Snow White and the Huntsman

17.08.2012

Video Clip

Filmtrailer: Snow white and the Huntsman

Video Clip

Denne mørke version af eventyret om Snehvide forsøger at være moderne, barsk og dramatisk. Det er en dyster film med stærke effekter og vores vurdering er, at børn under 11 år ikke bør se den.

Historien

De fleste kender eventyret om Snehvide. En ung og køn prinsesse mister sin mor og faren - kongen - gifter sig med en ny og smuk dronning. Den nye dronning dræber derefter sin mand, overtager tronen og sætter Snehvide i fangenskab. I denne film bliver vi taget blev med til en dyster eventyrverden. Snehvide holdes fanget i et usselt tårn, og da det endelig lykkes hende at flygte, ender hun i Den Mørke Skov, hvor onde kræfter sørger for, at kun de færreste overlever.

Heldigvis får Snehvide hjælp fra en tapper jæger - the Huntsman - og eventyret havde ikke været det samme uden dværgene og deres farverige personligheder. Sammen med sine gode hjælpere og barndomsvennen William, tager Snehvide kampen op mod sin onde stedmor. Det bliver en nådesløs krig, hvor mange må ofre sig for at redde det engang så smukke kongerige. Selvfølgelig bliver der også problemer med et giftigt æble og brug for et magisk kys, men det manglede da også bare.

Vurdering

Som udgangspunkt er det spændende, at der kommer en mere dyster udgave af eventyret, der mest er kendt i den familievenlige Disney-udgave. Og det begynder godt. Selvom man ved, at dronningen bliver ond, er Charlize Theron så overbevisende charmerende, at man blive overrasket, når hendes sande ondskab kommer til syne. Endnu bedre bliver det, når vi får en psykologisk forklaring på, hvorfor hun er blevet så ond. Det giver karakteren dybde og forklarer også, hvorfor den godhjertede Snehvide har sympati for hende.

Desværre tager det ikke lang tid, før det hele tager en episodeagtig drejning. Snehvide og jægeren flytter sig gennem forskellige miljøer, som dronningens mænd jager Snehvide videre ud i.

Når det handler om karaktererne, fremstår Snehvide som god, men ikke så uskyldig som i Disneys Snehvide. Alligevel mangler hun lidt charme, og hun er ikke så troværdig som den nye dronning, folket skal samle sig om. Jægeren er den typiske, barske og ikke så originale helt, som kan holde til alt, men alligevel bærer på en tung fortid. Dværgene udgør en morsom og farverig flok - selvom deres humoristiske potentiale udnyttes for lidt. Dronningen er som sagt en spændende karakter i begyndelsen, men ender som en skrigende og endimensional heks.

Filmen har nogle scener, som bliver lidt latterlige. Fx. da Snehvide møder Kongehjorten - en fuldstændig meningsløs efterligning af løven Aslan fra Narnia-filmene.

“Snow White and the Huntsman” lægger op til at blive større og mere storslået end det oprindelige eventyr, men lever ikke helt op til forventningerne. Hvis produceren havde droppet denne semi-onde version, der også skal passe til børn mellem 11 og 15 år, og i stedet have lavet en endnu frækkere og mere dyster historie, havde det været rigtig spændende - for ældre børn selvfølgelig!

Egnethed

Filmen indeholder en række dramatiske og skræmmende scener, og vi fraråder på det kraftigste at børn under aldersgrænsen får lov at se filmen. Med et par undtagelser er stemningen generelt dyster. Vi får fx lov at møde onde ånder og smeltende hud i Den Mørke Skov, piger, der får ungdommen trukket ud af sig af en frygtindgydende dronning, brutale kampscener og drab. Volden er ikke eksplicit skildret, men kombineret med hurtig kameraføring og dramatisk musik vil filmen uden tvivl virke skræmmende for nogle børn.

Mange børn over 11 år vil kunne se filmen uden at få mareridt af den. Derfor er aldersgrænsen fra Medierådet passende. Dog vil nogle 11-12 årige nok finde den for skræmmende, og vi mener, at forældrene ikke bør lade børn se filmen uden først selv at have vurderet, om den passer til barnets modenhedsniveau. Se gerne traileren her på siden for at danne dig et indtryk.

Konklusion

God film, selvom filmens potentiale ikke bliver udnyttet optimalt.

 

Producer: Rupert Sanders Genre: Action, Drama, Eventyr Skuespillere: Charlize Theron, Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Ian McShane, Sam Claflin, Ray Winstone, Stephen Graham, Toby Jones, Bob Hoskins, Lily Cole, Eddie Marsan, Sam Spruell m.fl. Sprog: Engelsk m/dansk tekst Nationalitet: USA Spilleitd: 2t 7min Distribution:United International Pictures Produktionsår: 2012 Medierådets aldersgrænse:

11 år Egnethed: Børn og voksne Begrundelse: Filmen har en dyster stemning og indeholder flere kampe og truende karakterer. Selv om filmens rammefortælling er kendt, skræmmer den børn under 11 år på grund af nogle særligt skræmmende scener med brug af sort magi.

Kidsandmedia dk’s vurdering: OK

Læs Medierådet for Børn og Unges vurdering her.

Del |

Tips en venn