Oppe på Valmuebakken

22.04.2013

Video Clip

Filmtrailer: Oppe på Valmuebakken

Video Clip

Studiet Ghibli har igen produceret et kunstværk af en tegnefilm. “Oppe på Valmuebakken” tilbyder en charmerende og fascinerende filmoplevelse, men den egner sig bedst til unge og voksne.

Historie

Året er 1963. Den unge pige Umi går i anden klasse på en videregående skole i den idylliske havneby Yokohama. Udover studierne arbejder hun rigtig meget hjemme, hvor bedstemoren drive et lille pensionat i familiens store hus. Men Umi bærer på en tung sorg. Hendes far mistede livet i Koreakrigen, og hver dagen hejser hun flere flag uden for huset  i håb om, at faren skal komme hjem.

Alligevel har Umi rigtig mange gode ting i sit liv. I skolen bliver hun venner med den populære fyr Shun, efter at han laver et spektakulært stunt for at redde det gamle klubhus for eleverne. Umi foreslår, at de kan overtale de voksne til alligevel ikke at rive bygningen ned, hvis den bliver sat fint i stand. Pludselig bidrager alle eleverne til at redde det traditionsfylde samlingssted. Samtidig blomstrer romancen mellem Umi og Shun, og alle mener, de ville være et sødt kærestepar.

Efterhånden forstår Umi og Shun, at de har en baggrund, ingen af dem helt kender, og at deres skæbner er flettet sammen i en historie om venskab og kærlighed, som har rødder langt tilbage i tiden.

Vurdering

“Oppe på Valmuebakken” er en fantastisk film. Den er som at åbne en gave, som åbenbarer flere skatte, efterhånden som man udforsker den. Animationen er udsøgt. Karaktererne tegnes med sirlighed og enkle streger, og de har alle sin egen personlighed. Indre sindsstemninger gengives med subtile, men effektive virkemidler - et genialt eksempel ses, når Umis øjne forsigtigt vibrerer, når Shun taler, med den effekt at gløden skinner fra hende. Hver baggrund er som et maleri, hvert eneste af dem et selvstændigt kunstværk. Musikken er et kapitel for sig selv. Den bidrager til at kende stemningen og livet i den lille japanske havneby i begyndelsen af 60‘erne.

Historien er en tilsvarende gave. I starten ved man ikke så meget om de forskellige karakterer, men efterhånden får man indblik i stadig flere sider af deres personlighed og historie samt i det japanske samfund på den tid. Dette fører til, at den forholdsvis enkle grundhistorie holder publikum nysgerrige helt til slutningen, mens man stadig får information, der ændrer holdningen til forholdet mellem Umi og Shun. Det er smukt fortalt.

Egnethed

“Oppe på Valmuebakken” er tilladt for alle, og det er der ikke noget i vejen for. Selv de yngste børn kan se filmen. Alligevel er det ikke en tegnefilm tilrettelagt for børn. De mange nuancer og subtile virkemidler medfører, at børn ikke vil forstå historien, samtidig med at temaet om begyndende teenagekærlighed og det historiske perspektiv ikke er særlig relevant for de yngste børn. Af disse grunde har distributøren valgt ikke at lave dansk tale.

Derimod er dette værk imponerende for børn fra 11 år og opefter. Vi anbefaler filmen på det varmeste for skoleklasser, som vil få stort udbytte ud af et biografbesøg - som filmisk værk er den imponerende på alle måder, og man får indblik i tidsånden og de politiske strømninger i et andet land i en svunden tid. Historien er en varm og rørende kærlighedshistorie på mange måder!

Konklusion

“Oppe på Valmuebakken” fastslår det japanske Studio Ghibli i sin position som et af de bedste kvalitetsproducenter inden for animationsfilmsgenren. Filmen får vores varmeste anbefalinger.

Instruktør: Goro Miyazaki Genre: Animation, Drama, Romantik Sprog: Japansk tale, dansk tekst Nationalitet: Japan Produktionsselskab Studio Ghibli Spilletid: 1 time og 32 min. Distribution: Camera Film Produktionsår: 2011 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: Tilladt for alle Egnethed: Børn og voksne Begrundelse: Filmen indeholder intet, der kan virke skræmmende på børn.

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn