Les Miserables

22.03.2013

Video Clip

Filmtrailer: Les Miserables

Video Clip

Denne filmversion af musicalen af samme navn er en storslået, rørende og inspirerende fortælling om kærlighed, ofre og frelse. Den anbefales til børn fra 13 år.

Historie

1815: Jean Valjean bliver prøveløsladt efter 19 års strafarbejde - en dom, han fik for at have stjålet en mundfuld brød til sin søster. Men Valjean er stemplet som en farlig mand, og han drives ud til den yderste nød. Han er på undergrundens rand, da en præst tilgiver ham for tyveri, og dette forandrer hans liv. Hadet i Valjean forsvinder og erstattes med kærlighed.

1823: Valjean er blevet borgmester i en provinsby udenfor Paris. Her møder han Fantine, en ung kvinde, som er havnet i fattigdom. Valjean lover at tage vare på hendes datter - unge Cosette, men problemerne er langt fra overstået. Politibetjenten Javert er besat af jagten på Valjean, og efter 8 år krydses deres veje igen.

1832: Revolutionen ulmer efter at sult og nød har hersket i mange år. Valjean og Cosette har levet et stille liv i skjul i mange år. Men så møder den smukke Cosette den unge Marius, og kærligheden vokser. Men Javert lurer i skyggerne, og da krigens farer og fortidens skygger kommer nærmere, ser det ud til at elendigheden ingen ende har.

Vurdering

Der er ikke andet at gøre, end at gøre sig klar til en fantastisk storfilm. “Les Miserables” er baseret på musicalen, der i næsten 30 år har haft enorm succes over hele verden, og denne er igen baseret på Victor Hugos klassiske mesterværk, romanen “De elendige” fra 1862. Filmen er et godt og gennemført værk med flotte kulisser og kostumer og er spækket med Hollywoods største stjerner. Al dialog foregår gennem sang, og historien drives frem af en række gribende og stærke sange. Sangene er storslåede, og måden fx. “One more day” involverer alle de centrale karakterer, er imponerende.

Krig og fattigdom vs. kærlighed og tillid

Men det er ingen komedie. Vi er vidne til sult, ekstrem fattigdom, prostitution, mishandling, drab og krig. De har det virkelig forfærdeligt, karaktererne i historien. Men jo større tragedien er, jo stærkere bliver budskabet. Valjean har al mulig grund til at hade verden, men når han bliver tilgivet, forstår han, at kærlighed og tilgivelse er den eneste vej til lykke og sand frihed. Valjean er villig til at ofre alt for at være en god mand, og han foretager nogle valg, som er nærmest ufattelige, og som sætter ham i stor fare - men som samtidig viser hans usædvanligt gode moral. Tilgivelse er et centralt tema, og i løbet af filmen får man virkelig indblik i værdien af at vise kærlighed og tillid til mennesker omkring os - selv dem, vi ikke kan lide.

“Les Miserables” har et stærkt kristent budskab, men de almengyldige værdier og den gode moral har stor værdi for alle - uanset ens syn på livet. Det er fantastisk at se, hvordan filmen bruger den dybeste tragedie til at tegne et billede af, hvor ufattelig stærk håb og kærlighed er. Det kan overvinde selv det dybeste had. Og det er måske lige netop grunden til, at så tragisk en historie er blevet en af vores mest berømte fortællinger.

Egnethed

Filmversionen af “Les Miserables” er meget realistisk og bør ikke ses af børn under aldersgrænsen på 11 år. Der er mange scener, der viser mennesker i dyb nød, og som vil gøre stærkt indtryk. En af de mest sørgelige scener viser ufrivillig prostitution. Derudover ser man blandt andet desperate og fattige folkemængder, overgreb, drab og nådesløs krig, som går ud over selv de små børn. Filmskaberne har dog forsøgt at dæmpe nogle af de meget stærke indtryk, men vi vil alligevel kun anbefale filmen til børn over 13 år. Det faktum, at det er en musical dæmper realismen noget, men samtidig gør musikken også filmen gribende.

Vær opmærksom på, at filmen har en spilletid på over 2,5 time.

Konklusion

“Les Miserables” fortæller en fantastisk og inspirerende historie på en god måde. Den blev for nyligt nomineret til 8 Oscars bla. for bedste film. Filmen får vores varmeste anbefalinger.

Instruktør: Tom Hooper Genre: Drama, musical Skuespillere: Anne Hathaway, Hugh Jackman, Russell Crowe, Helena Bonham Carter, Eddie Redmayne, Samantha Barks, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Jonathan Groff, Aaron Tveit, Colm Wilkinson, Ella Hunt m.fl. Sprog: Engelsk m/dansk tekst Nationalitet: Storbritanien Længde: 2 t. 37 min. Distribution: United International Pictures Produktionsår: 2012 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Egnethed: Unge/voksne Begrundelse: Denne filmmusical indeholder skildringer af et overgreb og voldsomme optøjer. Filmen får derfor 11-års grænsen.

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn