ParaNorman

05.11.2012

Video Clip

Filmtrailer: ParaNorman

Video Clip

Tags

TV og film

I denne dukkefilm skal man tage det sure med det søde. Filmen har fantastisk animation, flotte figurer og et godt budskab, men desværre svigter historien lidt. Og der er flere skræmmende scener. 

Historie

Norman er sær. Det synes alle i byen. Han går rundt og snakker med spøgelser og forstår ikke helt, hvorfor ingen tror på ham. Han bliver mobbet i skolen, og selv derhjemme får han at vide, han burde være mere som andre drenge.

Det har gjort Norman til en dyster, indesluttet og lidt ensom dreng. Han ser mange gyserfilm og trives stort set kun, når han går alene rundt og snakker med byens spøgelser. I skolen terroriseres han af mobberen Alvin, og den eneste, der står ved hans side, er klassekammeraten Neil, som også bliver mobbet.

Men så begynder der at ske noget. For 300 år siden blev en heks begravet i skoven uden for byen, og hun kastede en forbandelse over indbyggerne. Hvert år er der én, som skal læse op af en speciel bog. Hvis ikke det sker, vækker heksen de døde til live og terroriserer byen. Normans underlige onkel fortæller ham, at han er den eneste, der kan bryde forbandelsen for altid. Dette skaber nogle problemer. Det er ikke helt nemt at bruge sine evner til fulde, når man har en hær af zombier i hælene.

Vurdering

“ParaNorman” er fra samme selskab, som producerede den strålende “Coraline” i 2009. Producerne viser her, at de mestrer stop-motion teknikken (dukkefilm), dataanimation og 3D helt forrygende. Det animerede univers er unikt og skræmmende, og karaktererne er både gode og onde - og alle helt deres egne.

Desværre er der ikke meget finesse ved arbejdet med historien. Filmens parodi på gyserfilmsgenren, fx. at zombier går meget langsomt, virker malplaceret og unødvendigt. Det er helt tydeligt, at filmens humor spiller på klassiske gyserfilm- At dette overspilles undergraver filmen. Derudover hænger filmens første og sidste del ikke helt sammen, og klimaks kan få enhver til at himle med øjnene. Der er så mange klicheer, at det bliver træls at se på.

På den anden side er budskabet meget godt til børn og unge. I begyndelsen får Norman at vide, det er forkert at være bange, hvis ikke man lader det forandre den, man er. Det giver stof til eftertanke. For når vi mennesker mødes med noget, som vi ikke kender og bliver bange, så bliver vi aggressive og forsøger at ødelægge det, vi er bange for. Dette fører os hen til filmens budskab - vigtigheden i at acceptere andre som dem, de er, uanset hvor sære og anderledes de måtte være.

Egnethed

Du må ikke lade dig narre af, at dette er en dukkefilm med dansk tale. “ParaNorman” er ikke en normal og harmløs børnefilm. Der vises uhyggelige zombier, der rejser sig fra graven, en skrækindjagende heks, og scenen, hvor Norman hiver en bog ud af hænderne på sin døde onkel, er virkelig noget for sig. Filmen har 11-års aldersgrænse, og det er der en god grund til. Stemningen er gennemgående dyster og skræmmende, og der bruges effekter fra gyserfilm i stort set alle scener. Filmen bør ikke ses af børn under 11 år, men filmen er også så sjov, at ældre børn og unge sagtens kan se og nyde den.

Konklusion

Skuffende manuskript, men budskabet og den flotte animation gør “ParaNorman” til en (u)hyggelig filmoplevelse.

Instruktør: Chris Butler og Sam Fell Genre: Fantasy/Eventyr/Komedie/Animation/Gyser Sprog: Dansk tale Nationalitet: USA Produktionsselskab: Laika Spilletid: 1t 32min Distribution: United International Pictures Produktionsår: 2012 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Egnethet: Børn/Voksne Begrundelse: Denne animationsfilm har generelt en mørk og uhyggelig stemning, og indeholder flere scener med effekter fra gyserfilm. Filmen får derfor 11-års grænsen.

Kidsandmedia dk’s vurdering: OK

Del |

Tips en venn