Gyserfilm i skolen?

13.02.2013

Søndagsavisen skrev 8. februar 2013 om, at 11-årige får angst af gysere i skolen. kidsandmedia dk forholder sig kritisk til gyserfilm i undervisningen.

Kilde: http://sondagsavisen.dk/2013/06/11-aarige-faar-angst-af-gysere-i-skolen.aspx

Søndagsavisen skrev:

”Børn helt ned til 11 år skal se gyserfilm som en del af undervisningen i landets folkeskoler.

Gyserfilmene kan give børnene traumer, advarer flere psykologer.Det seneste halve år har børnepsykolog Ulla Dyrløv haft op mod 20 børn i terapi for angst, fordi de havde set gyserfilm i undervisningen.

»Børnene bliver typisk bange for at sove og for at være alene. De får tvangstanker, hvor de skal undgå ting eller gøre ting for at holde onde ånder væk. Det er ekstremt belastende for barnet og familien,« siger hun.

Michael Kaster, formand for børnesagkyndige psykologers selskab i Dansk Psykolog Forening, er forarget.

»Det er dybt forkasteligt. Gyserfilm hører slet ikke hjemme i folkeskolen. Børnene risikerer at få traumer, der forfølger dem helt ind i voksenlivet. Jeg er bekymret for, at lærerne glemmer de skrøbelige børn i klassen,« siger han.

Det er Det Danske Filminstitut, der står bag undervisningsmaterialet om gyserfilm til skolerne. Her er gyserkortfilmen ’Lille Lise’ den mest sete på deres undervisningsportal med mere end 10.000 visninger i 2012.

Filmen handler om fireårige Lise, der er vidne til, at hendes far slæber liget af hendes mor ud til familiens bil for at køre det ud til en skovsø, hvor liget skal ’dumpes’.

Filmen er ifølge Medierådet egnet til børn ned til 11 år.

Svært at vurdere børns grænser

Men den aldersgrænse kan ikke overføres til skolerne, mener Michael Kaster fra Psykologforeningen.

»Det er meget forskelligt, hvad børn kan tåle at se, og det kan man styre meget bedre på hjemmefronten, fordi man kender sit eget barn. Det kan man ikke tage hensyn til på samme måde i en klasse, hvor der sidder 28 elever. Derfor risikerer man at glemme de mest sårbare børn,« siger han.

Martin Brandt Pedersen, undervisningskonsulent i Det Danske Filminstitut, er enig i, at det kan være svært at vurdere, om der er elever i en klasse, der er for skrøbelige til at se en gyserfilm. Men han afviser, at skolerne skal skærme børnene fra de uhyggelige film.

»Det at undervise i gyserfilm er en måde at udvikle børnenes mediekompetencer på. Gør vi ikke det, bliver de ikke i stand til at håndtere de forskellige indtryk, de får fra medierne,« siger Martin Brandt Pedersen.

Lærere afviser forbud

I Danmarks Lærerforening tager man børnepsykologernes advarsel alvorligt. Men det er ikke nogen god idé at skærme eleverne helt for gyserfilm, mener Jesper Støier, afdelingschef i Danmarks Lærerforening.

»Det er bekymrende, hvis børn bliver udsat for noget, de ikke kan klare. Men jeg synes ikke, at man skal lave en generel censur af gyserfilm i folkeskolen. Når man som lærer arbejder med ting, der kan være grænseoverskridende, så er det særligt vigtigt, at man kender sine elever rigtig godt og foretager en vurdering, « siger han.

Psykolog Ulla Dyrløv mener dog ikke, at den enkelte lærers vurdering er tilstrækkelig sikkerhed for, at skrøbelige elever ikke får overskredet deres grænser.

»Jeg vil helt fraråde, at skolerne viser gyserfilm, fordi det for nogle børn og familier har uoverskuelige konsekvenser. Der må være grænser for, hvad børn skal lære om. Hvad kan det næste blive – at børnene skal se porno i seksualundervisningen, « spørger hun.

Eleverne er vant til voldsomme ting

Elever i folkeskolen er vant til film og computerspil fyldt med uhygge, blod og vold. Derfor havde dansklærer Jeppe Valbjørn fra Nordby Skole på Fanø ingen problemer med at vise gyserfilmen 'Nattevagten' for sin 9.-klasse som afslutningen på et undervisningsforløb om genren.

»Jeg kender jo de børn, jeg arbejder med. Jeg læser deres tekster, kender klassekulturen, og jeg ved, hvilke spil og film de dyrker i fritiden,« siger han.

Hans elever havde læst forskellige tekster om gysergenrens virkemidler og gysets psykologi, inden han satte filmen på. Det tog noget af brodden af filmens mest voldsomme scener, mener dansklæreren.

»Eleverne syntes faktisk ikke, at 'Nattevagten' var særlig uhyggelig. Det er mit klare indtryk, at de er vant til film og spil, der er langt mere voldsomme,« siger han.

Alligevel mener han, at det er vigtigt, at man som lærer laver en grundig vurdering af, hvad den enkelte klasse kan klare. Og så skal forældrene have besked, når der er gyserfilm på skoleskemaet.

»Men man kan selvfølgelig aldrig være helt sikker på, om der sidder en elev, der vil reagere negativt på en gyser,« siger han.

kidsandmedia dk forholder kritisk

Projektleder for kidsandmedia dk, Maja Schurmann fortæller:

”Selvom Medierådet for Børn og Unge har voteret en film til aldersgrænsen 11 år og opefter er det ikke ensbetydende med, at alle 11-årige kan tåle at se filmen. Medierådets aldersgrænser er vejledende, og der kan også være ældre børn, der kan tage skade af at se gyserfilm. Problemet opstår, når børnene er tvunget til at deltage, fordi de skal deltage i undervisningen. Børnene kan ikke gå fra filmen, som de ellers kan, når de ser film derhjemme eller i biografen.

Ud fra FN’s Børnekonvention skal vi beskytte børn mod indhold i medierne, som kan være skadeligt for barnet. Det gælder primært forældre, der jo har det største ansvar for deres børn, men det gælder også de lærere, der vælger at bruge medier i skolen.

Det bør ikke være en del af pensum, at børnene skal tage skade af at lære medierne at kende. Man må kunne lære om forskellige mediegenrer på andre måder,” fortæller projektleder Maja Schurmann, der påpeger ”børnene skal ikke afholdes fra at bruge de digitale medier, men vi må ikke gå på kompromis med at passe på dem og beskytte dem mod skadeligt indhold”.

Skal børnene være vant til drab og gys?

"Der er selvfølgelig stor forskel på en 11-årig og en 14-årigs modenhed, og skadelighedskriterierne fra Medierådet for Børn og Unge er 7, 11 eller 15 år. Der er derfor et stort spring fra 11 til 15 år.

Samtidig er det også vigtigt at overveje, om vi synes, det er godt, at vores børn bliver så medievante, at de kan tåle at se både drab og uhygge som underholdning? Og er det et godt argument, at børnene er så vant til voldelige film og spil, at det slet ikke er problematisk at vise gysere i skolen i forbindelse med genrerlære?", spørger Maja Schurmann

"Hos kidsandmedia dk anbefaler vi i hvert fald, at skolerne har en god dialog med forældrene, inden de vælger at vise gyserfilm eller andre film med stærkt indhold for børnene – også selvom aldersgrænsen er ok i forhold til børnenes alder. Det er forældrene, der bedst ved, hvad deres børn kan tåle," afslutter hun.

Del |

Tips en venn