Er jeg pæn?

14.11.2013

"Er jeg grim eller smuk? Vær ærlig" - flere og flere unge piger bruger denne taktik for at øge selvtilliden, når de lægger film af sig selv på YouTube. En trend, der nemt kan få den modsatte effekt.

Kilde: tv2.dk

For alle kan skrive deres kommentarer, og desværre er kommentarerne ofte ondskabsfulde:

”Du er grim, brænd op i helvede”, ”Hvis du trækker dine tænder ud, bliver du smukkere” eller ”Du ser bleg ud, du ligner et lig” er blot et udkast af de kommentarer, man kan læse til videoerne.

Trenden er ikke ny. Den har allerede eksisteret i flere år. Alligevel er det godt at være obs på. Indtil nu er det mest amerikanske piger, der viser disse film, og pigerne er kun omk. 12-15 år - nogle helt ned omk. otte år.

Genstand for mobning

Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår advarer unge mod at udstille sig på denne måde, da det let bliver genstand for mobning. Han siger til tv2.dk:

- For mange unge piger er det et elementært psykologisk behov at blive vurderet af andre om man er smuk eller grim. Men i de her tilfælde er det ret ekstremt, når man ligefrem beder totalt fremmede om at gøre det. På den måde kaster man sig selv for ulvene, og det kan være meget farligt, for der bliver lukket op for at folk gratis kan komme af med deres aggressive og negative kommentarer, som kan være enormt sårende, siger Rasmus Kjeldahl.

- Der er mange piger derude, som sagtens kan overskue konsekvenserne og grine af det, men i den alder findes der også psykisk svage og sårbare piger, som i yderste tilfælde kan blive skubbet hen mod selvmord, påpeger han.

Forælder - vær på vagt!

- Det er helt normalt for unge piger at spejle sig og måle sig med andre. Men når der bliver åbnet op for et utrygt miljø som Youtube, så bliver det noget andet, og det skal man som forælder være opmærksom på. Det er ikke ulovligt at lægge den slags video ud på nettet, men hvis jeg var forælder, og blev klar over at det her fænomen var noget, der eksisterede i min datters omgangskreds, så ville jeg tage en meget alvorlig snak med barnet om de konsekvenser, det kan medføre, siger Rasmus Kjeldahl.

Forskning afslører negativitet

Britiske Louise Orwin, 26, forsker i, hvordan unge piger bruger sociale medier og særligt Youtube. I et eksperiment klædte hun sig ud og udgav sig for at være tre forskellige 15-årige piger med hver deres ”ugly or pretty”-video. Den sortklædte Becky, den nørdede Amanda og den Britney Spears-agtige Baby.

Forsøget kører stadig, men har allerede vist, atca. 70 procent af de modtagne beskeder, er ubehagelige personlige angreb primært fra mænd. 

 

Del |

Tips en venn