Pokémon GO

05.08.2016

Pokémon Go har fået mange skærmglade børn (og voksne) ud i gaderne på jagt efter Pokémons. Læs vores råd om, hvordan dine børn kan spille dette på en positiv måde. 

Af Kris Munthe

Med over ti millioner downloades i Play store, har Pokémon Go hurtigt overhalet Twitter og Instagram i antal brugere. I dette tal indgår ikke downloades til iPhone, som antages at være et nogenlunde tilsvarende antal.

Pokémon Go er et gratis mobilspill, som hovedsageligt benytter sig af mobilens GPS, internet og kamera. Kort forklaret, så skal man bevæge sig ud i den virkelige verden for at fange fantasidyr med særegne kræfter. Pokémonen vil dukke op på kortet på din mobil, og når du nærmer dig, er det bare at sigte med mobilkameraet og kaste Poké balls for at fange den. 

I spillet kan man fange op til 250 Pokémons, og man kan også stige i niveau gennem spillet. På femte niveau kan man gå til et «gym» - et mødested som findes i virkeligheden, og kæmpe mod andre spillere. Man vælger et af tre hold, som man kæmper for: rødt, gult eller blåt hold. Målet er at overtage forskellige «gym». Læs mere om dette her i en guide, som forklarer spilkonceptet. 

 

Sådan kommer du i gang

Det er enkelt at komme i gang. Alt man behøver er en smartphone og en mailkonto. Har du en smartphone, som kører Android, så beder appen om flere tilladelser end på iPhone. Det kan umiddelbart virke lidt utrygt, og man kan aldrig være helt sikker, men der er nogle formildende omstændigheder.

For det første er der mange apps, der generelt beder om den samme type tilladelser som Pokémon GO uden, det bliver problematisk. For det andet er populariteten beroligende. Når en app er blevet så stor, som Pokémon GO er blevet, er den ofte tryggere, fordi der går kortere tid før nogen opfanger tvivlsomme aktiviteter og får advaret andre. 

Hvis du vil gardere dig lidt ekstra, så lav en særskilt mailkonto til spillet. Så har du større kontrol over dine personlige data. Hvis du bruger Android-telefon, skal du huske at logge af din konto før, du starter appen, der ellers automatisk knytter sig til din gmail-konto.

Så er det bare at downloade appen, logge ind, lave din egen spillfigur og så bevæge dig ud i gaderne på jagt efter Pokémons. 


Var der nogen som sagde «privat»? 

Pokémon-spillere har fået massiv mediedækning de sidste uger på både godt og ondt. Der høres historier om alt fra brækkede ben til ejendomskrænkelse. Disse fantasifigurer dukker nemlig op på alle tænkelige steder. Derfor er det vigtigt at minde børn og unge om at følge trafikregler og undgå haver og andre private områder. Det er vigtigt at tænke på sikkerhed og at ansvarliggøre spilleren i forhold til dansk lov. 

Derudover er det let at blive så opslugt i mobilen, at man glemmer forhindringer i den virkelige verden som fortovskanter og buske. 

Men overordnet er dette et fantastisk spil, som har taget verden med storm. Børn og voksne bliver opslugt i jagten på Pokémons og spillet indbyder til megen gratis motion. Dertil kan man opleve natur og nærmiljø på en helt anden måde end før. Dette er derfor et spil, der fordrer fysisk aktivitet på en engagerende og morsom måde.


Ikke helt gratis 

Læg mærke til, at der er mulighed for store køb i app’en. Man kan købe flere Poké balls, som bruges til at fange Pokémons, «incense» for at lokke Pokémons hen til dit område og æg, som øger XP for hurtigere at gå op i niveau.  

Spillet har sin egen valuta, som man optjener gennem spillet, men man kan også øge dette med brug af ægte penge. Fristelsen for at få hurtig gang i spillet ved at bruge ægte penge kan blive stor. Lav derfor gode aftaler med børnene i forhold til brug af penge i spillet og lav gerne et password, som forhindrer, at barnet handler frit i spillet. 

I og med at spillet er baseret på netadgang, er det også en god ide, at være opmærksom på forbrug af mobildata. Lav for eksempel konkrete aftaler med børnene om tidsforbrug, da timetallet let løber op, når man hygger sig med spillet.

Forældre kan også lave aftaler med børnene om, hvor de får lov til at bevæge sig, så man ved, hvor de er. Vær også klar over, at de vil møde andre spillere i det virkelige liv, både børn og voksne, særlig når de møder op på «gymmer» i den virkelige verden. Det kan derfor være klogt at snakke om forholdsregler for at møde fremmede i virkeligheden.

 

Udendørs sjov

Ellers er Pokémon GO et positivt spil, som også er meget socialt for børn. De kan spille sammen med venner og opfordres til at bevæge sig udendørs. Alt dette er motiverende og sat ind i en meningsfuld sammenhæng. Det kan være klogt at spille med venner af flere grunde, blandt andet kan man passe på hinanden i forhold til trafikken og det at støde på fremmede.  

Der findes en indbygget statistik, som måler antal meter og kilometer, du bevæger dig. Man bør helst være til fods eller på cykel for at kunne fange Pokémons af praktiske årsager. Pokémons kan godt poppe op udenfor rækkevidde for bil, og man må desuden stoppe op fysisk for at bruge kameraet, når de er i nærheden.  

Man må også holde sig til gåben for hurtigere at stige i niveau. Når man finder et æg, vil det kun klække efter, at man har bevæget sig et givet antal kilometer, og målingen stagnerer, hvis man bevæger sig for hurtigt i bil eller bus. 

Appen har fået aldersanbefaling på tre år fra PEGI i Play Store på grund af muligheder for digitale køb, interaktion mellem brugere og fordi appen deler information og GPS-position med udviklerne. I App Store har Pokémon Go fået aldersanbefaling på ni år på grund af sjældne tilfælde af animeret vold.

Vi anbefaler, at man benytter sig af skøn og sund fornuft før, man slipper poden løs. Og vi anbefaler helt sikkert en tur ud med børnene for at prøve det selv.

Del |

Tips en venn