The Hunger Games

18.04.2012

Tags

TV og film

“The Hunger Games” er en stemningsfyldt og velkonstrueret film, men temaet om unge, der dræber hinanden er lidt smagløst. Vær opmærksom på, at filmen har nogle lidt voldsomme scener. Vi fraråder på det kraftigste at børn under 13 år får lov til at se filmen.

Historie

I distrikt 12 i de yderste egne af Panem-nationen bor Katniss Everdeen sammen med sin mor og lillesøster Prim. Den stærke pige er god til at skyde med bue og pil og har taget sig af familien lige siden faren døde i en ulykke, og moren blev opslugt af sorg. Det er ikke et nemt liv. Myndighederne har regeret med hård hånd siden distrikterne gjorde oprør. Der er næsten intet mod tilbage, og som en del af herskerteknikken bliver dødslegene eller de såkaldte “Hunger games” arrangeret hvert år.

Dødslegene går ud på, at hvert distrikt skal sende en pige og en dreng mellem 12 og 18 år, som skal kæmpe en kamp på liv og død, der som underholdning bliver transmitteret direkte på TV over hele nationen. Alle udvalgte skal kæmpe mod hinanden og legene er først slut, når der er én, der står tilbage som vinder.

Deltagerne vælges ved lodtrækning, og da Prims navn bliver udtrukket, melder Katniss sig frivilligt for at redde søsterens liv. Sammen med Peeta, den udvalgte dreng fra samme distrikt, rejser de til hovedstaden, hvor de oplæres af den fordrukne og tidligere vinder Haymitch. Katniss gør et stærkt indtryk på alle, men selvom hendes popularitet giver hende fordele, er træningen ingenting imod det, som venter hende i de våde og mørke skove, når legene bliver alvor.

Under legene konfronteres Katniss med dilemmaer om, når menneskelighed og kærlighed sættes op mod viljen til at overleve. Samtidig skal hun kæmpe mod nådesløse konkurrenter og manipulering fra myndighederne.

Vurdering

Vores anmeldelse af “The Hunger Games” må næsten blive todelt. På den ene side skal producerne belønnes for at have lavet en stemningsfyldt, intelligent og godt opbygget film. Historien og det fiktive univers præsenteres i et roligt tempo - den daglige kamp for at skaffe mad flyttes gradvist over til en arena med en krig, hvor kun den klogeste og stærkeste vil overleve. Dette er godt formidlet og særligt lydsporet er imponerende. Musikken er dæmpet eller fraværende, hvilket skaber en mere intens stemning, end hvis man havde ladet et symfoniorkester buldre løs.

Af den grund er det en skam, at “The Hunger Games” handler om unge, som dræber hinanden - helt uden mål eller mening. Historien formidler hård kritik af vold som underholdning, men det fiktive univers er for langt fra virkeligheden til, at budskabet bliver mere end en satirisk udgave af reality-TV. Derudover knytter Katniss sig til nogle af de andre deltagere, men det bliver for overfladisk til at skabe ægte dybde. Filmen mangler dermed noget tyngde og relevans, og ender med at være en lidt smagløs historie, hvor børn dræber børn.

Alligevel er det fuldt forståeligt, at bogen, som filmen er baseret på, er blevet en enorm succes. Man bliver med det samme engageret i historien, og det er nemt at holde med Katniss, der spilles af den meget talentfulde Jennifer Lawrence.

Egnethed

Medierådet for Børn og Unge har valgt 11 års-grænsen, selvom der er scener, som overhovedet ikke egner sig for 11-12-årige, blandt andet blodige knivdrab og børnelig med åbne øjne. Dog forstår vi godt vurderingen: Ingen af mordene er eksplicit skildret, og det er hovedsageligt i scenen, hvor legene begynder, at de voldsomme drabsscener finder sted. Klipningen er bevidst lavet, så vi ikke ser våben trænge ind i kroppe - kun knive som løftes med blod dryppende efter drab. Samtidig er musikken godt tilrettelagt for at dæmpe indtrykket af dramatik. Misforstå os ikke, det er stærke sager, men ikke værre end at modne 13-årige fint kan takle det. En 15 års-grænse er af den grund lidt for streng. Medierådet har sat aldersgrænsen til 11 år, men vi vil igen minde om, hvor vigtigt det er ikke kun at kigge på aldersgrænsen. Medierådet giver altid en uddybende beskrivelse sammen med den vurderede aldersgrænse, og det er ligeså vigtigt at kigge på den, før man lader sine børn tage i biografen.

Læs Medierådet for Børn og Unges vurdering her.

Kidsandmedia dk vurderer “The Hunger games” som passende for unge over 13 år. Vi fraråder på det stærkeste at børn under denne aldersgrænse får lov at se filmen.

Konklusion

Hvis “The Hunger Games” havde haft et lidt mere meningsfyldt indhold, kunne det have været en strålende film.

Instruktør: Gary Ross Genre: Action, Drama, Thriller Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woode Harrelson, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Willow Shields, Paula Malcomson, Toby Jones, Wes Bentley m.fl Sprog: Engelst med dansk tekst Nationalitet: USA Produktionsselskab: Lionsgate Spilletid: 2 timer og 22 min. Distribution: Nordisk Film Distribution Produktionsår: 2012 Medietilsynets aldersgrænse: 11 år Egnethed: 13 år Begrundelse: Filmen indeholder meget vold og scener med døde mennesker. Da disse er lidt nærgående skildret og foregår i et til dels urealistisk univers, får filmen 11-årsgrænsen.

Kidsandmedia dk’s vurdering: Ok.

Del |

Tips en venn