Giv børnene gode spiloplevelser

13.11.2014

Børn og unge kan have stor glæde af at spille spil. Der findes mange flotte spil som både underholder og kan fremme indlæring. Giv børnene de bedste spil, planlæg gode spiloplevelser og vov at sætte grænser!

Vis interesse

Spil gerne med børnene og snak sammen om hvad man oplever gennem spillene. Hjælp børnene med at forholde sig realistisk til det de ser og hører. Lad børnene mærke at du er interesseret i det de er optaget af.

Leg og lær

Husk at børn og unge kan lære meget nyttigt gennem spil, og at spil kan stimulere lysten til at lære. Hvad børn lærer af spil er afhængigt af hvilke spil vi som forældre giver dem. Lær gerne om spilmediet af og sammen med børnene.

Tag ansvar

Brug lidt tid på at orientere dig om populære spil på markedet. Tag initiativ til at købe eller downloade spil du kan stå inde for, og lad ikke børnene alene afgøre hvad de spiller. Du kan læse kidsandmedia.dk spilanmeldelser her.. 

Følg alders- og indholdsmærkning

Ikke alle spil er egnet eller beregnet til børn. Overhold aldersgrænsen spillet er mærket med, og sæt grænser for hvilke typer spil du synes børnene kan spille. Hav et bevidst forhold til hvad du og I synes om spil med vold og skræmmende indhold. På PC- og konsolspil synliggøres stærkt indhold med egne PEGI indholdsmærker på coveret. Læs mere om dette på pegi.info

For apps findes der egne systemer for aldersmærkning til hver platform (iOS, Android, Windows osv.). Bemærk at nogen internationale netspil bruger den amerikanske ESRB-ordning. Mere information findes på esrb.org


Begræns tiden og indgå aftaler

Lav aftaler med børnene om hvornår og hvor meget de kan spille ud fra alder og hvor meget tid de behøver til lektier og andre aktiviteter. Vov at være tydelig. Når børnene spiller sammen med andre på nettet kan man blive enige med andre forældre om fælles regler for hvornår børnene kan spille og hvor længe. Husk at interessen for at spille kan gå i bølger. Gå ikke i panik hvis børnene i perioder ønsker at bruge meget tid på spil.

Spil i fællesrum

Ved at placere spilkonsoller, tv og PC synligt i hjemmet er det lettere at tage del i børnenes oplevelser og at være en aktiv vejleder. Det gør det også lettere at følge med i hvad, hvor meget og hvornår børnene spiller.

Vær opmærksom på siddestilling

Sørg for at børnene kan sidde rigtigt og godt når de spiller. 

Snak med andre forældre

Det er ikke altid sikkert at "alle andre må…" eller at "alle andre har…". Del erfaringer, råd og tanker med andre forældre. Samarbejd gerne om fælles grænser med henblik på tidsforbrug og spilindhold, og prøv at blive enig med andre forældre om at følge aldersanbefalingerne som spillene er mærket med.

Skab alternativer

Lad ikke spil blive børnenes vigtigste hobby. Fysisk aktivitet og tid med venner og familie er vigtigt for børn og unges udvikling. Der findes også mange spil som indeholder megen bevægelse, for eksempel spil til PlayStation Move, Xbox Kinnect og Nintendo Wii. Planlæg en positiv spilkultur for børnene.

Læs også: PEGI-merkingen kan hjelpe deg

At spille via nettet

I dag er rigtig mange spil tilrettelagt til at spilles mod en eller flere spillere på nettet.

Spil som spilles via internettet varierer fra enkle arkadespil til omfattende rollespil, hvor en lang række spillere kan være involveret samtidig i store og avancerede verdener.

Selv om det har været muligt at spille med venner og familie siden de første dataspil så dagens lys, var det først med internettet at de digitale spilsamfund dukkede op. I dag spilles stadig flere spil på nettet via alle platforme: PC- og konsolspil, apps på mobil og tablet, og spil som spilles via en browser.

Mange glæder, men også risiko

Børn og unge har stor glæde af at spille via nettet sammen med og mod andre. Mange opbygger relationer og venskaber, også på tværs af landegrænser. Tilmed bliver man god til sprog, udvikler evner til samarbejde, får træning i at tænke strategisk og man får tekniske færdigheder. Men samtidig med at sådanne virtuelle mødesteder giver mange glæder, kan spillere også udsættes for risiko når man spiller mod personer man ikke kender i den "virkelige verden".

Eksempler på risici kan være upassende eller stødende sprog, mobning og chikane, aggressivitet mod andre spillere og usportslig optræden som f.eks. snyd. Man kan også finde links til upassende netsider, og nogen kan opleve pres til at bruge penge i spil.

Beskyttelse af personlige oplysninger.

Advar børnene mod at give andre spillere personlig information. Sørg for at børnene bruger et passende profilnavn som ikke afslører personlige oplysninger eller inspirerer til chikane.

Aftal pengeforbrug

Snak sammen om pengeforbrug i spil, og lav konkrete aftaler med børnene.

Tag forholdsregler

Advar børnene mod at møde spillere personligt, med mindre det er aftalt med forældre, og de er i følge med en voksen eller en ven.

Tal med børnene

Hav en åben dialog med børnene, og opfordrer dem til at tage emner op som mobning, trusler eller grimt sprog, visning af ubehageligt indhold eller invitationer til at mødes udenfor spillet.

Rapporter misbrug

Meld fra om dårlig opførsel ved hjælp af klagemuligheder i spillet, eller meld fra til andre instanser.

Vær tydelig

Lav tydelige rammer for tidsforbrug, og sørg for at børn og unge får nok søvn og har sunde døgnrytmer.

Teksten i denne artikel er hentet fra Barnevaktens informasjonshefte. Du kan downloade hele hæftet som PDF her

 

Del |

Tips en venn