Clash of Clans (app)

23.05.2013

Video Clip

Filmtrailer: Clash of Clans

Video Clip

“Clash of Clans” er et sjovt og socialt strategispil, som i udgangspunktet er gratis, men for at klare sig bedre, er det fristende at bruge rigtige penge. Forældre bør derfor snakke med børnene om spillet og have klare aftaler om brugen af penge.

Første gang app’en åbnes, får man en tydelig advarsel: “Clash of Clans” er gratis at spille, men du kan komme hurtigere frem ved in-game køb. Hvis du vil, kan du fravælge køb i de generelle indstillinger for enheden. Man kan altså ikke beskylde producenterne for at skjule, at der ikke vil gå lang tid, før det bliver fristende at bruge rigtige penge.

Guld og eleksir

“Clash of Clans” foregår i en middelalderinspireret eventyrverden. Spillet begynder i en lille landsby med et enkelt rådhus og nogle få indbyggere. I korte træk går spillet ud på at udvikle landsbyen, optræne soldater og kæmpe mod onde gnomlignende nisser og senere  at spille sammen med andre. For at betale for bygninger og optræning af soldater skal man have guld og eliksirer, som man kan skaffe ved at bygge guldminer og samle eliksir eller ved at stjæle det, når man går til angreb på nisserne eller andre spillere.

Sjovt og strategisk

Vi har ikke testet spillet til bunds, men vi har spillet nok til at kunne sige, at det er super sjovt og engagerende. Man skal tænke strategisk, både når man skal bygge landsbyen og sammensætte styrkerne til kamp. Ved at opgradere bygninger og soldater øges mulighederne, og jo mere man spiller, jo flere ressourcer får man. Der går ikke lang tid, før man kan blive medlem af en klan eller starte en klan selv - og når man begynder at klare sig i kampen mod andre spillere online, bliver spillet endnu sjovere.

Ædelstene eller rigtige penge

Problemet med “Clash of Clans” ses ikke med det samme, eftersom man begynder med en god portion guld, eliksirer og værdigenstande, vi ikke har nævnt endnu - de såkaldte ædelsten. Sidstnævnte ressource er nemlig meget nyttig. Ædelsten kan bruges til at færdiggøre bygninger og soldater hurtigere og til at købe mere guld og eliksir, når reserverne er tomme. Når man spiller, er det ikke særlig sjovt at vente flere minutter på at bygningerne skal blive færdige, og så er det meget fristende at bruge en ædelsten eller fem på at blive færdig med det samme. Når spillet begynder, har man 250 ædelsten, men de forsvinder hurtigt i løbet af et par timers spil. Og her kommer de rigtige penge ind i billedet. Man kan nemlig købe pakker med ædelsten og bruge meget store beløb på det. I et sjovt og engagerende spil er det kke svært at forstå, at det er meget fristende at købe mange pakker for at bygge landsbyen og vinde over fjenderne lidt hurtigere.

Lær børnene tilbageholdenhed

“Clash of Clans” er meget populært blandt børn og unge for tiden, og der er nok mange forældre, som har oplevet nogle dilemmaer i forhold til brugen af rigtige penge i spillet. Vi fra kidsandmedia dk synes, at “Clash of Clans” er et godt spil, og vi tror, at med lidt tilbageholdenhed kan spillet blive en god kilde til underholdning og læring. Først og fremmest vil vi anbefale forældre at snakke med børnene om spillet. Hvis børnene lærer at bruge ædelstenene begrænset og i stedet vente nogle minutter på at bygge færdigt i stedet for at betale med det samme kan ædelstenene vare meget længe. Et godt råd er at påbegynde en bygning, lige før man lægger spillet fra sig. Så er den færdig, når man åbner spillet næste gang.

Det kan være en rigtig god idé at lave en aftale med børnene om, at man en gang i mellem må købe den mindste pakke - fx som bonus hver anden fredag. Det vil give barnet et lille indblik i, hvordan man bruger penge på en god måde, og hvordan det er en god idé at bruge tid og kræfter på at nå sine mål - i stedet for bare at betale sig til dem. Det er langt smartere at investere i at skaffe guld og eliksirer, end at bruge ædelsten på at købe dem.

Uanset hvad man bliver enig om, anbefaler vi at passwordet til in-game køb holdes hemmeligt for børnene, eller at muligheden helt fravælges.

Dyre priser

Vi skal også lige sige, at vi synes, det er forkert fra producenternes side, at det koster 500 ædelsten at opgradere fra to til tre bygninger. Med flere arbejdere kan flere projekter opgraderes samtidig, hvilket vil få udviklingen til at gå meget hurtigere. Men man skal altså i praksis bruge alle ædelstenene i den lille pakke. Det er helt i orden, at hytterne er dyre, men vi synes alligevel, prisen er sat for højt. Priserne stiger også yderligere for 4. og 5. hytte. På samme måde er det meget dyrt at købe skjold, noget som vil beskytte spilleren fra angreb fra andre spillere, der tager hårdt på ressourcerne.

Chatfunktion i spillet

Derudover skal man være opmærksom på, at der er en chat-funktion i spillet, og at upassende opførsel er en risiko. Spillet opfordrer til at rapportere om skadende kommentarer, og har en tydelig og lettilgængelig rapporteringsfunktion. Det kan alligevel være en god idé at tage en snak med børnene om chat og god opførsel på nettet.

Egnethed

“Clash of Clans” er aldersmærket 9+ grundet tegneserievolden i spillet. Samtidig kræver strategidelen modenhed, som gør, at man skal have ca. denne alder for at få det fulde udbytte af spillet.

Der er også et godt potentiale for læring. Spillet lærer børn at forvalte ressourcer i et langsigtet perspektiv for at opnå vækst og fremgang i et lille samfund. Fremgangen opnås godt nok gennem krigsførelse, men spiluniverset har en så eventyrlig karakter, at dette ikke er negativt. Man får også udviklet sine taktiske evner i alt fra krigsførelse og alliancer til samfundsudvikling og økonomi - på en fiktiv og uhøjtidelig måde.

Konklusion

Vi anbefaler spillet “Clash of Clans”, men med det råd til forældre, at det er godt at lave gode og klare aftaler med børnene om brugen af penge og tag også gerne en snak med børnene om chat, før du slipper dem løs.

Foreslået aldersgruppe: Passer til børn fra 9 år

Platform: iOS (iPad, iPhone, iPod Touch)

Aldersmærkning: 9+

Pris: Gratis. Men der er mulighed for in-game køb.

Kategori: Spil

Udvikler: Supercell Oy

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn