Er vold i computerspil skadeligt?

26.09.2013

Forskning af vold i computerspil har ikke nogle tydelige konklusioner – der er derfor stadig tvivl, om vold i computerspil er skadeligt eller ej.

Kilde: Kristeligt Dagblad

(Billede: fra Grand Theft Auto 5)

Debatten om voldelige computerspil er præget af to lejre med modstridende synspunkter. Der er kulturforskerne, som argumenterer mod, at vold i spil er skadeligt. Og så er der effektforskerne, der mener, at der er en sammenhæng. Ingen har dog endnu kunnet bevise eller modbevise en sammenhæng mellem brug af voldelige computerspil og voldelig adfærd i det virkelige liv.

Effektforskerne

Hans Henrik Knoop, psykolog og lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, undersøger effekterne af voldelige computerspil. Han henviser til en lang række effektforskere, primært psykologer, som har undersøgt effekten af voldelige computerspil. De peger blandt andet på, at over 130 undersøgelser indikerer, at voldelige computerspil øger børns aggressive tanker og gør spillerne mindre følsomme over for voldelighed.

-Når du spiller et voldeligt computerspil, træner du aggressiv tænkning, følelse og adfærd. Det betyder selvfølgelig ikke, at man automatisk bliver voldelig af at spille voldelige computerspil, men forskningen viser, at spillene påvirker spillerne. Og så mener jeg, at det er problematisk at påstå, at man ikke tager skade af at slå en prostitueret ihjel med en golfkølle uden at få det skidt med sig selv bagefter, som det jo er muligt i GTA, udtaler Hans Henrik. 

Kulturforskerne

Kulturforskerne har derimod en anden tilgang til de voldelige computerspil.

Carsten Jessen, spil- og børneforsker ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier ved Aarhus Universitet, mener, at det er tvivlsomt, at spil skulle kunne have en direkte indflydelse på voldelige mønstre i det virkelige liv.

-I min forskning har jeg endnu ikke kunnet finde beviser for, at voldelige computerspil er skadelige. Gang på gang har det vist sig, at der ikke er nogen sammenhæng, siger han.

Carsten Jessen forklarer, at voldskriminaliteten blandt unge er faldet i takt med, at flere voldelige spil er kommet på gaden.

-Der er altid mange omstændigheder, der spiller ind i det at blive voldelig. Forskningen kan fortælle, at en opvækst med vold kan føre til, at man selv bliver voldelig, men det er svært i forskning at skille medieforbrug ud som én faktor, siger Carsten Jessen.

kidsandmedia dk’s råd

Selvom vi ikke kan følge tydelige retninger i forskningen som vejledning, anbefaler vi altid, at du som forælder bruger din sunde fornuft, når du guider dit barn i, hvilke computerspil der er ok og ikke. Husk at tale med dit barn om, hvad det er ved spillet, du mener, er godt eller ikke.

Del |

Tips en venn