Lad mobilen blive liggende i bilen

26.09.2014

Børnene kan opfatte det som en afvisning hvis forældrene snakker i mobiltelefonen når de henter dem i børnehaven.

Af Rune H. Rasmussen

Du skal hente den yngste i børnehaven. Du går fra parkeringspladsen mod porten så ringer telefonen – en vigtig samtale som ikke kan vente. Samtidig kommer dit barn ivrigt løbende imod dig.

Hvad gør du?

Barnet er nummer ét


Børnepsykolog Magne Raundalen er tydelig i sit svar:
– Forældrene er nummer ét i barnets liv. Jeg mener derfor, at de så må opføre sig som nummer ét og ikke afvise deres barn ved at snakke i telefonen i sådanne vigtige overgangssituationer, siger han til NRK.no

– Barnet bliver så nummer to efter telefonen, og at være nummer to er aldrig rart. Du viser derved, at du ikke er interesseret i hvordan barnet har haft det på "arbejde" i dag.

Rådgiver Elin Dybdal Simensen (fra Senter for IKT i utdanningen) anbefaler forældre at have en regel om at lade mobilen blive liggende i bilen.

– Din hele og fulde opmærksomhed bør være rettet mod barnet. Det handler om at være til stede i øjeblikket, siger Simensen til barnehage.no.

Hun tilføjer at det heller ikke er smart at sidde i bilen og have længere telefonsamtaler lige udenfor børnehaven:
– Hvis barnet bliver opmærksomt på at forælderen sidder i bilen og ikke kommer ud, kan det være sårende. Ring hellere tilbage på et senere tidspunkt. Hvis du skal have telefonen med dig ind i børnehaven, så sæt den på lydløs og lad den ligge i lommen eller tasken.

En gang imellem gør ingen skade
Magne Raundalen påpeger at hvis forældre bruger mobilen i børnehaven en gang imellem, så er det ikke  nødvendigvis et problem.

– Det er kun hvis det er det man plejer, at det kan være skadeligt. Enkelthændelser er ikke skadelige, hvis barnet får en forklaring. Børn er rationelle, siger han til NRK.no.

Samtidig er det vigtigt at forældre har en god kommunikation med personalet i børnehaven.

– Derfor vil jeg understrege hvor vigtig kommunikationen er mellem de to parter som har hovedrollen i barnets liv, forældrene og de ansatte i børnehaven. Godt samarbejde giver helhed og sammenhæng i omsorgen. Lad ikke telefonen komme i vejen for kommunikation med børnehaven, når der hentes og bringes, siger Raundalen.

10 råd om mobilbrug til forældre

  • Vær opmærksom på hvornår du bruger mobilen. Tag hensyn til at tiden sammen med børnene er begrænset. Lad ikke børnene opleve at de bliver nedprioriteret til fordel for en skærm.
  • Lad mobilen blive liggende i bilen når du henter i børnehave og på skole. For børn er gensynet med forældrene en stor oplevelse, og det kan gøre ondt på dem at opleve at forældrene ikke er til stede i øjeblikket.
  • Brug aldrig mobilen når du er "publikum" til børnenes aktiviteter. Lad børnene opleve at du er til stede sammen med dem.
  • Værn om fælles måltider. Husk at du er et eksempel for dine børn. Tager du mobilfri ved måltiderne, er det lettere for dem at gøre det samme.
  • Vent med net-opdateringer og nyhederne på tv til de mindste er lagt i seng. Tiden sammen med børnene er ofte kort.
  • Skab rammer for børnenes brug af internet, spil, tv og film. Tydelige grænser skaber forudsigelighed og tryghed.
  • Lav aftaler som giver børn og unge mediefrie "pusterum", for eksempel før de går i seng. Hjælp børnene med at "geare ned" før de skal sove.
  • Vær bevidst om hvor barnets mobil ligger efter sengetid, og pas på at børn og unge ikke bliver vækket af sms’er. Også af brandsikkerhedsmæssige årsager bør mobilen ikke ligge til opladning i soveværelset om natten.
  • Deltag i børn og unges medieaktiviteter. "Hvordan har du haft det på nettet i dag" er et naturligt spørgsmål i dagens mediehverdag. Det er også vigtigt at rose børnene for resultater i spil, og deltag gerne selv. Der findes mange gode spil, netsider, tv-programmer og film som man har stor glæde af at opleve sammen med børnene. Gennem dialog kan du give børnene gode holdninger og afdække ubehagelige oplevelser, eksempelvis mobning.
  • Husk at du er en rollemodel for dine børn, og at de lærer af dine vaner og uvaner. Børnene lærer mere af hvad du gør, end hvad du siger. 
Del |

Tips en venn