The Runaways

22.09.2010

Gallery

Handling

Året er 1975 og Joan og Cherie er to meget forskellige teenagere. Joan bruger alle sine sparepenge på at købe en sej læderjakke, og dagdrømme om at spille elektrisk guitar. Cherie ligner en kombination af David Bowie og Brigitte Bardot, og vil gøre alt for ikke at være en overdrevet sød pige. De er begge meget forskellige, men der er ikke tvivl om, at de er rebeller.

Joan opsøger den lidt mærkelige pladeproducent Kim Fowley, og overtaler ham til at give hende chancen, for at starte et pigerockband. Da de finder Cherie på et diskotek, ved de, at de har fundet den rette frontfigur. De finder 3 andre piger og begynder at øve i en gammel campingvogn udenfor byen.

Kim genskaber pigerne som oprørske dronninger, og bandet søger opmærksomhed ved at referere til sex, vold, oprør og en rå lyd. Pigerne får stor succes, og tager på tourné i USA og Japan, men berømmelsen har sin pris. Pigerne trækkes ind i et liv med fokus på narkotika og seksuel eksperimentering. Venskabet mellem Joan og Cherie bliver sat på prøve, alt imens deres egne privatliv begynder at falde fra hinanden.

Kvalitet og tema

"The Runaways" er først og fremmest en film for musikelskere, særligt 1970'ernes glam og punk rock. Man får en god fornemmelse af årtiets stemning, og hvad der lå bag en af Englands mest legendariske rockgrupper. Dakota Fanning og Kristen Stewart leverer begge en solid og troværdig præstation, ligesom pigerne der går fra at være usikre teenagere til hærgede rockstjerner på meget kort tid. Filmen byder også på en række gode sange og koncert scener, som i sig selv kan være interessante.

Som drama har filmen dog flere svagheder. Fx bliver der aldrig brugt nok tid på at fordybe sig i forholdet mellem Joan og Cherie. Nogle gange er de venner, andre gange seksuelle partnere og til tider er de ved at rive hovederne af hinanden. Seerne får aldrig en dybere forståelse af, hvad der foregår imellem dem, og hvad der binder dem sammen. Alt imens de andre i bandet næsten kun er statister, får man en fornemmelse af en simplificeret band dynamik.

Egnethed

Filmen er tilladt fra 15 år, og vi anbefaler at intet barn under den alder ser den. Flere scener i filmen viser åbent brugen af narkotika og alkohol. filmen har også et seksuelt indhold. Sproget er heller ikke noget at råbe hurra for. Filmen skildrer på godt og ondt rockstjernernes liv, og mange teenagere er modne nok til at se denne virkelighed.

Konklusion

"The Runaways" er en god beskrivelse af den atmosfære, der var omkring et af historiens større pigerockbands. Dog formår filmen aldrig at være dybdegående i forståelsen af menneskerne i bandet. Dem der kan lide musikken vil være underholdt, mens andre vil undre sig over meningen med denne film.

Fakta

Instruktør: Florida Sigismondi
Genre: Drama, Music
Sprog: Engelsk
Længde: 1 time 46 min.
Produktionsår: 2010

Medierådet for Børn og Unge har givet aldersmærkningen 11+

Del |

Tips en venn