Børn og Internet

12.04.2011

Unge medskabere

Spil, chat, skolearbejde og download af programmer er børn og unges hovedaktiviteter på nettet. De er aktive, innovative og nyskabende brugere af medierne. De udforsker nettet, skaber indhold og giver åbenhjertig respons til omverdenen. Mange unge har god IT-viden, men samtidig er der mange unge som behøver at lære gode IT-holdninger.

Dialog og tilstedeværelse i børn og unges hverdag på nettet er centrale stikord. Forældre har en unik mulighed til at indarbejde gode holdninger, og at lære børn og unge at sætte grænser for sig selv og hvad de acepterer fra andre.

Sociale netværk

Det er meget positivt ved delingskulturen, som vi finder hos børn og unge på nettet i dag, og sociale netaktiviteter kan resultere i nye venskaber, bedre kommunikationsevner og gode
skrivefærdigheder. Sociale netværk er meget populære blandt børn og unge. De bruger webområder som er udformet for børn, for eksempel goSupermodel, Habbo, Arto eller Club Penguin, eller webområder udformet for voksne, for eksempel YouTube, MySpace, Facebook og forskellige blogtjenester. Børn kan bruge webområderne til at blogge, chatte, spille, lave egne profiler og lægge billeder og videoer ud. Børn bruger sociale netværk til at kommunikere med mennesker som måske bor på den anden side af kloden, og med familie og venner som de kender fra før.

Uanset hvad de gør, må de forstå, at mange af disse websider kan sees af hvem som helst, som har adgang til Internettet, og at information og billeder man lægger ud om sig selv eller andre, bliver på nettet for bestandig. Desværre kan informationen som børn og unge publicerer på sine webområder, også gøre dem sårbare overfor netmobning, svindelforsøg, hacking og i visse tilfælde netovergreb.

Lav egne husregler for internetbrug

Så snart børnene begynder at bruge Internet på egen hånd, er det godt at blive enige om nogle regler for brug af Internet, som passer til barnets alder og behov. Reglerne bør omfatte hvilke digitale områder børnene kan bruge, og hvordan de eventuelt skal bruge dem.

Del |

Tips en venn