Hvad foregår der på Formspring?

25.07.2013

På Formspring stiller brugerne spørgsmål til hinanden, og rigtig mange udleverer personlige ting eller udøver hetz mod andre – uden at tænke over konsekvenserne, eller hvor mange der læser det.

Av Sigrun Landro Thomassen

”Sødeste fyr i klassen?”

”Hvor mange har du haft sex med?”

”Hvem kan du bedst lide: Trine vs. Sofie?”

”Tom fem liste på skolen?”

””Dummeste lærer på skolen?”

Dette er eksempler på spørgsmål, som unge stiller hinanden på Formspring. Sidens intention er, at man kan lære andre bedre at kende ved at stille hinanden spørgsmål. Dette kan gøres på en uskyldig og pæn måde, men det åbner også for ufine tilnærmelser. kidsandmedia erfarer, at Formspring ofte bruges til at finde ud af, hvem man godt kan lide, og et spørgsmål blandt veninderne i klassen kan være: ”Peter vs. Henrik?”

Vi ser også, at Formspring er en mindre pinlig arena at stille spørgsmål om seksuelle erfaringer i. ”Har du haft sex?” eller ”Er du jomfru?” er ikke usædvanlige spørgsmål. Oveni kommer der så de direkte chikanerende spørgsmål såsom ”Hvorfor er du så grim?”, eller man skriver chikanerende ting i stedet for at stille spørgsmål, og andre deltager gerne og kommenterer.

– Jeg har set meget ufint på Formspring af groft sprog og chikane. Og også meget, som er uskyldig, men som alligevel ikke egner sig til at blive delt med alle og enhver, siger daglig leder Merethe Clausen Moe fra det norske kidsandmedia, Barnevakten.

– Det er vigtigt at forældre snakker med barnet om, hvad man signaliserer gennem de spørgsmål, man stiller, og det, man svarer, både direkte til enkeltpersoner, men også til omverdenen. Jeg tror, der er rigtig mange, der ikke tænker over, at det, de skriver, kan læses af rigtig mange, ved at ting deles og bliver tilgængeligt for endnu flere, eller ved at de har offentlige profiler, siger hun.

Hyggeligt tidsfordriv

Som regel er det venner og Facebook-kontakter man har interaktion med. Det er muligt at ændre indstillinger for brugerkontoen og begrænse, hvem der kan se det, man skriver, men standardindstillingen er, at profilen er offentlig.  Formspring har millioner af brugere verden over, og det er også meget populært i Danmark.

– Selvfølgelig bruges Formspring også som hyggelig tidsfordriv, og spørgsmål som ”Hvad gør dig glad?” eller ”hvad er gode egenskaber hos en ven?”, synes heldigvis at være flertallet, siger Merethe Moe.

13-års grænse

Formspring ser selv, at der er mange udfordringer i, hvordan det bruges, og de har derfor mange sider med  regler og retningslinjer for bruk. Alligevel er Formspring en arena, hvor mange bliver fristet til at udfolde deres ondskab og plage andre – specielt når man som bruger har mulighed for at være anonym.

Det er dog muligt at blokere for de anonyme, men det skal man jo så gøre, før skaden sker.

Formspring har en aldersgrænse på13 år. Er man yngre, må man lyve om sin alder for at kunne registrere sig og bruge siden.

– At lyve om sin alder, det har jeg indtryk af, at det er rigtig mange børn, der gør, men i  forskriftene på siden står det tydeligt, at man skal være 13 år for at logge på, og at de ikke ønsker nogen information om brugere under 13 år, siger Merethe.

Gennemgå vilkår og betingelser

I vilkår og betingelser for brug står der meget om digital mobning, og at det selvfølgelig er strengt forbudt, at det skal rapporteres, og at man som bruger selv må vælge, om man vil have muligheden for at være anonym eller ej.

– Det er en uting, at man kan anonymisere spørgsmål og svar på Formspring. Denne mulighed gør, at flere benytter sig af Formspring til at mobbe andre, siger Merethe Moe.

– kidsandmedia anbefaler selvfølgelig at aldersgrænsen overholdes. Som forældre bør man gå nøje gennem vilkår og betingelser sammen med brugeren, og jeg anbefaler at man blokerer for at kunne bruge Formspring anonymt. Under "Privacy settings" bør man vælge "Don't allow Anonymous Questions".

Du kan lese mer om dette under Safety Tips.

Net-mobning.dk har dog fået mange henvendelser om ubehagelige oplevelser på Formspring. De skriver på deres hjemmeside: http://net-mobning.dk/formspring-spraenger-rammen-for-netmobning.html (net-mobning.dk)

-Net-mobning.dk modtager stadig flere henvendelser fra unge, der oplever mobning og chikane på Formspring. Vi modtager også flere henvendelser fra bekymrede forældre, hvis børn har været udsat for mobning og trusler på dette medie. Det mest alvorlige eksempel vi er blevet kontaktet om, er en bekymret mor, hvis barn har modtaget anonyme dødstrusler.

-Net-mobning.dk har taget kontakt til Formspring flere gange, men det viser sig, at de ikke lever op til egne politikker. De hverken suspenderer eller gør anstand til at lukke profiler, der er anmeldt for chikane og trusler.

Tag en snak om opførsel og mobning

kidsandmedia dk anbefaler, at man tager en god snak med sine børn om, hvordan man skal opføre sig på nettet og om mobning generelt, så børnene ved, hvordan de skal handle, hvis de oplever ubehageligheder.

Del |

Tips en venn