Oz: The Great and Powerful

24.04.2013

Video Clip

Filmtrailer: Oz: The Great and Powerful

Video Clip

Historien om “Troldmanden fra Oz” byder på fart og spænding, men har langt fra den samme charme som klassikeren fra 1939. Og så er nogle af scenerne meget uhyggelige.

Historie

Troldmanden Oscar Diggs, eller Oz som han kalder sig, arbejder i et omrejsende cirkus i Kansas i 1905. Han er en egoistisk, indbildsk svindler, men samtidig fornemmer man, at han har et godt hjerte. Oz er en dygtig illusionist, men det hjælper ikke meget i hans fejlslagne forsøg på at forføre en pige, og han falder i unåde hos tivoliets “Stærke mand”.

Midt i balladen kommer en voldsom tornado, og Oz sværger, at han vil være et bedre menneske, hvis han overlever. Pludselig falder han ned i det flotte og farverige land Oz, hvor den gule brostensvej snor sig gennem landskabet.

Men en dyster skygge hænger over det smukke rige. Kongen er død, og der er kun hans døtre Theodora, Evanora og Glinda. De er alle tre hekse, og intrigerne er så mange, at det ikke er nemt at finde ud af, hvem der er de gode, og hvem der er ren ondskab. I følge en spådom skal en mægtig troldmand redde riget, og da Oz dukker op - og trods alt har samme navn som landet - hylder folket ham som deres magiske redningsmand.

Desværre fortsætter Oz med sine løgnagtige skuespil, og han havner midt i den voldsomme kamp mellem heksesøstrene. Men kan Oz, med alle sine fejl, alligevel være troldmanden, de alle har ventet på?

Vurdering

“Oz: The Great and Powerful” fortæller historien om, hvad der skete før Dorothy besøgte det magiske land i klassikeren “Troldmanden fra Oz” fra 1939. Filmen begynder meget lovende med en hyldest til originalen i sort/hvid, hvor man møder hovedpersonen i et støvet og fattigt Kansas, før lærredet udvider sig og landet Oz åbenbarer sig i sin farverige pragt.

Desværre er fortsættelsen ikke lige så god. James Franco gør en god figur i rollen som Oz, men man kan ikke forvente at en indbildsk svindler, som lyver og charmerer kvinder med uærlige hensigter, skal erstatte den charmerende og viljestærke drømmer Dorothy. Der mangler også en afslutning, som binder historien sammen. Man får ingen forklaring på, hvorfor karaktererne i Kansas dukker op i andre skikkelser i landet Oz, som man gør i “Troldmanden fra Oz”. Det varme og samfundsbeskrivende budskab i klassikeren er også erstattet med et budskab, som for så vidt er godt nok, men betydeligt mere overfladisk. Man sidder tilbage med et indtryk af at manuskriptforfatterne har prøvet at genskabe magien fra 1939 gennem en halvhjertet redigering.

“Oz: The Great and Powerful” er alligevel en actionfyldt og underholdende film, som helt sikkert vil more en bred publikumsskare. Den bevingede abe Finley og den charmerende porcelænspige er flotte karakterer, og intrigerne mellem heksesøstrene tager nogle spændende drejninger. Dog havde filmen scoret langt højere, hvis den havde sat farten ned og fokuseret mere på humor, charme og et mere nuanceret budskab - og måske en sang eller to.

Egnethed

Instruktør Sam Raimi har en fortid som instruktør på gyserfilm, og der er ingen tvivl om, at han mestrer kunsten at skræmme sit publikum. “Oz: The Great and Powerful” er til tider lidt for uhyggelig. Det er ikke kun børnene, der vil hoppe i stolen, når flyvende krigerbavianer, ondsindede hekse og andre grufulde skabninger kaster sig mod lærredet. Nogle scener er faktisk så skræmmende, at man kan undre sig over om Raimi har ramt forkert i forhold til målgruppen. “Oz: The Great and Powerful” markedsføres som en familiefilm, og konceptet kunne som udgangspunkt godt passe til børn fra 7-års alderen. Men filmen er så uhyggelig, at den ikke bør ses af børn på under 11 år. Dermed ender filmen med at være lidt for skræmmende for børn, som kan lide familieeventyr og er nok for barnlig for de lidt ældre børn.

“Oz: The Great and Powerful” har 11-års grænsen og frarådes børn under aldersgrænsen.

Konklusion

Disney har prøvet at genskabe magien fra “Troldmanden fra Oz”, men det kunne de ligeså godt have sparet sig. Filmen byder på meget action og spænding, men charmen mangler.

Intruktør: Sam Raimi Genre: Eventyr Skuespillere: Mila Kunis, James Franco, Rachel eisz, Michelle Williams, Abigail Spencer, Zach Braff, Joey King, Bill Cobbs, Tony Cox m.fl. Sprog: Danske tekster Nationalitet: USA Spilletid: 2 timer og 10 min. Distribution: The Walk Disney Company ApS Produktionsår: 2013 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Egnethed: Familie Begrundelse: Filmen indeholder mange scener, hvor filmens hovedfigurer bliver jaget, truet, taget til fange eller på anden måde er i fare. Der er flere heftige chokeffekter, og der benyttes ofte en intens lydside med en ildevarslende underlægningsmusik. Der er scener med skræmmende, truende væsener som kødædende planter og flyvende abevæsener med skarpe tænder. Selvom filmen foregår i et tydeligt markeret eventyrunivers, i flere lange passager foregår i en magisk, underfundig verden og rummer mange komiske elementer, vurderes de intense og dramatiske scener alligevel at ville kunne virke skræmmende på børn i alderen 7-8 år. Filmen vurderes derfor at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

kidsandmedia dk’s vurdering: OK

Del |

Tips en venn