Børn udsættes for sexchikane på Snapchat

22.05.2013

MetroXpress bringer i dag en nyhed omkring sexchikane via Snapchat. kidsandmedia dk opfordrer forældre til at snakke med deres børn om brugen af tjenester med billeddeling.

Jeppe Findalen fra MetroXpress skriver:

Via den populære mobil-app Snapchat får børn og unge tilsendt nøgenbilleder af mænd, de ikke kender. Et stort problem, lyder det fra Børns Vilkår.

Langt de fleste billeder er uskyldige og sjove, men for nogle har Snapchat budt på ubehagelige oplevelser.

Det fortæller blandt andre en 14-årig pige, som Metroxpress har talt med.

»Nogle sender billeder af deres pik, og en tog et billede, hvor han havde et lys i røven,« fortæller pigen, der ønsker at være anonym.

Hun modtog billedet efter at have skrevet sit brugernavn på Facebook-siden 'Snapchat Danmark', der har 18.000 brugere. På siden kan man komme i kontakt med andre brugere, og af kommentarfelterne fremgår det, at flere har haft samme negative oplevelse.

»Jeg blev addet af en bruger, jeg ikke kender. Han sendte først et billede af toppen af sin isse med teksten 'har du lyst til at se min pik!' Dagen efter fik jeg et billede af hans lem i erigeret tilstand,« fortæller en 26-årig pige, som heller ikke ønsker at stå frem.

Camilla Carlsson er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår. Hun kalder det 'meget problematisk', at børn ned til 12 års-alderen kan få tilsendt sexbilleder.

»Vi kunne se med det samme, da Snapchat startede, og de unge blev opfordret til at sende sjove billeder til hinanden, at det kunne blive et problem. Det er her, forældre skal lære de unge at være kritiske,« siger Camilla Carlsson.

Maja Schurmann, projektleder for kidsandmedia.dk, opfordrer de unge til at tænke sig godt om:

»Der er ingen tvivl om, at mange børn og unge har rigtig meget glæde af Snapchat, men vi må også huske, at risikoen for digital mobning stiger i takt med at forbruget af Snapchat øges.«

Læs hele artiklen her.

Fakta om Snapchat

En billeddelings-applikation til smartphones.
Aldersgrænsen er 12 år.
Billederne kan ses af modtageren i op til 10 sekunder.
Der bliver dagligt sendt 150.000 millioner billeder.
Snapchat er specielt populært i aldersgruppen 13-24 år.

kidsandmedia dk giver fem gode råd til de unge brugere

 • Overvej hvilke billeder, det er okay at dele af dig selv.
 • Gå ud fra at alle ser med. Ingenting er privat online, og alt kan kopieres, gemmes og hentes frem igen – også uden din tilladelse.
 • Vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig.
 • Hvis en billeddeling er gået over dine grænser eller gør dig ubehagelig til mode, så snak med dine forældre eller en anden voksen, du har tillid til.
 • Tænk, før du deler et billede. Spørg sig selv, om det er noget, som er fedt, at din mor ser. Hvis svaret er nej, er det ikke smart at sende indholdet.

kidsandmedia dk giver også gode råd til forældre

 • Snak med barnet om brugen af Snapchat – hvilke billeder er ok at dele og med hvem?
 • Snak med barnet om eventuelle konsekvenser for at dele billeder med andre over net og mobil.
 • Hjælp generelt barnet med at tage reflekterede beslutninger omkring medieforbrug.
 • Snak med barnet om, at medierne aldrig glemmer – billeder delt i intime kontekster kan blive spredt til hele verden og er rigtig svære, hvis ikke umulige, at fjerne fra nettet igen.
 • Vis interesse for barnets mediebrug – så opdager du bedre, hvis der er noget, der ikke er, som det plejer, og du får større fællesskab omkring de gode oplevelser.
 • Opdager du, at dit barn bliver mobbet eller er med til at mobbe andre via Snapchat – søg mere information under digital mobning her på siden.
Del |

Tips en venn