Lad ikke børn og unge spille dette

21.11.2013

26.09.2013

I sidste uge lancherede Grand Theft Auto V til Xbox One og PlayStation 4. Selv om spilanmelderne giver mange stjerner er de tydelige med følgende: Dette spil  er ikke for børn. – Det er vigtigt at forældre forstår dette, og ikke lader sig overtale af egne børn som siger at ”alle vennerne spiller det”, siger Barnevakten. (kidsandmedia i Norge Red.)

Af Sigrun Landro Thomassen

Artiklen er opdateret 17. november 2014.

Da GTA V (Grand Theft Auto) blev lanceret i efteråret 2013 stod der lange køer udenfor spilbutikkerne, og spillet  blev solgt i over 100.000 eksemplarer i Norge og for 4,6 milliarder kroner på verdensbasis blot det første døgn. Det er fire år siden det forrige spil i serien udkom, og mange har set frem til nyudgivelsen, som er blevet omtalt som den største og mest prestigetunge satsning af spiludvikleren Rockstar indtil dato.

18. november blev Grand Theft Auto V lanceret til Xbox One og PlayStation 4. Rockstar fortæller om bedre grafik, nye opgaver og meget andet nyt indhold til lanceringen på de nye konsoller.

Spillet har 18-års aldersgrænse og har siden første udgivelse i 1997 fået megen opmærksomhed pga. sit voldelige indhold.

Selv om spilserien er meget kendt og populær, er der mange forældre som ikke kender til spillet.

– Vi erfarer at forældre spørger: ”Hvad er dette GTA V for et spil? 13-årige ønsker sig spillet og siger at alle vennerne spiller det,” fortæller daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten.

–Når vi møder elever oplever vi at de har fuldt kendskab til GTA og  længe har kendt til lanceringsdatoen for det nyt spil, mens forældrene vi møder ude til foredragene stort set, spørger ind til hvad GTA er, tilføjer hun.

– Derfor er vi meget optaget af at informere om spillet og opfordre forældre til at aldersgrænsen overholdes, siger Moe.

Det er nemlig ikke vanskeligt at forstå at spillet frister unge, ivrige spillere. Spilanmeldere giver fem og seks stjerner når de omtaler det nye spil. Det betyder dog ikke at de anbefaler spillet til alle. De udtrykker sig klart om aldersgrænsen.

Skal udføre massedrab
Anmelder Rune Håkonsen i NRK P3 Filmpolitiet har givet seks stjerner til spillet. Noget af det geniale i spillet forklarer han således:

”Det specielle ved spillet er at det skubber oplevelsen ind i nyt terræn – for det er dig, i rollen som narkogalningen Trevor, den til tider sympatiske afroamerikanske torpedoen Franklin, og den dysfunktionelle ekskriminelle Michael, som udfører både frygtelige handlinger og daglige gøremål. Den frihed udgør det moralsk dilemma, man som spiller, den som trækker i trådene på dukkerne, skal tage stilling til.”

Han peger på at grafiske voldsskildringer retfærdiggør spillets 18-års grænse, og han går videre med at trække brutaliteten i spillet frem.

”Det første skud i spillet går lige i hovedskallen på en vagt i den bank du røver. Efterhånden som spillets fortælling skrider frem blev jeg stillet ovenfor en række ubehagelige episoder, hvor jeg ikke kunne fravælge massedrab som handlingsvej. Det er ubehageligt at være med til og at være vidne til. Rockstar Games bruger denne chok-effekt til at komme tæt på antiheltene i fortællingen.

Hvorfor vi alligevel følger efter og ofte hepper på det som åbenbart er forfærdelige mennesker – mennesker som har gjort frygtelige ting i deres liv – er et dilemma.”

– Dette vidner om modenheden som der kræves for at spille dette spil, sier Merethe Clausen Moe.

– Det er oplagt at sådanne avancerede dilemmaer, voldelige handlinger og grafiske skildringer af voldsudøvelsen ikke er noget for børn, og dette er det vigtigt at forældre sætter sig ind i. Hvis man hører om andre børn som har adgang til disse spil, så bør man være så omsorgsfuld at man kontakter forældrene og spørger om de ved hvad deres børn spiller. Der findes stadig en opfattelse af at spil er et børnemedium, og det er vigtigt at vi får ryddet op i denne misforståelse, mener Moe.

– Når det gælder dette spil er der også mange som har en opfattelse af at det er et bilspil, ud fra spiltitlen, og antager at det er uskyldigt, tilføjer hun.

"Lad ikke børn spille dette"
Aftenbladets spilanmelder Kine Hult giver også seks stjerner og mener spillet indfrier forventningerne, og mere end det.

I sin anmeldelse pointerer hun det, hun mener, er indlysende: dette er ikke for børn.

”Harceleringen med USA’s krig mod terrorisme er gået et skridt videre, blandt andet i form af en allerede omdiskuteret torturscene. På dette tidspunkt kan det være på sin plads at informere om det indlysende: Lad ikke børn spille dette.”

Elev angriber lærer
En video filmet med mobil i september 2013 viser hvordan en 8. klasses elev i Johannesburg går til angreb på sin lærer, mens klassen hepper i baggrunden. Ham, der filmer ler og opfordrer angriberen til at fortsætte. I slutningen af videoen siger han oprørt: “Did you see that? That’s GTA! That’s GTA, né? That’s GTA!”

Se videoen her

Der skal ikke konkluderes at spillet fører til denne type voldsudøvelse. Men at han som filmer associerer til spillet er tydeligt.

Uenighed om voldspåvirkning
Voldsaspektet i spilserien og spørgsmålet om voldspåvirkning har været debatteret siden dets lancering i 1997, og udgaver af spillet er både blevet politianmeldt og boykottet i salg. Dette pointerer Lørdagsrevyen på NRK den 21. september 2013, i sit indslag om spillet.

Til Lørdagsrevyen siger voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk om vold i spil og påvirkning:

– Effekten er lidt forskellig på forskellige mennesker. Og det er dem som er mest sårbare overfor at udvikle vold som også får de stærkeste konsekvenser af det. Når man eksponeres meget for det, så sker der en forfladigelse, og man bliver en del mere positivt indstillet overfor vold, og man bliver noget mere aggressiv. Det er ikke sikkert at denne aggression giver sig udtryk i fysisk vold, men for nogen gør det det. Så der sker noget med personerne som bruger det meget.

I en kommentar på Aftenposten.no latterliggør spilanmelder Jan Cato Lorentzen indslaget og kalder det en ”bekymringsmelding fra NRK som er over mindst holdbare dato”. Hans synspunkt er som følger:

”De gode dataspil er ikke bare tidsfordriv, men kulturoplevelser som beriger os og lader os vokse som mennesker. Der er tale om oplevelser som er åbne for fortolkninger, og som udfordrer os på flere planer.

Når NRK henter den gamle voldsdebat-kæphest frem fra dødslejet i sin reportage om Grand Theft Auto V, bliver resultatet forældet og gammeldags.”

Der er altså forskellige meninger om voldspåvirkningen af spil, og spørgsmålet er også hvad samfundet skal acceptere.

Voldsaspektet i GTA kommenteres i Eye Witness News, og afslutningsvis lyder kommentaren som følger:

“Violence will remain a part of films, games and, for some kids, everyday life as long as it remains something which is glorified and glamorous. This is done by society as a whole, not just one game. It isn’t something you can stop with one law or sanction. At the very least, parents need to be able to show their kids the difference between fantasy and reality, as realistic as that fantasy may be“.

(på dansk:

”Vold vil forblive en del af film, spil og, for nogen børn, hverdagslivet så længe der fortsat er noget som er forherliget og glamourøst. Dette gøres af samfundet som helhed, ikke bare ét spil. Det er ikke noget du kan standse med en lov eller sanktion. Til slut, må forældrene være i stand til at vise sine børn forskellen mellem fantasi og virkelighed, hvor realistisk det fantasiunivers end kan være.”)

Grand Theft Auto er tilgængeligt på Xbox 360 og PlayStation 3 (udgivet 17. september 2013), XBox One og PlayStation 4 (udgivet 18. november 2014). Planlagt udgivelsesdato for Windows er 27. januar 2015. 

Barnevakten anbefaler: Find gode spiltitler til børnene!

Spilanmeldelse: FIFA 15

Kidsandmedia.dks spilanmeldelser

Tips om alternative actionspil

PEGI-mærkningen kan hjælpe dig

Relaterede sager på barnevakten.no:

Store forventninger blandt børn til nyt 18-årsspil

Spil forældre til teenagere bør have kendskab til

- Voldelige spil nedbryder de moralske stopmekanismer

- Respekter aldersgrænsen på spil

Politianmeldelse af spil får ris og ros

Artikler på kidsandmedia.dk red.

 Vold i spil påvirker adfærd

 

 

Del |

Tips en venn