Nyttig information om Snapchat

24.10.2014

Snapchat er en af de ”hotteste” apps i mobilverdenen. I denne artikel har vi samlet central information om Snapchat, nogle problemområder og en masse gode råd til forældre.

Hvad er Snapchat?

 • Snapchat er en billedtjeneste for mobiltelefoner og tablets, og er tilgængelig for iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) og Android.
 • Appen gør det enkelt at dele billeder og videoklip med venner og bekendte i en valgfri længde på indtil ti sekunder før billedet eller videoen forsvinder. Man kan skrive korte tekstmeldinger og lave enkle tegninger og effekter på billederne før man sender dem af sted. Det er også muligt at fortælle en kontinuerlig historie med sine billeder og videoer.
 • Efter at billedet eller filmen er blevet vist i et vist antal sekunder, forsvinder det fra telefonen.
 • Snapchat har en anbefalet aldersgrænse på 13 år. Men: I juni 2013 blev Snapkidz introduceret for brugere under 13 år. Snapkidz tillader børn at tage billeder, indspille videoer, lægge specialeffekter ind og gemme dem på enheden – men de kan ikke sende og modtage indhold til/fra andre.
 • Hver dag sendes 700 millioner billeder og videoer mellem brugernes mobiltelefoner.

Hvad er positivt med Snapchat?

I udgangspunktet er Snapchat et spændende koncept. Appen stimulerer til kreativitet og leg, hvor familie og venner kan sende hinanden små indblik i hverdagens store og små hændelser og have meget sjov med foto og film. Det store flertal af de omkring 700 millioner billeder og videoer som sendes via Snapchat hver dag er også af en helt uskyldig karakter.

Hvad er problemet?

Desværre er det meget vanskeligt at forhindre at sociale billedtjenester misbruges, og parallelt med at Snapchat er eksploderet i popularitet er spredning af upassende materiale blevet et stadig stigende problem.

 • Nogen bruger applikationen til ”sexting”, noget som indebærer at man spreder billeder hvor man poserer letpåklædt, nøgen og/eller i seksuelle positurer foran kameraet.
 • Nogen sender billeder og meddelelser som mobber eller chikane af andre.

Nogle unge oplever at seksualiserede billeder bliver offentligt tilgængelige, selv om billederne i teorien skal være slettet. Mange går rundt i god tro om at billederne er borte for altid, men det har nu vist sig at det er langt fra sikkert at billederne ikke dukker op igen:

 • Det er muligt at tage screenshot af billederne mens de vises på skærmen. Afsender vil få besked om at dette er blevet gjort, men man kan ikke forhindre at det sker.
 • Man kan downloade egne apps som gør det mulig at gemme indhold.
 • Der findes en række YouTube-videoer som forklarer hvordan man skal hente slettede billeder. Der findes apps som er designet til dette formål, og specielle trykkombinationer på en iPhone kan gøre det samme.
 • Man kan ganske enkelt tage billede af skærmen med en anden telefon mens billedet vises.

Hvad er faren ved billeder og film som kommer på afveje?

Det er nok bare en meget lille procentdel af brugerne som oplever at private billeder bliver tilgængelige for offentligheden, men for dem som udsættes for dette kan det være meget belastende. (Det har nu efter Snappeningen vist  sig at det er rigtig rigtig mange og appen overhovedet ikke er sikker. Red.)

 • Billeder med uheldigt indhold kan blive spredt i en vennegruppe eller et lokalsamfund, og dette kan føre til at den som er afbildet bliver udsat for mobning og chikane
 • Pornografiske netsteder fisker hurtigt seksualiserede billeder, og hvis det sker, er det så godt som umuligt at fjerne billederne, samtidig med at de spredes med stor hastighed over hele verden.
 • Hvis man som arbejdssøgende bliver googlet af potentielle arbejdsgivere, og disse finder upassende indhold, kan det blive udfordrende at få et godt job.

Råd til forældre

Barnevakten (kidsandmedia i Norge, Red.) får mange spørgsmål fra forældre om tjenester som Snapchat og Instagram, og det vigtigste råd vi kan give er at forældre bør fokusere på at have en god dialog med barnet om brugen af sådanne tjenester.

 • Snak med børnene om deling af brugerskabt indhold. Hvad kan man dele og hvad er det ikke smart at dele – både af sig selv og materiale som involverer andre.
 • Snak om eventuelle konsekvenser af billeddeling på nettet. Har du trykket på ”send” er det for sent at fortryde.
 • Gør børnene i stand til at tage reflekterede afgørelser. Hvis en teenager er fristet til at sende et dristigt billede eller et fjollebillede, kan de for eksempel bruge ”mor-testen”. Denne går ganske enkelt ud på at spørge sig selv – er dette noget det er i orden at mor ser? Hvis svaret er nej, kan det være smart ikke at sende indholdet.

 

Del |

Tips en venn