LEGO Filmen – Et klodset eventyr

14.02.2014

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

At kalde LEGO Filmen for et ”klodset” eventyr er faktisk falsk varebetegnelse. Historien er spændende, karaktererne og de danske stemmeskuespillere fungerer godt, der er masser af sjove referencer til andre film og fantasifulde landskaber at nyde i 3D. Sagt med andre ord, det er tæt på at være en fuldendt fornøjelse at se de velkendte klodser blive vakt til live på det store lærred.

En helt almindelig historie...

Selve historien har vi set før. En helt almindelig, ja næsten anonym, LEGO-figur, Emmet, lever et stille liv som bygningsarbejder. Pludselig hvirvles Emmet ind i et eventyr, hvor han bliver det ualmindelig midtpunkt i kampen for at stoppe LEGO-universets undergang. Besat af ideen om den ”perfekte” verden har Direktøren for Klodsby (også kaldet diktatoren) nemlig udtænkt den plan, at alle klodser skal limes på plads. Historiens omdrejningspunkt er altså kampen mellem det gode og det onde, mellem mesterbyggerne, anført af Emmet, der lader den fri fantasi råde, og diktatoren der vil ensrette, lave regler og lime folk på plads. 

Kreativitet og fantasifuldhed

Kreativitet og fantasifuldhed har altid kendetegnet LEGO-legetøj. Altså, at et hav af kombinationer, og muligheden for IKKE at følge byggevejledningen, stadig fører til god leg. Det er også kreativitet og fantasifuldhed, der gør ”LEGO Filmen” seværdig. I Emmets kamp mod diktatoren bliver tilskueren kastet rundt mellem forskellige LEGO-verdner, befolket af cowboys, troldmænd, astronauter, pirater og superhelte i en skøn pærevælling. Det er en fornøjelse at være vidne til denne fantasifuldhed. Tilmed er den ikke bare skøn at se på (og flot i 3D), den driver også historien fremad, og gør den velkendte kamp mellem de gode og de onde lidt mere uforudsigeligt, når man ofte bliver overrasket over hvilken drejning universet nu tager.

Den gode leg bliver afbrudt

Som oftest, når man lige leger allerbedst, bliver man afbrudt. Det gør man også hen mod filmens slutning. Det afsløres nemlig, at der er endnu et lag i historien. Kampen mellem Emmet og diktatoren, er nemlig en spejling af ”kampen” mellem dem, der leger med LEGO-klodserne. På den ene side har vi en far, diktatoren, der har opbygget en kæmpe LEGO-by ved at følge byggevejledningen – og lime klodserne på plads. På den anden side har vi sønnen, mesterbyggeren, der bygger ud fra fri fantasi og skaber – ifølge faren – kaos og uorden i den perfekte verden. I skiftet fra de computeranimerede LEGO-figurer og det farverige univers, til de ubevægelige klodser i realfilm befolket af traditionelle skuespillere brydes den ellers så fascinerende illusion.

Harmoni i LEGO-universet

Filmens uelegante brud med LEGO-universet bliver brugt til at understrege historiens morale. Når man leger med LEGO, skal der være plads til alle, både dem der vil bygge efter vejledning, og dem der ikke vil. Mesterbyggerne der lader fantasien råde og bryder de gængse byggeregler, og de mere regelrette LEGO-figurer, der helst følger vejledningen og leger indenfor rammerne. Forskellighed kan være en kilde til inspiration, og ikke nødvendigvis konflikt.  

Egnethed

”LEGO Filmen – Et klodset eventyr” kan anbefales til alle legebørn fra syv år. Børnene vil lade sig rive med af den actionfyldte historie, de voksne vil fornøje sig over den vittighed og ironi som filmen er udført med. Og alle, uanset om man er LEGO-fan eller ej, kan ikke undgå at blive fascineret af LEGO-universet og den fantasifuldhed hvormed klodserne og deres sammensætning hurtigt ændrer karakter og udtryk.Vær dog opmærksom på, at de yngre børn kan have brug for at have mor eller far på sidelinjen, hvis scener og lyd bliver lidt for voldsomme i biografsalen.

Fakta om filmen

Instruktør: Phil Lord, Chris Miller. Genre: Animation, Familiefilm. Danske stemmer: Timm Vladimir, Søren Pilmark, Mille Dinesen, Nis Bank Mikkelsen, Julie Zangenberg, m. fl. Sprog: Dansk (findes også i Engelsk version). Nationalitet: USA. Spilletid: 1 time og 40 minutter. Produktion: Warner Bros. Distribution: SF Film. Produktionsår: 2013. Medierådet for børn og unges aldersgrænse: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år.

Kidsandmedia dk's vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn