Grand Theft Auto V

03.10.2013

Video Clip

Spiltrailer

Video Clip

Trods både fascination, kritik og ros er det vigtigt at understrege, at ”Grand Theft Auto V” på ingen måde er et spil for børn.

Siden det første Grand Theft Auto spil blev udgivet i 1997, har det været udskældt for dets voldelige indhold og samfundsnedbrydende karakter. Samtidig har spillene formået at blive kommercielle succeser, de er blevet rost af anmeldere og de har begejstret spilentusiaster i alle aldre. Det seneste ”Grand Theft Auto V”, som blev udgivet 17. september, vil uden tvivl også dele vandene. Før vi forsøger at beskrive begge sider af denne sag, er det vigtigste dog at understrege, at ”Grand Theft Auto V” ikke er et børnespil.

Historien og konceptet bag GTAV

Udover at være navnet på en spilserie, er ”Grand Theft Auto” oprindelig en juridisk betegnelse, der beskriver biltyveri. Og biltyveri er netop en af hjørnestenene i Grand Theft Auto universet, hvor man, placeret i forskellige fiktive storbyer, forsøger at overleve i den kriminelle underverden.

Som noget nyt i ”Grand Theft Auto V” styrer man tre forskellige karakterer, hvis historier flettes sammen, som spillet udfolder sig, i byen Los Santos. Franklin er en ung afroamerikansk mand, der bor i et belastet kvarter. Michael er en pensioneret bankrøver, der bor i den mere velhavende del af byen. Og til sidst har vi Trevor, en halvpsykotisk voldsforbryder, der er den mest grænsesøgende af de tre.  

Som spillet udfoldes, forsøges det at tegne et nuanceret billede af de tre hovedpersoner og deres handlinger. Historien forherliger ikke deres kriminalitet, men portrætterer dem heller ikke som entydigt onde mennesker. De er komplicerede individer, der ofte havner i uheldige situationer, som afkræver radikale og ubehagelig valg. Børn vil have svært ved at forstå denne kompleksitet, og samtidig også opdage den samfundskritik og satire der ligger i karakterernes jagt på ”det gode liv” i verden styret af penge og magt.

Børnevenligheden er lig nul

Spillet består af en række missioner, der binder de forskellige historier sammen og får handlingen til at skride fremad. Mellem disse missioner kan spilleren frit bevæge sig rundt i Los Santos, og opleve byen, på godt og ondt. Med de ovennævnte hovedpersoner er det klart at de handlinger, der skal udføres i missionerne, ikke er rettet mod børn og unge. Det veksler fra bilrøverier og likvideringer, til bankkup, over kidnapning og smugling af narkotika, til besøg på stripklubber og barer.

Volden i de forskellige missioner er tydelig, og ligner den, vi kender fra diverse actionfilm. Det kan virke fascinerede pludseligt at spille rollen som den handlekraftige ”actionhelt”, der fuldfører missionen og stikker af med pengene. Spillet kan med andre ord virke tiltrækkende, ikke fordi det er realistisk og ligner den virkelige verden, men nærmere fordi det er medie-realistisk og trækker på vores forestilling om, hvordan det actionfyldte liv som forbryder er blevet tegnet gennem film og tv-serier.

Imellem missionerne spiller volden en større eller mindre rolle, afhængig af hvad spilleren vælger at foretage sig. I dette ”valg” ligger en anden af spillets fascinerede drivkræfter. For det er op til spilleren om han, på vej mod næste mission, vil stjæle biler, røve en kiosk eller noget helt tredje. Sagt på en anden måde, handler en del af spillet om at afprøve grænser og se de mulige konsekvenser af ens handlinger.

Men frem for at begå ny kriminalitet er det også muligt at deltage i en række af minispil, der har en ikke-voldelig karakter, eksempelvis, racerløb, faldskærmsudspring, tennis, yoga, mm. Og der knytter sig netop en fascination til den omfattende og ”levende” spilverden som Los Santos også er.

Ikke et spil for børn og unge

Men på trods af spillets fascinerende verden og et omfattende og varieret gameplay, kan det, på grund af historien og det voksne indhold, ikke anbefales til børn og unge.

Vanskelighedsgrad

3-18 år: Under aldersgrænse

PEGI Aldersmærkning: Minimum 18 år.

Foreslået aldersgruppe: Spillet egner sig ikke for børn og unge og frarådes alle under 18 år.

Format: PC, Playstation 3, Xbox 360,

Språk: Engelsk tekst og tale

Producent: Rockstar

PEGI: 18, Stødende sprog, Vold, Online

 

 

 

 

Del |

Tips en venn