Bør man være forsigtig med at lade børn se 3D?

23.01.2015

Forskningen har ikke et klart svar på om 3D-sening kan skade børns syn. Eksperter siger at der er ingen grund til bekymring, men opfordrer forældre til at være bevidste om børnenes 3D-sening.

Af Rune H. Rasmussen

I november i fjor gik den franske organisation ANSES – ”Rådet for fødevarer, miljø- og arbejdsmæssig sundhed og sikkerhed” – ud med en advarsel mod at lade børn under seks år se på 3D-skærme. Samtidig anbefaler de at børn under 13 år kun bør se 3D i moderate mængder. Organisationen er imidlertid bevidst om at der findes begrænset forskning, som klargør 3D-teknologiens indvirkning på synet, og anser det for nødvendigt at gennemføre yderligere undersøgelser.

Læs anbefalingerne fra ANSES (engelsk) 

Fraråder ikke 3D
Fagchef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund siger til Tek.no at han ikke vil fraråde forældre at lade børnene se 3D. Men han opfordrer forældre til at holde øje med børnene:

– Hvis de føler at de får kvalme når de ser på 3D, er det en god ide at tage en pause, siger Haugo.

Han fremhæver også at forskningen ikke kan give svar på om 3D-sening kan skade de yngstes syn, men tilføjer at det ikke er utænkeligt.

– Hvis du giver et nyfødt barn et par 3D-briller på og lader barnet gå med dem til det er fem-seks år, så vil det ikke lære at se verden sådan som den egentlig er. Men det er der selvsagt ingen der gør. Pointet er at børns syn er under udvikling, og så kan det ikke uden videre udelukkes at 3D kan påvirke udviklingsprocessen. Små børn er mere plastiske, og inddelingen i børn under seks år og børn under 13 år virker fornuftig ud fra et forsigtigheds-princip, siger Haugo til Tek.no.

Forvirrer hjernen
Overlæge Jon Peiter Saunte ved Glostrup Hospitals øjenafdeling, siger til DR.dk at 3D-effekten kan have en uheldig sideeffekt på udviklingen af børnenes syn:

– Man frygter at børn ikke lærer at bruge deres øjne så godt som de burde. Det vil sige at de ikke lærer at se i dybden og fokusere ordentlig, sier Saunte til DR Nyheder.

Han forklarer endvidere at 3D-effekten forvirrer hjernen fordi den skal fokusere på skærmen samtidig med at øjnene skal drejes kunstigt indad for at fokusere på det synsbedrag som en 3D-effekt er – og som ligger foran eller bag skærmens flade.

– Det vil sige at du beder hjernen om at løse to opgaver på én gang. Og det bliver hjernen stresset af, forklarer overlægen.

Ingen grund til bekymring
Saunte fremhæver at forældre ikke behøver at være bekymrede hvis børnene ser en enkelt 3D-film. Samtidig fraråder han at børn under 13 år dagligt spiller 3D-spil.

Nogen enkle forholdsregler kan også tages:
– 3D-effekten bliver større jo tættere du sidder på skærmen, så du kan trække dig lidt væk fra skærmen, afslutter Saunte.

Relaterede artikler på barnevakten.no (Norsk artikeler):

Vær opmærksom på ubehag ved 3D-kino 

3D-spil kan afdække synsfejl hos børn

 

Del |

Tips en venn