Når vinden rejser sig

15.04.2014

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

En imponerende, smuk og episk film lavet af en af animationsfilmens største mestre. Filmen kan trygt ses af børn fra syv år, men den passer bedst til lidt ældre børn og unge.

Handling

Unge Jiro drømmer om at flyve, men en nærsynet dreng kan ikke blive pilot. Derfor sætter han sig som mål at blive flymekaniker. Det viser sig at være et fantastisk karrierevalg. I løbet af uddannelsen og det følgende arbejdsliv tager idéen om at bygge et top-moderne jagerfly gradvis form.

Baseret på en virkelig historie

Historien foregår i mellemkrigstiden og historien om Jiro bygger på virkelige begivenheder og personer. Jiro selv er delvist inspireret af Jiro Horikoshi, som var ingeniøren bag jagerflyet Zero, der blev brugt af Japan i 2. verdenskrig.

Kærlighed som kilde til glæde, sorg og eftertanke

Filmen fortæller både en historie om et fattigt land, der opruster sig til krig, men også en rørende kærlighedshistorie. I 1923 møder Jiro pigen Naoko under det store jordskælv, og deres skæbne bliver en kilde til glæde, sorg og eftertanke.

Vurdering

Instruktøren bag “Når vinden rejser sig”, Hayao Miyazaki er 72 år gammel, og han har annonceret, at dette er hans sidste film. Det er et tab for filmkunsten. Miazaki er grundlæggeren af Studio Ghibli, som har produceret en lang række animationsfilm af imponerende høj kvalitet.

Drømmen som drivkraft

“Når vinden rejser sig” går lige ind i rækken af Studio Ghiblis fantastiske animationsfilm. Filmen fortæller en storslået historie, som ikke fokuserer på det storpolitiske spil i en turbulent tid, men derimod på enkelte personer som forsøger at leve. Det er drømmen der driver Jiro videre, og får ham gennem studierne, skaffer ham anseelse i firmaet, hjælper ham gennem politisk forfølgelse og giver ham støtte i kærlighed og sorg. Det er en historie, der giver os indsigt, opfordrer til refleksion og opmuntrer os til at drømme.

Hver scene er som et kunstværk

Animationen er et kapitel for sig. Hver scene er som et kunstværk, med visuelle imponerende flyscener, nydelige karaktertegninger og udsøgte baggrunde. Musikken bygger stemningen op på en vidunderlig måde og tilfører filmen en ekstra dimension.

Egnethed

“Når vinden rejser sig” er ikke en film for børn, selvom den har syv års aldersgrænsen. Historien er rettet mod voksne og har et tema og en fortællerteknik, som er alt for svær for børn at forstå. Af den grund har distributøren valgt ikke at oversætte filmen til dansk, så den er kun tilgængelig med danske tekster.

Alligevel kan det være nyttigt for skoleelever at se filmen, da den giver et meget interessant perspektiv på mellemkrigstiden i et land som var vores fjende dengang. Derudover er det et imponerende filmværk, der viser animationsfilm på højeste niveau.

Konklusion

“Når vinden rejser sig” er en mesterlig film, som anbefales på det varmeste til teenagere og voksne.

Instruktør: Hayao Miyazaki Genre: Animation, drama Sprog: Japansk tale m. dansk tekst Nationalitet: Japan Spilletid: 1 time og 56 min. Distribution: Camera Film Produktionsår: 2013 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: Tilladt for alle, men frarådes børn under syv år. Begrundelse: Filmen har en rolig og let grundstemning, men brydes af og til af dramatiske hændelser. Der er enkelte scener med flystyrt og eksplosioner, hvor brændende vragdele flyver gennem luften. I én scene rammes hovedfigurens by af et jordskælv, som får huse til synke i jorden og mennesker til at flygte i panik. Da filmen foregår i et tegnefilmsunivers og gennemgående er fortalt i et roligt tempo, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

kidsandmedia anbefaler

Del |

Tips en venn