Hobitten: En uventet rejse

14.12.2012

Video Clip

Filmtrailer: Hobitten: En uventet rejse

Video Clip

Med Peter Jackson i lederstolen er Tolkiens historie om Bilbo Sækker blevet et energisk, sjovt og storslående eventyr, som anbefales på det varmeste. Men der er scener, som kan opleves ubehagelige for 11-12 årige.

Historie

Den frygtindgydende og ildsprudende drage Smaug har forvist dværgene fra riget Erebor i dybet af Det ensomme Bjerg. Dette har ført dværgene til en nomade-tilværelse, men ingen af dem har mistet håbet om at generobre deres hjem. Den stolte kriger Thorin Egeskjold leder en gruppe af 13 dværge, og sammen er de villige til at ofre deres liv for at nedkæmpe den onde drage.

Bilbo Sækker

Men de kan ikke vinde kampen alene. Det er her den lille hobbit kommer ind i billedet. Bilbo Sækker er en bekymringsfri ungkarl, der lever et roligt liv i Sækkeby. Hans liv forandres pludseligt, idét troldmanden Gandalf dukker op. Før han ved af det, er hans hus fyldt med dværge. Bilbo har ikke specielt meget lyst til at tage med på det farlige eventyr, og Gandalf er den eneste, som har tiltro til hobbitten. Det er vel ingen overraskelse, at Bilbo til sidst bliver en del af gruppen.

Fare i skyggerne

Rejsen har ikke bevæget sig langt ind i Midgaard, før truslerne nærmer sig. Dødelige orker, dumme trolde, onde troldmænd og primitive tusser er bare nogle af de væsner, som vil af med dværgene. Samtidig vokser en ukendt fare i skyggerne - en ondskab med en kraft, der kan true hele Midgaard. Og så er der noget med en ring...

Vurdering

Man kan godt forberede sig på en fabelagtig filmoplevelse. “Hobitten” ligner ikke noget andet, som har været i biografen. Peter Jackson har skudt filmen med 48 billeder i sekundet (dobbelt så mange som en normal film), hvilket giver krystalklare billeder og mere glidende kamerapanoreringer. Billedkvaliteten er imponerende, men det tager lidt tid at vænne sig til effekten - uden det traditionelle filmformat kan billedet godt se lidt forkert ud. Efterhånden lader man sig dog rive med, og med sin strålende tekniske kvalitet og fantastiske effekter er filmen en visuel nydelse.

Farverigt persongalleri

Med charme, humor og smag for detaljen præsenteres vi for et stort og farverigt persongalleri. Der er glædeligt gensyn med mange af karaktererne fra “Ringenes Herre”- triologien. Den gode humor fungerer som afbræk fra den energiske og dramatiske historie. Der er ikke mangel på skumle og fantasifulde mytiske skabninger, og der lægges op til en triologi, som måske ikke vil blive ligeså legendarisk som “Ringenes Herre” - men det er tæt på. Én ting er sikkert - det er Gollum, som tager rampelyset.

De små ting

Filmen er lidt lang med en spilletid på over 2,5 time, men samtidig tillader dette, at historien kan bygges op i et naturligt tempo. Budskabet handler om loyalitet, ære, sammenhold og en fin balance mellem beslutsomhed og barmhjertighed. Det gør et stort indtryk, når Gandalf fortæller, at det er de små ting, som almindelige folk gør i kærlighed til hinanden, der holder ondskaben og mørket væk.

Egnethed

“Hobitten: En uventet rejse” er også en meget dramatisk film. Vi møder skumle orker, ækle trolde og blodtørstige ulve, der kommer stormende imod os. Det skal dog siges, at filmuniverset er tydeligt uvirkeligt, hvorfor aldersgrænsen på 11 år godt kan forsvares. Vi tror dog, at nogle 11-12 årige vil opleve enkelte scener som ubehagelige, og vi anbefaler derfor, at forældre til børn i denne aldersgruppe selv vurderer, om filmen er for voldsom. Filmtraileren på denne side kan give et indtryk, men den viser ikke alle de mest uhyggeligt orker og ulve. Børn under aldersgrænsen bør overhovedet ikke se filmen, men for børn over 13 år er dette et flot filmeventyr.

Konklusion

“Hobitten: En uventet rejse” er en særdeles underholdende og velproduceret film, som anbefales på det varmeste til børn fra 13 år.

Director: Peter Jackson Genre: Eventyr Skuespillere: Martin Freeman, Richard Armitage, Cate Blanchett, Sylvester McCoy , Benedict Cumberbatch, Elijah Wood, Ian Holm, Hugo Weaving, Ian McKellen, Andy Serkis m.fl. Sprog: Engelsk m/dansk tekst Nationalitet: New Zealand/USA Produktionsselskab: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, WingNut Films Spilletid: 2t 39min Distribution: Nordisk Film Distribution AS Produktionsår: 2012 Medierådet for Børn og Unges aldersgrænse: 11 år Egnethed: Børn/Voksne Begrundelse: Filmen indeholder skræmmende scener, karakterer og voldsomme kamphandlinger. Da disse foregår i et tydeligt fantasiunivers, får filmen 11-årsgrænsen.

Kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn