RoboCop

14.02.2014

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

Den originale "Robocop” fra 1987 er ikke en børne- eller ungdomsfilm. Genindspilningen har godt nok skruet lidt ned for den brutale og udpenslede vold, men stadig bør aldersgrænsen på 15 år respekteres. Selv de unge over 15 år vil nyde godt af at se filmen i selskab med voksne.

Hollywood har altid været glad for genindspilninger. Altså, film der bygger på en allerede kendt og oftest succesfuld film. Nu er turen så kommet til ”RoboCop” fra 1987. Historien om et halvt menneske og halv maskine, der kæmper for retfærdighed og muligheden for et normalt liv.

Den gode betjent

Året er 2028, og Alex Murphy – filmens hovedperson – er politibetjent i den amerikanske storby, Detroit. Alex er en god og pligtopfyldende betjent med kone og søn. I sin jagt på byens våbenhandler, der har forbindelser langt ind i politiets egne rækker, ender Alex på hospitalet med livet hængende i en tynd tråd. Teknologigiganten OmniCorp træder til, og tilbyder Alex en ny chance. 

En moderne Frankenstein

Med hovedsæde i Detroit, er OmniCorp det førende firma inden for robotteknologi, droner og militære kampsystemer. OmniCorp har dog svært ved at få deres teknologi ind på det Amerikanske marked. Firmaets umenneskelige robotter uden følelser og empati skræmmer politikerne og befolkningen. OmniCorp har med andre ord brug for at give teknologien et menneskeligt islæt, og det er her Alex kommer ind i billedet. Som en moderne Frankenstein opstår RoboCop som halvt maskine halvt Alex Murphy. Fremtidens politibetjent, der besidder teknologiens evne til at håndtere store mængder data, styrke og overblik, men bibeholder den menneskelige dømmekraft og empati.  

Hæsblæsende action og dybere spørgsmål

Med RoboCop på gaden går forbryderne i Detroit en usikker fremtid i møde. Hvilket også betyder at filmen er fyldt med flotte og voldsomme actionscener. Samtidig kæmper Alex Murphy også for at opretholde en forbindelse til sin familie. Men er Alex den samme, som han var før han blev RoboCop? Filmen skitserer interessante spørgsmål om forholdet mellem menneske og teknologi, og hvad der netop gør et menneske til et menneske. Desværre bliver disse dilemmaer aldrig helt udfoldet.

Ironi og samfundskritik  

Et af kendetegnene ved den oprindelige ”RoboCop” var dens brug af ironi og sort humor til at kritisere et samfund kontrolleret af medier og pengegriske firmaer. Genindspilningen har heldigvis samme ambition om at være mere end blot en hovedløs actionfilm. Og når vi som publikum sidder med ved OmniCorps møder og får indblik i overvejelserne om Alex og RoboCop, og firmaets plads på aktiemarkedet, grænser det til det morsomme, på grund af deres beregnede kynisme. Men samtidig stiller man sig selv spørgsmålet med en vis ængstelse; hvem er værst – mennesket eller maskinen?

Egnethed

Den originale ”Robocop” fra 1987 er ikke en børne- eller ungdomsfilm. Genindspilningen har godt nok skruet lidt ned for den brutale og udpenslede vold, men stadig bør aldersgrænsen på 15 år respekteres. Selv de unge over 15 år vil nyde godt af at se filmen i selskab med voksne. Filmens actionscener er ikke værre end andre film i samme genre. Men de spørgsmål, som filmen rejser omkring brugen af robotteknologi og menneskelighed, er svære at håndtere og fortjener at blive diskuteret efter filmen.

Fakta om filmen

Instruktør: Jose Padilha. Genre: Action, Science Fiction. Skuespillere: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Samuel L. Jackson, Abbie Cornish, Micheal Keaton m. fl. Sprog: Engelsk. Nationalitet: USA. Spilletid: 2 timer og 1 minut. Produktion: MGM, Columbia Pictures. Distribution: SF Film. Produktionsår: 2013. Medierådet for børn og unges aldersgrænse: Tillad for børn over 15 år. 

Del |

Tips en venn