flynn positivt, bare ved at være sig selv.

Ligesom andre rigtige eventyrfilm, er fremstillingen meget stereotyp. Rapunzel gør op med det traditionelle barbie-dukke image, men med hendes smalle talje og store øjne fremstår det hele utroværdigt. Værre er det at Flynn vokser som menneske, og bliver til en prins, uden et egentlig opgør med fortiden.

Nogle gange findes der dog bipersoner, der sætter større spor end hovedpersonerne. I dette tilfælde møder vi hesten Maximus, som er helt fantastisk. Uden at sige et ord, fremviser han en kompleks og utrolig underholdende personlighed, hvilket giver filmen det helt rigtige spark.

Når man så tilføjer små pusterum, som den sorgfulde stilhed hos regentparret, og eftertænksomheden hos Rapunzel, så gribes publikum. Det er sorgen og den stilfærdige glæde der gør det hele troværdigt, og en god portion humor, der løfter klichéerne.

Egnethed
Enkelte scener i filmen kan opleves som dramatiske, for de yngste. Flynn og Rapunzel bliver forfulgt, og må nogle gange ty til stegepanden som våben. Men filmen er alligevel ikke henvendt til de yngste, udover skumle scener er dialogen nemlig for tætpakket, og fyldt med små referencer. Derfor anbefaler vi filmen til alderen 7 år eller ældre, selvom nogle børn under 7 vil være underholdt.

Konklusion
"To på flugt", har af marketingsårsager, undgået prinsessefilms titler med navnet Rapunzel i. Men lad dig ikke narre af at "To på flugt" er noget af det bedste fra Disney i de sidste par år.

Instruktør: Byron Howard, Nathan Greno
Genre: Animation
Sprog: Dansk tale
Længde: 1 time 41 min
Medierådet: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

KidsandMedia dks vurdering: Anbefalet


Kids and Media anbefaler dette spil 

Del |

Tips en venn