Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark

10.01.2014

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

Det storslåede eventyr om Bilbo Sækker fortsætter i en actionfyldt og visuelt udsøgt filmfest, som anbefales til unge fra 13 år. Men det er et lille minus, at historien udvikler sig meget lidt i løbet af filmens to en halv times spilletid.

Handling

I første del af eventyret lærte man Bilbo Sækker at kende. Hobbitten, som blev taget ud af sit bekymringsfrie ungkarleliv og ind i et farligt eventyr sammen med troldmanden Gandalf og de 13 dværge ledet af den stolte kriger, Thorin Egeskjold. Målet er at generobre dværgenes rige, Erebor, fra den frygtindgydende drage Smaug i dybet af Det ensomme Bjerg.

Eventyret fortsætter

I denne film fortsætter gruppen sin dramatiske rejse. Det fører dem gennem den forheksede skov, ind i skovelvernes rige og over en iskold sø til Søby ved foden af det sagnomspundne bjerg. På vejen møder de en række farverige karakterer, og det er er en stor begivenhed, da elveren Legolas fra “Ringenes Herre”-filmene dukker op med sin bue og pil.

Truslerne lurer

Lige efter følger en gruppe blodtørstige orker, som har som eneste mål at udslette Bilbo og dværgene. Samtidig skal Gandalf forlade gruppen, da en ond trussel er i færd med at vokse sig stærk og bygge en enorm hær af orker, ulve og andre frygtelige skabninger, som truer hele Midgård.

Som titlen antyder, skal man regne med, at Smaug vil vise sin ildsprudende vrede, når gruppen endelig når frem til Det ensomme Bjerg.

Vurdering

“Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark” giver en fantastisk filmoplevelse. Her udnyttes kombinationen af 3D, digitale effekter og “high frame rate” (48 billeder i sekundet) til at skabe en visuel nydelse fra start til slut. Når Legolas slipper buestrengen, føles det som om, pilen flyver ned mod os, før den pludselig rammer hovedet på en ork. De syleskarpe billeder viser hver eneste ækle deform hos orkerne, og det er en fryd at følge Bilbo og dværgene falde i hver sin tønde ned i en fossende flod.

På den anden side bærer filmen præg af, at instruktør Peter Jackson laver tre lange film af en forholdsvis kort bog. I den første film førte det til, at man kunne præsentere historien og karaktererne i et naturligt tempo, men i denne film er rammerne for eventyret sat. Bortset fra nogle nye karakterer, og at Bilbo bliver lidt mere besat af ringen, er der meget lidt udvikling i filmen. Det drejer sig stort set om at overvinde farerne på vejen mod målet, hvilket fører til, at det bliver en lidt handlingstom actionfilm. En lidt kortere spilletid havde nok ikke været en dårlig idé.

Fascinerende actionsekvenser

Det lægger alligevel ingen dæmper på filmoplevelsen. De fascinerende actionsekvenser afløses af scener med humor og spænding, og generelt set er det storslået filmunderholdning, som absolut bør ses i biografen.

Egnethed

“Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark” er klart en eventyrfilm, hvilket er grunden til, filmen har fået 11-års grænsen. Samtidig er der ingen tvivl om, at orkerne og nogle af de andre væsner er så truende i deres fremtoning, at det kan blive uhyggeligt for de yngste. Effekterne med sin store detaljerigdom forstærker bare dettte indtryk. Det er ikke rart at se et deformt ork-ansigt i et krystalklart nærbillede med dramatisk musik i baggrunden. Der slagtes også mange skurke gennem hele filmen, og man ser bl.a. et rum fyldt med lig af det gamle dværgfolk, som kan virke ubehageligt. Af den grund beder vi forældre være forsigtige med at lade børn under 13 år se filmen i biografen. VI fraråder på det stærkeste, at børn under aldersgrænsen ser filmen.

Konklusion

“Hobbitten. Dragen Smaugs ødemark” er en imponerende underholdningsfilm, som anbefales for teenagere og voksne.

Instruktør: Peter Jackson Genre: Eventyr, Fantasy Skuespillere: Martin Freeman, Benedict Cumberbatch, Elijah Wood, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Luke Evans, Ian McKellen, Christopher Lee, Andy Serkis, Orlando Bloom m.fl. Sprog: Engelsk med dansk tekst Nationalitet: New Zealand/USA Produktionsselskab: MGM, WIngNut Films, New Line Cinema Spilletid: 2 timer og 41 min. Distribution: SF Film A/S Produktionsår: 2013 Medietrådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Begrundelse: Filmen har en meget dramatisk og actionpræget stemning. Den indeholder talrige scener, hvor hovedfigurerne udkæmper drabelige kampe mod hære af aggressive orker, kæmpeedderkopper og en ildspyende drage. Der er tale om meget lange sekvenser med et højt spændingsniveau, og en række meget voldsomme effekter. I flere scener skades figurer af sværd, knive og pile, ligesom flere får hovedet hugget af. Det vurderes derfor at filmen vil kunne virke stærkt skræmmende på mindre børn. Da voldsomhederne imidlertid forgår i et urealistisk eventyrunivers med stærke, handlekraftige hovedfigurer, og da fremstillingen er relativt ublodig, vurderes det at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn