Respekter dit barns følelser

04.02.2014

Sexolog, parterapeut og formand i Pornofrit Miljø, Heidi Ringheims giver her sit råd til ugens dilemma. 

Dilemma 6

Når I ser fjernsyn sammen derhjemme, bliver dit barn tydeligt pinlig berørt, når der er nogen, der kysser eller er nøgne. Hvad gør du? Lader du som ingenting, fordi du synes, at det er ok, at dit barn er blufærdigt omkring de ting? Laver du lidt sjov med dit barn, fordi du synes, det er nogle fjollede ting at være pinlig over? Eller gør du noget helt tredje?

Respekter dit barn

Noget af det vigtigste, man kan gøre for sit barn, er at vise respekt for barnets følelser. Det kan man gøre ved på en kærlig og nærværende måde at give barnet plads og rum til at udtrykke sine følelser. På den måde mærker barnet, at det er okay, og at det både må og kan udtrykke følelser, når de opstår. Det er et værdifuldt redskab til at give dit barn følelsesmæssig stabilitet samt lære det, at det både er trygt og ok at udvise det, man føler.

De fleste mennesker ønsker at føle sig værdsat og anerkendt, og hvis man oplever at blive ignoreret eller ligefrem latterliggjort for at give udtryk for sine følelser – især når det er noget så nærgående og intimt som nøgenhed, kys eller andet af seksuel karakter – så vil der ikke gå længe før man ikke tør vise sine følelser eller give udtryk for noget som berører en.

Hvorfra vælger du adfærd?

Vær også opmærksom på dig selv og hvorfor du vælger denne form for adfærd. Er det fordi du selv har svært ved at tale om det, eller synes du selv det er lidt pinligt? Eller kan det være, at du mener, at fordi vi bor i et meget frigjort samfund, så skal dit barn også lære at være frigjort? Uanset hvad din reaktion skyldes, kan det være sundt at gå sine egne overbevisninger efter i sømmene og efterse dem for, om de er tjenlige og ønskelige set fra dit barns perspektiv.

Latterliggørelse kan skabe frygt for at udtrykke sig

Hvis dit barn udsættes for latterliggørelse, ydmygelse eller ignorering, vil det med tiden blive tilbageholdende med at udtrykke sig, og derved lægges der lidt efter lidt låg på følelser. Når der lægges låg på følelser, bliver man måske nødt til at ”opfinde” en anden slags adfærd for at udtrykke sig eller komme af med det, man går rundt og bærer på. Ikke at acceptere et barns følelser kan derfor være skadeligt. Og at lade som ingenting og uanfægtet fortsat lade fjernsynet køre eller latterliggøre dit barns følelsesmæssige reaktioner vil derfor kunne være med til at præge barnets identitetsudvikling i en uhensigtsmæssig retning.

Derfor - Respekter dit barns følelser!

Lad det vide, at det er helt ok at føle det, man føler, og at det er helt ok at give udtryk for det.  Når man som menneske oplever at man trygt kan det, vil man også uvægerligt føle sig tryg nok til i andre situationer at vise sine følelser samt føle sig tryg nok til at indlade sig på fx en stille snak om hvad der lige skete i en bestemt film, eller hvorfor det føltes grænseoverskridende at se nogen kysse. Det kan altså være chancen for senere at kunne gå i dialog med dit barn, så barnet derved kan få større forståelse for sig selv og det sete.

Børns umiddelbarhed

Nogle gange hører man udtrykket ”Børn er også en slags mennesker….men faktisk vil jeg vove den påstand at de ofte er mere mennesker i hvert fald  mere ”humane” mennesker  end vi voksne til tider er. De lever livet uden påtagede facader (som vi andre ofte er blevet gode til), og de er gode til at give udtryk for deres umiddelbare følelsesmæssige tilstand. Det ville gavne hele vores samfund – både familie eller skole – og samfundet generelt, hvis flere af os voksne var bedre til at mærke og udtrykke vores ægte følelser.    

Respekter derfor dit barns intimsfære med den største omhu, og hjælp det herigennem til i fremtiden at kunne mærke og håndhæve egne grænser. Det vil også styrke barnet i at føle sig tryg nok til at kunne tale om tingene.

Del |

Tips en venn