Kære Lola: Nærvær og fællesskab, ja tak – Cyberfobi, nej tak!

23.01.2015

Med al respekt for det store oplysningsarbejde, familievejleder Lola Jensen gør blandt os danske forældre, så har hun denne gang scoret selvmål. Hendes udfald mod moderne forældre med smartphones, tablets og computere giver kun anledning til dårlig samvittighed og fordømmelse over, at man som familie bruger sine digitale medier i en moderne hverdag, sammen med sine børn.

Af Eva Jeyasingham, projektleder for kidsandmedia.dk

Lola Jensens indlæg på hendes Facebook side.

Indslag i Go morgen Danmark med Lola om at dele fotos af sine børn på de sociale medier.

Forældre, der gladeligt deler billeder af deres hverdag med børnene, skældes også ud af Lola Jensen.  For at være en perfekt forælder skal man i Lola Jensens øjne næsten ikke dele noget som helst med nogen som helst. Det er heller ikke godt at tage fotos af sine børn til børnefødselsdage og ønske sig at få et godt foto. Samtidig er man en dårlig forælder, hvis man lader sit barn bruge en smartphone eller en tablet, når man er ude at flyve. I sin Facebook-opdatering nævner Lola Jensen også et barn, der ser film i en barnevogn kl. 21 om aftenen på et feriested, og hun er forfærdet over forældre, der holder sig opdateret på verdens nyheder, mens de er på ferie. Listen af Lola Jensens don’ts er meget lang. Hun er bekymret for fremtiden og hele hendes personlige frygt udgydes over danske forældre via de sociale medier, hvor hun næsten har 97.000, der synes godt om hendes side, og hvor hun selv poserer som den stolte bedstemor med sine børnebørn. De kan åbenbart godt tåle offentliggørelse på Facebook?

Jeg mener, Lola Jensen sætter ild til cyberfobien (angsten for digitale medier) i de danske familier. Med sin dom over dem giver hun frit løb for at dømme hinanden på kryds og tværs på grund af de digitale mediers muligheder i dag, Muligheder, som alle familier har brug for at finde sig til rette i.

Vi skal lære at navigere.

Hele vores liv kan nærmest findes i de digitale medier og platforme. Vi bruger vores smartphones til at læse bøger og nyheder, til at føre kalender og tjekke forældreintra. Vi bruger den til at ringe, sms’e og fotografere, spille spil, være på de sociale medier og så videre. Siden blyanten, skrivemaskinen, telegrafen, telefonen, kameraet, videokameraet og spillekonsollen er det noget nær en revolution nu at have det hele lige ved hånden.  Samtidig er den virtuelle verden noget, vi alle skal lære at navigere i, og angsten for alt det nye kan lamme os alle.
Der er mange velmenende mennesker, der er bekymrede, og jeg oplever da også selv indimellem, at alt det nye tager magten fra mig. Men ligesom med alt andet nyt skal vi lære at navigere og dele skidt fra kanel.

Hysterisk angst

For mig at se kan vi med denne angst og bekymring skabe et unødigt hysteri. Var vi for eksempel bange for skrivemaskinen, da den afløste blyanten? Anbefalede man også børn ikke at lege for længe med deres dukker og LEGO, da det blev opfundet, fordi det måske kunne være skadeligt? Næppe.
Hvis nutidens familie spiller matador en hel dag eller lægger puslespil sammen, er der så nogen, der er bekymrede? Næppe. Men hvis familien er på de sociale medier eller spiller Wii en hel dag, så er det straks helt forfærdeligt.  Hvis det barn, der lå i sin barnevogn og så film kl. 21.00 på et feriested havde leget med en bamse eller en foldebog ville Lola Jensens dom så have været den samme?

Mangel på nærvær til alle tider

Far var i gamle dage måske begravet bag en avis, eller han havde travlt i marken. I dag tjekker han mail på sin computer og ser Deadline fra i går. Mor er ikke længere ved at koge vasketøjet i vaskekælderen, hvor de små skulle holde sig væk for ikke at komme tæt på varmen. Hun sidder nu på Instagram, mens bagemaskinen bager brødet. Ja, manglende nærvær har børn altid kendt til, nu er det blot nogle nye ting, der optager vores tid. Og skal vi så have det dårligt over det?
Efter min mening skal vi som forældre tage temperaturen på vores familie.  Er lille Per blevet fjern og voldelig, skal man overveje, om det måske er fordi han har fået lov til at spille et voksenspil som Call of Duty. Er Ida begyndt at slanke sig overdrevent, er det tid til at tage en snak om, hvorvidt det er sundt at følge piger med anorexi på Instagram.
Hvis du gerne vil dele fotos af dine børn på Facebook og Instagram, så indstil dine sikkerhedsindstillinger, og begræns, hvem du deler billeder med. Måske skal kun familien og de nære venner se med? Tal også med dine børn om IT-sikkerhed og sørg for, at deres profiler ikke er offentlige. Lav regler for, hvornår I har digitalfri tid, lav digitalfrie fælles måltider og aftener. Sørg for, at dine børn kommer ud at røre sig og har venner udenfor den virtuelle verden også.

Brug jeres sunde fornuft og drop cyberfobien

Kære forældre, brug jeres sunde fornuft, mærk efter i jeres egen familie. Får I dårlig samvittighed, fordi I har været for meget online, så gør noget andet. Er græsset blevet for langt ude i haven, mens farmen er passet i FarmVille, så er det heller ikke svært at regne ud, hvad man skal tage sig til. Men vær ikke bange for alle de nye muligheder. Brug dem med omtanke, beskyt privatlivet, vær sammen også om det digitale, indtal bøger til børnene, tal med dem om det gode, og dét, man skal passe på med, og få mere tid sammen. Husk nærværet og fællesskabet, men lad være med at blive cyberfobisk.

Del |

Tips en venn