Forældreindføring i Clash of Clans

23.05.2013

Clash of Clans er lige nu et meget populært spil blandt børn. kidsandmedia dk opmuntrer forældre til at sætte sig ind i spillet, så man bedre kan forstå spilleverdenen og bidrage til positive spilleoplevelser.

Af Sigrun Landro Thomassen

Strategispillet Clash of Clans er meget populært blandt børn og unge for tiden. Det spilles på iPad, iPhone eller iPod Touch og byder på timevis af underholdning, udfordringer og samspil med andre spillere. kidsandmedia får en del forældrehenvendelser om spillet både med generelle spørgsmål om spillet og om udfordringer knyttet til spillet.

– Clash of Clans er et morsomt og socialt spil som anbefales af kidsandmedia, men det er samtidig vigtigt, at forældre er klar over en del aspekter ved spillet, siger rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen fra det norske kidsandmedia, Barnevakten.

Læs kidsandmedia dk’s anmeldelse af spillet

I korte træk går spillet ud på at udvikle sin middelalderlandsby, træne soldater og slås mod slemme gnomlignende nisser og i sidste ende give styrke til andre spillere. For at betale for bygninger og træning af soldater må du have guld og eliksir, som du kan skaffe ved at bygge guldminer og samle eliksir, eller ved at stjæle det, når du går til angreb på nisser eller andre spillere.

Efterhånden som man får opbygget ressourcer i spillet, kan man starte eller blive optaget i en klan. Det vil sige, at man spiller sammen med andre, kendte eller ukendte.

– Dette giver et socialt aspekt til spillet, som gør at spillet bliver morsommere og mere indholdsrigt. Samtidig kan der også følge nogle udfordringer med, forklarer Tønnesen.

Bliver holdt udenfor af klanen

– Flere forældre har fortalt os om intriger og konflikter, som opstår i vennegruppen som følge af, at nogen må være med i klanen og andre ikke. At blive holdt udenfor, fordi man ikke er god nok, kan opleves hårdt og kan sammenlignes med, at man ikke må være med på fodboldholdet, fordi man ikke er god nok. Men det er ikke altid let for voksne at opdage disse konflikter, fordi de opstår inde i spillet. Det er derfor vigtigt, at forældre er klar over og snakker med børnene om, hvordan spillet udvikler sig, og at man snakker med børnene om, at de samme normer for, hvordan man opfører sig over for andre i det virkelige liv, også gælder i spillet, siger rådgiveren.

Spillet har også en chatfunktion

– Tal med børnene om fælles online adfærd, uanset om man snakker med venner eller fremmede. Hvis man oplever ufin opførsel, findes der en rapporteringsfunktion, man kan bruge, oplyser Tønnesen.

Lav aftaler om pengeforbrug

I spillet er der mulighed for at bruge rigtige penge.

– Spillet er gratis at downloade, men der informeres i starten af spillet om muligheden for at bruge penge. Det er vigtigt at have klare aftaler omkring dette, ellers kan det være fristende at bruge penge for at få hurtigere fremgang i spillet. Der findes forskellige pakker, man kan købe. Pakkerne har priser fra 35 kroner op til 700 kroner, og det er vigtigt at forstå, at det er rigtige penge, det drejer sig om, siger rådgiveren.

– Jeg vil for øvrig pointere, at det er helt uhørt at have så høje priser som 700 kroner for diverse virtuelle goder med kort varighed i sådanne spil, som hovedsaglig appellerer til børn, tilføjer hun.

For nyligt skrev Aftenposten.no om en far der fik en regning på 29.000 kroner efter at sønnen havde købt virtuelle objekter/genstande i Clash of Clans.

– Uanset hvad man bliver enig om, anbefaler vi, at password til ”Køb i app” holdes hemmeligt, eller at muligheden for at foretage sådanne køb lukkes helt, råder Tønnesen.

Tips til indstillinger: Hvordan sette opp en iPad for barn (gælder også iPhone/iPod)

”Skal bare spille lidt”

Disponeringen af tid i dette spil er helt specielt.

– For at forældre skal forstå tidsforbruget i spillet, er det vigtig at vide noget om, hvordan spillet udvikler sig, forklarer Kjellaug Tonheim Tønnesen.

– Man kan let irritere sig over, at barnet til stadighed ”bare må tilbage” til spillet. Men dette har sammenhæng med spillets natur. Og når man som forælder forstår dette, er det lettere at acceptere, at barnet ”bare skal spille lidt” og så kan lægge spillet fra sig.

Spillet udvikler sig nemlig sådan, at man er inde nogle minutter hver gang og starter en ny byggeproces eller træner soldater og eventuelt angriber nogen. Men selve opbygningen tager alt fra et kvarter op til tre-fire timer, når man ikke bruger ædelsten, så da er det bare at lægge spillet til side og vente til processen er færdig.

– Det er altså vigtigere at vende tilbage til spillet af og til, end at spille i lang tid hver gang. Dette kan selvsagt også medføre et stadig spilfokus og lidt abstinenser ved konstant at skulle kontrollere. Her må forældre gerne hjælpe med at regulere, hvis det tager overhånd, råder Tønnesen.

– Det kan også være nyttigt at snakke med forældrene til dem, som spiller sammen, både om tidsforbrug, pengebrug og om at være venner i spillet.

Langsigtet ressourceforvaltning

Overordnet set kan man have meget sjov med Clash of Clans.

– Her er positivt potentiale for samspil og læring af forvaltning af ressourcer, og med en vis regulering og klare aftaler kan man få meget glæde ud af dette spil, fortæller rådgiveren.

Del |

Tips en venn