Man of Steel

08.07.2013

Video Clip

Filmtrailer: Man of Steel

Video Clip

Den nyeste Superman-film er præget af voldsom action og manglende sjove indslag. Til trods for en dyr og professionel produktion er den ikoniske superhelt ikke i sit es i “Man of Steel”. Alligevel er det god sommerundholdning for unge.

Handling

Historien om Superman er velkendt for de fleste. En dreng bliver født på den døende planet Krypton, og for at redde hans liv sender forældrene ham til den fjerne planet, Jorden. På Jorden vokser drengen op som Clark Kent hos nogle flinke plejeforældre. De lærer ham at skjule superkræfterne for ikke at bliver udstødt af menneskesamfundet.

Som voksen finder Clark ud af, hvor han kommer fra, og han forstår sin opgave på Jorden. Symbolet “S” står for håb på Krypton, og med sine kræfter kan han beskytte og vejlede menneskene. Og så møder han selvfølgelig Louis Lane, den ambitiøse stjernereporter, der charmerer sig lige ind i armene på den uovervindelige superhelt.

Dramaet starter for alvor da General Zod, som også kommer fra Krypton, finder Superman på Jorden. Den onde general og hans hær har en plan, som vil gøre en ende på menneskeheden – hvis ikke Superman mobiliserer al sin styrke for at stoppe invasionen.

Vurdering

Hvordan skal man skabe en ny og succesfuld Superman-serie? Det er nok et spørgsmål, producenterne har diskuteret flittigt før indspilningen af “Man of Steel”. Og meget tyder på, at resultatet er blevet et kompromis. Nogle elementer fra Superman-myten er bibeholdt, mens andre er dæmpet eller fjernet helt.

Humor og gnist mangler

Vi savner humor i filmen. I denne film er den kejtede journalist Clark Kent, der løber ind i skumle gyder for at rive skjorten af og flyve væk med sin flagrende kappe og et “S” på brystet forsvundet. I stedet er han, af grunde, der aldrig forklares, krabbefisker i Alaska og assistent på et militært forskningsprojekt i Arktis. Supermans forhold til Louis Lane er også anderledes. Helt fra begyndelsen er Louis Lane dybt involveret i Supermans hemmelighed, og den flirtende leg mellem hende og Clark/Superman er væk. Ikke at der er noget galt i at lave dette til minder, men historien mister en dimension uden heltens charmerende sårbarhed og gnisten i kærlighedsforholdet.

Spændende temaer

I løbet af filmen tages en række interessante temaer op – bl.a. miljøspørgsmål, menneskeværd og etnisk renhed. Historien behandler personlige spørgsmål og vigtigheden af at have en tro på og tillid til andre. Supermans dybfølte kærlighed til sine plejeforældre er også et godt forbillede for børn. Alt i alt er det Supermans menneskelighed, der udgør kernen af hans styrke. Hans skæbne er at forsvare, vejlede og skabe håb - idealistiske værdier, som alle har godt af at se op til.

Gode special effects

“Man of Steel” er super godt lavet med rigtig gode special effects. Filmen vil højst sandsynligt blive en stor Blockbuster-succes, og som underholdning er dette en fin sommerfilm. Instruktør Zack Snyder er gået helt amok med actionscenerne. Det er ufatteligt, hvor mange skyskrabere, der rives ned, biler, der eksploderer og gader, der ødelægges. Når den afgørende kamp er i gang, er der en risiko for at temaerne glemmes helt – højst sandsynligt er det den endeløse destruktion og de kreative kampscener, der bliver snakket om blandt de unge, når de er på vej ud af biografen.

Egnethed

“Man of Steel” indeholder et stort antal intense voldsscener. Manglen på humor gør dette til en meget alvorlig film. Særligt en scene, hvor Superman synker ned i en sø af kranier, kan gøre stort indtryk på unge seere. Samtidig er det vigtigt at få sagt, at voldsscenerne ikke er eksplicit skildret – alt er uden blod og dybe sår og med et overdrevent og fiktivt præg. Målgruppen til filmen er hovedsageligt teenagere og unge, og aldersgrænsen er 11 år. Vi vil alligevel anbefale at forældre ikke uden videre lader 11-12 årige se “Man of Steel”. Nogle børn i denne aldersgruppe vil nok ikke reagere på indholdet, mens volden og kampene kan blive for meget for andre. Børn under aldersgrænsen bør ikke se filmen.

Konklusion

Når man skal opdatere myten om en ikonisk superhelt, skal det gøres rigtigt. Men den Superman, vi møder i “Man of Steel”, føles ikke helt rigtig. Der er for mange dårligt motiverede scener, for lidt charme og humor, en overdosis af ødelæggelse og en halvhjertet fremstilling af tematikken. For unge er det alligevel en helt god sommerunderholdning.

Instruktør: Zack Snyder Genre: Action, Eventyr Skuespillere: Henry Cavill, Russel Crowe, Amy Adams, Michael Shannon, Laurence Fishburne, Kevin Costner, Diane Lane m.fl. Sprog: Engelsk m. dansk tekst Nationalitet: USA Produktionsselskab: Warner Bros Pictures Spilletid: 2 timer og 22 min. Distribution: SF Film A/S Produktionsår: 2013 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Begrundelse: Filmen, der har en gennemgående intens, actionpræget stemning, indeholder en lang række scener med voldsomme ødelæggelser og slåskampe, drab og hovedfigurer i overhægende livsfare. I en scene ses en skolebus fyldt med skolebørn køre af en bro og ned i flod, hvor angste børn er ved at drukne. Ingen kommer dog noget til. I en anden scene dør en mand ved at blive stukket ned med en lang spids kniv. Scener som disse er dog ikke blodigt udpenslet, samt de foregår i urealistisk actionsfilmsunivers, hvor hovedfigurerne til sidst klarer den. Filmen vurderes på den baggrund kun at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år. Læs hele begrundelsen her.

 

kidsandmedia dk’s vurdering: OK

Del |

Tips en venn