Kemo-Kasper (app)

02.12.2013

En flot og helt gratis app, der lærer børn om kræft og kemobehandling.

“Kemo-Kasper og hans jagt på de sure kræftceller” er det fulde navn på denne lærerige app. Historien om Kemo-Kasper blev udgivet første gang som bog af organisationen “Familier med kræftramte børn” i 1991. Oprindeligt skrev Helle Motzfeldt historien til sin kræftsyge nevø Thomas, for at kunne forklare ham, hvad kræft er, og hvorfor man skal tage medicin, som man får det dårligt af.

Den nye app indeholder hele bogen i digital form, samtidig med at man kan teste sig selv i et helt nyt spil, hvor man skal bekæmpe onde kræftceller og hjælpe de gode celler med at vinde kampen mod kræften.

Simpel, men lærerig præsentation

Bogen om Kemo-Kasper er præsenteret på en simpel, men effektiv måde. Man bladrer fra side til side ved at slide med fingeren, og ved brug af farverige illustrationer og børnevenlig fortællerteknik tilbydes en meget lærerig bogoplevelse. Her får børn en nem og forståelig indføring i anatomi, hvordan celler fungerer, og hvordan kræft kan udvikle sig. Derefter begynder historien om behandlingen, hvor Kemo-Kasper bliver figuren, der illustrerer, hvordan kemoterapi fungerer – og om de ubehagelige bivirkninger, der kommer af sådan en behandling.

Det er imponerende, hvor godt bogen tager så svært et tema op og formidler det til børn på en måde, som ikke skjuler noget, men som samtidig ikke er skræmmende. Informationen er ikke bare nyttig for børn, som selv får kræft, men den burde også formidles til andre børn, så der skabes større forståelse for kræftsygdom i en tidlig alder.

Historien vil også være et godt udgangspunkt for forældre til at fortælle sine børn om kræft, fx hvis nogen i familien eller vennekredsen bliver syge.

Bog-delen af app’en har hverken musik eller interaktive elementer, men det gør ikke noget. Det er så interessant og gribende en fortælling, at den slags virkemidler bliver unødvendige.

Sjovt spil

Det tilhørende spil er tilsvarende enkelt og engagerende. I hver bane er opgaven at udrydde så mange kræftceller som muligt i løbet af 30 sekunder. Det skal man gøre ved at trykke på dem, og efterhånden får man hjælp af Kemo-Kasper samtidig med, at man skal få friske celler i sikkerhed. Det kan være smart at bruge flere fingre, for hurtigt vrimler det med onde celler. Spillet fortsætter helt til man har udryddet alle kræftcellerne og helbredt den syge patient.

Det er ikke et kompliceret spil, men i sin enkelthed er det så engagerende, at det passer godt til både børn og voksne. En lille konkurrence mellem forældre og børn om, hvem der bedst klarer opgaven med at udrydde kræften, vil højst sandsynligt blive en stor succes.

Egnethed

Bogen om Kemo-Kasper passer rigtig godt til børn fra 4 år. Men husk, at det er bedst, hvis forældre, en lærer eller andre voksne læser fortællingen sammen med barnet. Kræft er et alvorligt tema, og det er vigtigt for børn at have voksne til stede, som kan forklare ting, de ikke forstår eller gerne vil vide mere om.

Spillet derimod er lige sjovt for børn og voksne i alle aldre. Samlet set er det en strålende app, som giver børn en vigtig, lærerig og engagerende oplevelse.

Foreslået aldersgruppe: Passer til børn fra 4 år.

Platform: iPad

Aldersmærkning: 4+

Pris: Gratis

Kategori: Spil

Udvikler: Familier med kræftramte børn

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn