Diskussion om PEGI-mærkningen

21.03.2014

Den europæiske aldersklassificering af computerspil PEGI kritiseres af Jakob Stegelmann - vært på DR's anmelderprogram Troldspejlet. Formanden for Medierådet forstår kritikken, men bakker systemet op, og Dirk Bosmans, der er pressechef for PEGI, forklarer baggrunden og ideen med systemet. 

Kilde: Filmmagasinet EKKO 

Billede: fra spillet The Wonderful 101

Jakob Stegelmann mener, at PEGI's aldersgrænser er for høje. Han sammenligner med de danske aldersmærkninger for film, som Medierådet for Børn ogo Unge står for.

Hos PEGI afgøres klassificeringen blandt andet af et afkrydsningsskema på 50 punkter, som udfyldes af spilproducenterne selv. Når der er sat kryds i bokse om brug af vold, sex, alkohol, narko, ”grimt sprog”, diskrimination eller gambling, bliver spillet udstyret med aldersmærkningerne 3, 7, 12, 16 eller 18.

Mærkningernes baggrund er forskellig
Formand for Medierådet, Anne Mette Thorhauge, nævner to eksempler på, hvor hun mener, at PEGI-mærkningen har ramt forkert.

-Et Sims-spil fik en tolvårs-klassificering, men spillet henvender sig primært til niårige piger. Begrundelsen er, at spillet indeholder det, man kalder ’sexual innuendo’. Selv en lille grad af seksuelt indhold kan trække mærkningen voldsomt i vejret. Det svarer ikke til en dansk forståelse af skadelighed.

-Counter-Strike er jo et fremragende holdspil, som er meget velegnet til fritidshjem. Men det nyeste fik en attenårs-klassificering.

-Forskellen i den danske og den europæiske vurdering ligger i ordet ”skadelighed”, forklarer Anne Mette Thorhauge. I Danmark vurderer man, om et medieprodukt er skadeligt for børn. I PEGI bedømmer man, om indholdet er moralsk upassende. Vores filmklassificeringen er baseret på et individuelt skøn, hvor vi tager højde for nogle blødere aspekter, for eksempel genre og humor.

PEGI forklarer om mærkningen

-Systemet bliver nødt til at være rigidt, og vi skal have klare regler. Et pistolskud i et spil, kan virke meget kraftigere end på film. I et spil vil man måske gennemleve oplevelsen 30 gange,” fortæller Dirk Bosmans, kommunikationschef i PEGI, til filmmagasinet EKKO.

-Vi har et vejledende råd med eksperter i pædagogik, psykologi og børns legestrukturer. De støtter sig til mange af de europæiske, nationale klassifikationssystemer, fortæller han om baggrunden.

Og så er det jo vigtigt, at mærkningen er lavet til forældre:

-Vores primære målgruppe er forældre. Vi ignorerer ikke børnenes rettigheder. Men vi forholder os til, hvor bekymringerne omkring spil kommer fra, og det er typisk forældrene. Det er dem, vi vil rådgive, så de kan tage stilling til, hvad deres børn kan tåle at se,” forklarer Dirk Bosmans.

Del |

Tips en venn