Lær de unge at sætte egne grænser for billeddeling

29.10.2014

Ingen netbaserede tjenester er hundrede procent sikre. Bevidsthed i forhold til egne handlinger og mulige konsekvenser er den bedste måde hvorpå børn og unge kan sikre deres egen mediehverdag, mener Barnevakten. (kidsandmedia i Norge Red.)

Av Rune H. Rasmussen

For nylig blev det afsløret at over 45.000 private billeder af blandt andet norske og danske unge er kommet på afveje efter at netstedet Snapsaved blev hacket. Tjenesten gør det muligt at gemme billeder som er sendt via Snapchat, den populære app hvor man kan dele billeder og videoklip i en valgfri længde på indtil ti sekunder – hvis ikke modtageren ved hjælp af en tredjeparts tjeneste eller et skærmdump gemmer billedet før det bliver væk.

Læs mere om Snapchat: Nyttig information om Snapchat

Læs mere om Snapsaved-lækagen: NRK: Kripos koblet ind i Snapchat-lækagen 

Snapchat er en del af hverdagslivet for de unge
En fersk undersøgelse fra TNS Gallup viser at Snapchat har indtaget andenpladsen på listen over de mest populære sociale medier i Norge. Kun Facebook er større, men gennemsnitsalderen for Facebook-brugerne er betydelig højere end blandt ”snapperne”.

– Det sidste år har vi knap været på en skole hvor eleverne ikke bruger Snapchat i fritiden, sagde daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten i september.

– Vi ser at Snapchat stort set bruges på en vældig positiv måde, og at det er en tjeneste børnene har det vældig sjovt med.

Læs mere: Snapchat øger i popularitet

Flere unge sender nøgenbilleder
Men selv om Snapchat og en række andre sociale medier stort set bruges positivt, findes der også upassende brug.

Medietilsynets Børn og medier-undersøgelser viser at der de sidste fire år har været en stigning i antallet af unge mellem 13 og 16 år som har sendt nøgenbilleder af sig selv. I 2010 svarede fire procent af de unge at de havde sendt et nøgenbillede i løbet af det sidste år. I 2012 svarede fem prosent det samme, mens det i 2014 er steget til syv prosent – noget som totalt udgør ca. 20.000 børn.

I 2014-undersøgelsen siger tre procent af de unge at de sender nøgenbilleder af sig selv en eller flere ganger om ugen, mens to procent gør det månedligt. Samtidig viser det sig at flere drenge sender billeder af sig selv ugentligt, mens flere piger sender månedligt.

Du finder Børn og medier-undersøgelsen 2014 på Medietilsynets netsider.

Nemt at dele
Seniorrådgiver Stian Lindbøl i Medietilsynet siger til NRK at det er vanskeligt at sige nøjagtig hvad der ligger bag stigningen, men at udbredelse og brug av billeddelingstjenester har meget at sige:

– Det går hurtigere at sende billeder og er lettere at dele, samtidig med at antallet af billeddelingstjenester er øget i omfang. Tærskelen for at sende et billede til kæresten er lavere.

– Teenagere bobler over af hormoner og nogen kan blive lidt overivrige og sender nøgenbilleder til en ven eller kæreste. Foreløbig er vi ikke bekymrede over stigningen, men beder teenagerne om at være varsomme og råder dem til forsigtighed, sier Lindbøl.

Læs mere på NRK.no  

Aldrig helt sikret
Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten mener at både unge og voksne regelmæssigt bør minde sig selv og hinanden om at man aldrig er helt sikret når man bruger netbaserede tjenester.

– Bare ved at gemme billeder eller film på en mobil eller en tablet, så har man jo allerede etableret en usikkerhed, men det er også noget som de fleste af os vælger at leve med.

– Når forældre giver deres børn adgang til internet og mobil, så skal dette følges op. Vi skal vise interesse og snakke med børnene om livet på nettet. Samtidig skal vi udfordre børnene til selv at sætte sunde og smarte rammer og grænser. Deling er et tema vi må snakke meget om, både det der handler om selveksponering, men også om retningslinjer for hvad man kan dele om andre, sier Tonheim Tønnesen.

– De der bruger Snapchat og lignende tjenester må tænke over hvad de deler. Intime og private billeder hører måske ikke hjemme på sådanne steder hvis man er bange for at ting kommer på afveje.

Samtidig understreger rådgiveren at det allermeste som kommunikeres mellem børn og unge via sociale medier er hverdagskommunikation som er hyggelig eller nyttig.

– Men disse arenaer giver også mulighed for dårlig opførsel som mobning, eller ukloge valg omkring hvilke grænser man sætter for selveksponering eller lagring og deling af andres eksponeringer.

Vær forsigtig med at sende billeder til kærester
Stian Lindbøl siger at Medietilsynet ved sine møder med unge gør det helt klart at man ikke bør sende nøgenbilleder eller billeder hvor man er afklædt. Han tror mange unge ikke tænker over de mulige konsekvenser.

– Tag for eksempel et kæresteforhold som slutter og den ene er irriteret fordi bruddet ikke var gensidigt. En ”hævn” kan være at sende nøgenbilleder videre, sier Lindbøl til NRK.

Hvad tænker de unge?
I en artikel på NRK.no fortæller to unge fra Haugesund at Snapchat for dem er blevet en dagligdags ting de bruger hele tiden. De synes det er lidt væmmeligt at tænke på at billeder kan komme på afveje.

Samtidig er de optaget af at de voksne bør have et afbalanceret forhold til de unges mediehverdag:

– De (voksne, red.) kan ikke bare sige at ”nu får du ikke lov til at være på Snapchat”, det handler om at forstå det, for det er vores virkelighed. Snapchat er en del af vores hverdag, og det er vigtigt at forældre er bevidste om det, siger en af de unge.

Læs mere på NRK.no

Forældreråd om billeddeling

  • Vis interesse og tal om både glæder og udfordringer knyttet til livet på nettet og mobilen.
  • Lær børnene at gøre smarte valg i forhold til hvordan de eksponerer sig selv.
  • Det kan være nødvendigt at pointere hvor usmart det er at bruge net og mobil til at dele billeder eller film af sig selv nøgen eller delvis afklædt, og forklare hvorfor de heller ikke bør gøre dette til bedstevenner eller kærester.
  • Snak med børnene om ikke at gemme billeder eller film af venner som kan være af en sådan karakter at det er skadeligt for dem hvis det kommer ud.
  • Gå ikke i panik hvis noget dumt er sket, men vær lyttende og støttende overfor børn og unge. Det er let at gøre nogle overmodige vurderinger og ikke forstå konsekvenserne før bagefter. Så er det godt hvis forældre kan være den voksne som børn og unge betror sig til og som kan hjælpe.
  • Hvis billeder og andet er kommet på afveje eller man trænger til hjælp til at slette noget, kan man søge råd og hjælp på slettmeg.no og eraseme.no

 

Del |

Tips en venn