DR's nye børne-tv giver tryghed for både forældre og børn

05.02.2012

DR Ramasjang bliver opdelt i DR Ramasjang for de 3-6-årige og DR Ultra fra de 7-12-årige. Forældre kan glæde sig over denne dellng. De to nye kanaler går i luften 4. marts.

Billede: Kirstine Vinderskov, af Anders Hviid, DR

Tryghed for både forældre og børn

Kirstine Vinderskov, programredaktør på DR Ramasjang, lægger vægt på, at den nye opdeling er til forældrene. ” især dem til småbørn, for vi kan jo godt se, at der er mange forældre, der ønsker sig og også efterspørger og helt klart også forventer et trygt kvalitetsbørneneunivers fra DR. Og det vil vi rigtig gerne give dem! Det føler vi også, at vi bedre kan give dem, når vi skiller indholdet til de store børn ud.”

Trygheden er højt prioriteret, og Kirstine forklarer nærmere, at trygheden er øget via opdelingen i to kanaler:  

”Det, vi har gjort, er at fjerne alle de programmer, som der i dag er på Ramasjang, som henvender sig til de store børn. De ting som enten bare er inderligt uinteressant for et lille barn at se eller også er noget, som faktisk forstyrrer dem på en uhensigtsmæssig måde. Det kan være satire.”

Egnethedskriterium og public service forpligtelse

Men er Ramasjang så trygt for de mindste på nuværende tidspunkt før opdelingen sker? Kirstine forklarer, at DR gør meget for at lave ordentligt børnefjernsyn. DR Ramasjang er trygt nu, men det bliver endnu mere målrettet børnenes alder, så alle børn får mere ud af det, de ser.

”I vores tilrettelæggelse af Ramasjang-kanalen, har vi altid været opmærksomme på, at det ikke måtte være en dårlig oplevelse for de små, når vi lavede tv for de store. Og vi har været meget OBS på det i scheduleringen, så har vi sendt programmer til de store så sent som muligt.”

DR har altså stor fokus på at fjernsynsprogrammerne er godt tilrettelagt målgruppen, og at det, der bliver sendt ikke skader børnene. Jeg spørger, om DR hele tiden har haft skadelighedskriteriet med inde over, når de laver TV, og Kirstine svarer, at de både tænker på skadelighedskriterier og egnethedskriterier. Derfor har der også været nogle ting, DR ikke har kunnet gøre på det nuværende DR Ramasjang, men som de netop kan gøre på det nye DR Ultra, hvor de ikke behøver tage hensyn til de mindste børn. Nu kan forældre og børn nemlig vælge kanalen til og fra.

Beredskab bag kameraet

Ambitionen er, at DRs børne-tv skal være af god kvalitet. Der er derfor et stort beredskab bag kameraet, fortæller Kirstine Vinderskov: 

- Når vi laver nyheder, har vi en programetik, som vi vil følge, og vi har selvfølgelig professionelle børne-tv- og nyhedsfolk, som laver udsendelserne. Vi nedsætter også en følgegruppe med forskellige aktører fra Børnerådet osv., som er med til at holde øje med, at vi gør det ordentligt. Vi har desuden psykologer tilknyttet nogle programmer. De sørger for en professionel håndtering af de børn, som fortæller noget, ringer ind og har seriøse problemer. Så der er et beredskab bagved, selvom det ikke er synligt i programmerne, fortæller Kirstine Vinderskov.

Den nye DR Ultra kommer også til at indeholde comedy og humor, og kanalen bliver mere interaktiv end Ramasjang. Børnene skal kunne komme i kontakt med kanalen og selv byde ind med indhold. 

Kan to kanaler samle familien?

Når DR Ramasjang bliver delt i to, vil det sprede familien – hvad vil DR gøre for fortsat at samle familien?

- Vi laver selvfølgelig indhold, hvor vi tænker ”det her kan samle familien” eller børn på tværs af alder, fortæller Kirstine og uddyber at tidspunktet også er pejlende for, om det er tid til at samle familie, f.eks. fredag aften efter X Factor.  

Sendetid til sengetid

Kirstine fortæller om de nye kanalers sendetid. DR Ramasjang-kanalen kommer til at sende stort set som den gør i dag, men den vil slutte lidt tidligere, så den bedre passer med de smås sengetid. DR Ultra kommer i stedet til at sende fra lidt senere på morgenen og i stedet sende lidt længere om aftenen.

Læs også: Nyheder for børn for første gang i Danmark

Læs om de nye programmer her.

Del |

Tips en venn