Dilemma 6

04.02.2014

Frem til uge 6 sætter vi fokus på forældres samtale med deres børn om seksualitet og medier. Det gør vi for at forberede forældrene til den årlige seksualundervisningskampagne UGE SEX, som over 200.000 elever over hele landet deltager i. Følg med i dilemmaerne og bliv godt påklædt!

Dilemma 6:

Når I ser fjernsyn sammen derhjemme, bliver dit barn tydeligt pinlig berørt, når der er nogen, der kysser eller er nøgne. Hvad gør du?

Lader du som ingenting, fordi du synes, det er ok, at dit barn er blufærdigt omkring de ting? Laver du lidt sjov med dit barn, fordi du synes, det er nogle fjollede ting at være pinlig over? Eller gør du noget helt tredje?

Respekter dit barn

Læs Sexolog, parterapeut og formand i Pornofrit Miljø, Heidi Ringheims forklaring til, hvorfor det er så vigtigt at respektere sit barn i en sådan situation og hvordan, man gør det.

Baggrunden for dilemmaspørgsmålene

Over 200.000 skoleelever fra 0.-10. klasse deltager i år i Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex, der kører i uge 6. Med kampagnen får lærerne særlig tilrettelagt seksualundervisningsmateriale, der er tilpasset elevernes alder.

kidsandmedia dk vil gerne opfordre dig til at benytte lejligheden til at tage en god dialog med dit barn. Vi vil støtte dig og forberede dig på dialog ved hver uge frem til uge 6 at stille et dilemmaspørgsmål og komme med råd og information knyttet til temaet, som kan hjælpe dig med at få et godt grundlag for en god dialog med dit barn.

Tal med dit barn om følelser, krop og grænser

Vi håber, at du, når du når til uge 6, føler dig mere klædt på til at tale med dit barn om seksualitet og medier i forskellige kontekster.

Sex & Samfund har som en del af Uge Sex tilrettelagt forældre-folderen 'Taler du med dit barn om følelser, krop og grænser?'. Folderen skal hjælpe dig som forælder med at tage den vigtige snak om krop, følelser og grænser – ikke bare én gang, men løbende gennem barndommen og ungdommen.

Folderen er aldersopdelt for forældre med børn i henholdsvis 0.-3. klasse, 4.-6. klasse og 7.-10. klasse. De ligger på http://www.ugesex.dk/ditbarn  - scroll ned og find den informationsfolder, der passer til dit barns alderstrin.

Læs mere om UGE SEX her.

Mere om ugens tema

Denne uges dilemma handler om eksplicit seksualitet på film. Det kan være svært at vide, hvordan man bedst muligt er der for sit barn i et sådant dilemma.

Medierådet for Børn og Unge giver ikke film en høj aldersgrænse blot pga. kys og nøgenhed. Derfor er det vigtigt som forælder at kende barnets blufærdighed og grænser. Medierådet skriver:

- Det beror på helhedsopfattelsen af filmen om afgørelsen bliver Tilladt for alle, 7, 11 eller 15, så det kan sagtens forekomme, at film, der indeholder samme type sexscener, bliver vurderet forskelligt. Detaljerede skildringer af erotiske forhold findes ikke egnede for de mindste børn, men som tidligere nævnt begrunder kys, nøgenhed og skildringer af naturlige seksuelle forhold ikke i sig selv en høj vurderingsgrænse.

(kilde: http://www.medieraadet.dk/html/bibliotek/diverse/kriterier_for_filmvurdering.htm )

Generelle gode råd til forældre om børns tv-forbrug.

Vi samles igen mere foran tv'et. Det kan være en fordel, for så kan vi se, hvordan vores børn reagerer.

Om passende skærmtid for de forskellige aldre. 

Man kan også vælge at vælge at se mere fjernsyn på de kanaler, der er tilrettelagt for børn - f.eks. DR's Ultra og Ramasjang. Læs om den tryghed, det kan give forældre her.

Her er et par spørgsmål, du kan diskutere med andre voksne, for at blive mere sikker i din egen holdning.  

Mere info? Få vores håndbog

Du kan også melde dig ind i kidsandmedia dk og få tilsendt vores håndbog i børn og medier: Digital Barndom. Her kan du bl.a. læse om den gode samtale mellem barn og voksen inden for forskellige medieemner. Meld dig ind nu her.

Del |

Tips en venn