Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand

01.07.2011

Jack Sparrow er tilbage i et action fyldt eventyr, men der er kun lidt nyt i forhold til de tidligere film. Vær opmærksom på at filmen indeholder voldsomme scener, og forældre bør vurdere om børn under 13 år skal få lov til at se filmen.

Handling

Historien starter i London, hvor Jack redder sin førstestyrmand fra galgen, fornærmer selveste kong George II og genser en række gamle bekendtskaber – blandt andet hans gamle fjende Barbossa, som nu har et træben, og sprælske Angelica, en af Jacks gamle flammer.

Samtidig er det dukket op, hvor den sagnomspundne Ungdomskilde befinder sig, og et intenst kapløb om at komme først, begynder. Jack havner midt i det hele, og når han får at vide at kaptajn Sortskæg, piraten som selv pirater frygter, er med i kapløbet, indser han at et nyt, forrygende eventyr er i fuld gang.

I løbet af færden, ændrer alliancerne sig kontinuerligt, udspekulerede planer lægges. Jack kan heller ikke skjule, at han har øje for den flotte Angelica, og alle piraternes mænd havner i vanskeligheder, når de prøver at skaffe en tåre fra en havfrue. Og til syvende og sidst spørges det om Ungdomskilden er værd alt det besvær Jack går i gennem.

Vurdering

Den fjerde film i serien om Jack Sparrow er en godt lavet actionfilm. Flere af scenerne har virkeligt højt niveau, både i koreografi og brug af 3D-effekter. Skuespillerne giver også en flot indsats, og med god hjælp fra sminkører og kostumedesignere fremstår de forskellige karaktererne som spænende personligheder.

Men til trods for dette, har filmen flere svagheder. For det første varer filmen lidt for længe (2t 16min). Når det afgørende opgør nærmer sig, har man set så mange forrygende scener at klimakset fremstår som lidt energiløst. Det bliver bare én af en lang række scener, som man lader sig imponere af i begyndelsen, men som føles tammere efter hånden. Samtidig mangler historien overskud. Selv om der findes meget humor, så er det ikke lige friskt og underholdende, som i de tidligere filme. Man får indtryk af at filmskaberne ikke har taget nogen chancer, væltet masser af action på, og satset på at Johnny Depp i sin morsomme karakter, skal være nok til at bære filmen hjem. Men selv om Depp og de andre skuespillere er gode, så har de ikke fået plads til at realisere det fulde potentiale i de karakterer de spiller.

Budskabet er ikke særlig fremhævet, det er tydeligt at filmskaberne først og fremmest ønsker at underholde. Men filmen fremmer spørgsmålet om det virkelig er ønskeligt at have evig ungdom. Desuden er en af karaktererne (Philip) religiøs, og han skiller sig ud fra alle de uærlige og egoistiske pirater. Han viser omtanke og næstekærlighed, og er villig til at ofre sit liv, for at beskytte andre. Philip får en central rolle i filmen, og han bliver et godt forbillede på, hvordan man kan vise styrke og godhed i en meget vanskelig situation.

Egnethed

Det mangler ikke action og kampscener i denne film, som i lange perioder har en mørk og dyster stemning. En række af karaktererne er ganske skumle, og vi ser skikkelser, som kan skabe uro hos barn – blandt andet skrækkelige pirater og uhyggelige skeletter. Vi oplever også drap og mennesker som bliver mishandlet, men det skal siges at volden ikke er så detaljeret. Noget af det mest problematiske er den lange sekvens hvor kaptajn Sortskæg prøver at fange en havfrue. Først er havfruerne søde og forførende, så bliver de pludselig onde og starter et voldsomt angreb, før piraterne til sidst fanger en sød og uskyldig havfrue. De holder hende som fange i en trang glasboks og mishandler hende, indtil hun giver dem en af sine magiske tårer. Derefter efterlades hun for at dø.

Filmen har fået elleve års aldersgrænse på grund af disse scener, men vi vil anbefale at forældre vurderer om barn bør være 13 år, før de kan se filmen. Mange elleve- og tolvårige vil nok ikke tage skade af disse scener, men der er en vis fare for, at det kan skabe frygt hos nogle. Børn under elleve år bør holdes langt væk fra biografen.

Konklusion

”Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand” tilbyder forrygende, eventyrlig spænding, som vil underholde sit publikum, men den er både lidt for lang og lidt for tam – og meget uhyggelig for børn.


Regi: Rob Marshall Sjanger: Action, Eventyr Skuespillere: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush, Judi Dench, Stephen Graham, Gemma Ward m.fl. Sprog: Engelsk tale m/dansk tekst Nationalitet: USA Produktionsselskab: Jerry Bruckheimer Films, Walt Disney Pictures Længde: 2t 16min Distribution: The Walt Disney Company Nordic Produktionsår: 2011 Medierådets aldersgrænse: 11 år Egnethed: Barn / Ungdom Begrundelse: Filmen har en mørk stemning og indeholder enkelte truende scener og skikkelser som kan virke skræmmende på 7-årige. Filmen får derfor 11-års grænse.

kidsandmedias vurdering: Ok

Del |

Tips en venn