Frankenweenie

21.02.2013

Video Clip

Filmtrailer: Frankenweenie

Video Clip

Da Victor vækker sin hund fra de døde, har han nok ikke helt gennemtænkt konsekvenserne. Med sin fine blanding af gys og humor er dette en rigtig sjov film til børn.

Historie

Unge Victor Frankenstein er ikke helt som de andre børn i New Holland. Han har ingen venner og tilbringer det meste af sin tid sammen med sin hund Sparky. Sammen laver de sjove monsterfilm, og som den unge videnskabsmand, han er, har Victor lavet en række kreative konstruktioner på familiens loft.

Så sker det forfærdelige. Sparky omkommer i en ulykke, og Victor er knust. Men Victor nægter at miste håbet. Da den nye og lidt uhyggelige lærer demonstrerer, hvordan elektricitet kan få musklerne i en død frø til at bevæge sig, får Victor en strålende idé. Med lidt kreativitet sender han et voldsomt stød gennem Sparky, og hunden vågner fra de døde.

Det er bare begyndelsen. Snart spredes nyheden om Victors dåd sig blandt klassekammeraterne. Når så en gruppe lidt mystiske drenge får lyst til at gøre det samme med deres døde kæledyr, opstår der for alvor problemer.

Vurdering

Tim Burton er blevet berømt for sine dystre, sære, sjove og gerne lidt gotisk-inspirerede familiefilm. I “Frankenweenie” får vi det hele at se. Konceptet er rigtig godt opbygget med sit specielle syn på historien om Frankenstein, en række sære og sjove karakterer og et sort/hvid-univers fyldt med små gys. Denne blanding af skræk og humor er der ingen, der mestrer som Burton. Filmen er fantastisk godt lavet. Det er en dukkefilm med flotte figurer og kulisser, hvor filmskaberne har gjort et godt stykke arbejde med at skabe et univers af spænding og sjov.

“Frankenweenie” er en frisk og underholdende film, men det er alligevel ikke Tim Burton, når han er bedst. Der gives fx ingen forklaring på, hvorfor alle Victors klassekammerater ligner levende døde. De er sjove, sære og rare, men deres udseende har ingen funktion ud over dette. Derudover har historien et stort potentiale, men generelt giver den ikke nogen ny fortolkning af Frankenstein-historien. Der er bare tilsat elementer fra klassiske gyser- og monsterfilm. Igen er det bestemt meget underholdende, og et lidt ældre publikum vil havde glæde af alle referencerne, men som en selvstændig historie mangler den noget. Vi tror alligevel, at “Frankenweenie” vil glæde rigtig mange med sin frydefulde gru. Både til børn og voksne er dette fin underholdning, og et par af scenerne er særdeles fortræffelige.

 Videnskab og ungdom

Filmen har et godt budskab om videnskab og styrken ved ungdommen. Victors lærer fortæller, at videnskaben ikke er hverken god eller dårlig, men den kan bruges til både godt og ondt. Det får man virkelig et indblik i her, og det bliver tydeligt at videnskabens muligheder skal bruges med et godt hjerte og hæderlige motiver. Derudover fremstilles voksne som traditionelle og kedelige, mens børnene er kreative og åbne og eksperimenterer på godt og ondt. Naturligvis er forholdet til liv og død også centralt her, men i god Disney-ånd undergraves det budskab, som ellers havde været naturligt i filmen.

Egnethed

“Frankenweenie” har fået 11-års grænsen på grund af en gennemgående uhyggelig stemning, flere scener med gys og en række skræmmende figurer. Det er egentlig en gyserfilm til børn, selv om humoren får os til at grine af det uhyggelige. Nogle 11-årige kan blive bange, men som udgangspunkt er dette god underholdning for børn fra 11-12 år.

Konklusion

“Frankenweenie” er en underholdende film, som vil glæde et stort publikum, men den udnytter ikke sit fulde potentiale.

Instruktør: Tim Burton Genre: Animation/Komedie/Gys Sprog: Engelsk m/dansk tekst Nationalitet: USA Spilletid: 1 time 26 min. Distribution: The Walk Disney Company Nordic Produktionsår: 2012 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Egnethed: Børn/voksne Begrundelse: Uhyggelig stemning, gyserelementer og skræmmende karakterer giver denne film 11-års grænsen.

kidsandmedia dk’s vurdering: OK

Del |

Tips en venn