Sats på tillid og åbenhed i stedet for at udspionere

17.10.2014

Spørgsmålet om hvorvidt forældre bør tjekke de unges aktivitet på sociale medier har skabt debat. – God dialog fra tidlig alder er at foretrække fremfor brandslukning i teenageårene, siger Barnevakten.(kidsandmedia i Norge Red.)

Af Rune H. Rasmussen

Lørdag publicerede VG en kronik af Torkel Brekke, professor og tobørnsfar som bor i Oslos vestkant. Han tager problemet  med udagerende festen op og han kalder det en rådden ungdomskultur og forældre som ikke følger med.

Læs kronikken i VG 

Et af afsnittene som har skabt debat, er følgende:

«Jeg må indrømme det: Min interesse for denne ungdomskultur har fået mig til at gøre tvivlsomme ting. Som at gennemgå nogle hundrede Facebook-meddelelser og chattråde når mine egne unge har glemt at slukke deres Macbooks om aftenen. Jeg har taget skærmbilleder og skrevet notater om fester, venner, opkast og blackouts. Ikke godt, sikkert. Slem far. Men hypotesen om en ungdomskultur som er syg, blev forstærket.»

Modstridende reaktioner

Torkel Brekkes hovedbudskab er at der er meget i ungdomskulturen som ikke er godt, og han efterlyser forældre som engagerer og interesserer sig. Samtidig er han gået åbent ud med at han undersøger børnenes datamaskiner, noget som har skabt modstridende reaktioner.

Professor og børnepsykolog Willy-Tore Mørch har en krystalklar holdning:
– Det skal forældre gøre. Det er vældig vigtigt at man ved hvad børnene foretager sig og hvem de er sammen med, siger han til VG, og føjer til at dette er specielt nødvendigt hvis man har mistanke om at børnene er med i noget som er potentielt farligt.

Andre stiller sig mere skeptiske overfor at tjekke børnenes aktiviteter på sociale medier, og dermed trænge ind i de unges private sfære.

Blogger og mor Alexia Bohwim er blandt dem som har reageret stærkest. Hun mener det er helt uhørt at tjekke teenagernes sociale medier.

Anniken Hauglie (H), borgmester for skole og uddannelse i Oslo, mener forældre må udøve forsigtighed når det drejer sig om at udspionere børnenes brug af nettet.

– At gå ind på sine børns logs, digitale værktøjer og sociale medier er et stort skridt. Men det er vigtigt at følge med i hvad der foregår. Det er vigtigt at kunne balancere mellem det at være invaderende og det at bryde sig om på en engageret måde, sier Hauglie til VG.

Hun mener forældre hellere bør arbejde på at opnå et tillidsforhold til de unge, så man får indblik gennem fællesskab.

Vælg dialog

Daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten understreger at det er vigtigt at fokusere på at have en god og åben dialog helt fra børnene er små, og investere i kontakt med andre forældre.

– Hvis man tidligt skaber et godt grundlag for et tillidsfuldt forhold, vil det være meget lettere at holde dialogen åben når børnene kommer i teenagealderen. Venter man med at træde til når der dukker udfordringer op, er det meget vanskeligere at nå ind til de unge, siger hun.

– Vi anbefaler at forældre tænker forebyggende. Snak med børnene om livet på nettet, vis interesse, spørg dem om alt er ok – uden at udspionere. Invester i god kontakt og formidl værdier og holdninger fra børnene er små, så de er rustet til at tage smarte og gode valg uanset hvilke situationer de oplever i livet.

– Snak med andre forældre

Clausen Moe mener denne sag også viser hvor vigtigt det er at forældre er gode forbilleder, og at de interesser sig for deres børns venner og deres forældre. Forældre som snakker sammen og som kender hinanden, vil gøre det lettere at sætte gode og fornuftige rammer.

– Tag temaet op med andre forældre. Både barn og voksne føler sig tryggere med nogen fælles færdselsregler.

En vanskelig opgave

Clausen Moe siger at hvis forældre har en reel mistanke om noget alvorligt, kan dette berettige til at forældre undersøger børnenes sociale medier. Hun understreger samtidig at der er forskel på en tiårig og en fjortenårig. For en teenager vil et forældretjek føles meget mere som en krænkelse end for en tiårig.

– Forældre må også være klar over at dette er en meget vanskelig opgave, eftersom der findes så mange arenaer og muligheder for kommunikation at det er umuligt at have fuld kontrol.

Unge finder private arenaer

– Jeg vil også tilføje at en unuanceret debat som kun handler om udspioneren eller ikke, i værste fald kan virke mod hensigten. Unge er meget teknologikyndige, og ender en sådan debat med at flere forældre bliver overbeskyttende, eller at de unge tror forældrene er hysteriske, skal man ikke se bort fra at antallet af kontoer som de unge holder hemmelige for de voksne vil stige, sier Merethe Clausen Moe.

– Fremfor at diskutere hvorvidt man bør tjekke de unges sociale medier, vil vi opfordre til at fokusere på hvordan man kan etablere et forhold præget af tillid og åben dialog, og ud fra dette finde rammer som er til at leve med for både voksne og teenagere.

– Vi vil også gerne høre de unges stemme i debatten. Hvad mener de om dette? Vi opfordrer medierne til at invitere ungdommen ind i meningsudvekslingen, afslutter Clausen Moe.

 

Del |

Tips en venn